Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

ÎNCEPE Zilele Nordului! 50 de concerte și evenimente, ateliere și dezbateri, tururi gastronomice VEZI Programul detaliatFestivalul Zilele Nordului a publicat programul detaliat pentru ediția sa cu numărul 10. 50 de concerte și evenimente vor avea loc la Darabani și în împrejurimi în perioada 3-6 august 2023.

✷    Dezbateri cu invitații festivalului, între care scriitorii Vasile Ernu și Viorel Ilișoi și președintele Ordinului Arhitecților din România, Ștefan Bâlici;
✷    Ateliere de foresight (cu Diana Stafie de la Future Station), scriere de versuri (cu Doru Pușcașu de la Om la lună), libertate și fericire în muncă (cu Doru Șupeală de la Hacking Work) și altele;
✷    Tururi gastronomice în regiune și o nouă ediție a Campionatului Mondial de Borș Moldovenesc;
✷    Clacă pentru #PrimaȘcoală sătească de stat din Moldova;
✷    Competiții sportive de MTB și Trail în cadrul Maratonului Nordului;
✷    Spectacole de teatru, proiecții de film, artă stradală;
✷    Concerte Subcarpați, The Turbans (UK), Om la lună, Haydamaky (UA), Paulina.


Au mai rămas câteva zile până la startul celei de a zecea ediții ale Zilelor Nordului și cea mai spectaculoasă de până acum. Festivalul va avea loc la Darabani, cel mai nordic oraș al României, și în alte comunități din regiune și se va desfășura sub genericul #viitoruri.

Festivalul se va desfășura în formatul său deja tradițional: dimineața ateliere, tururi gastronomice și competiții sportive, după-amiaza dezbateri, spectacole de teatru și întâlniri cu scriitori, iar seara concerte, petreceri și proiecții de film.

Accesul este gratuit la toate evenimentele de joi, 3 august, în timp ce prețul biletelor pentru zilele de vineri și sâmbătă este de 45 de lei, cel pentru ziua de duminică este de 20 de lei, iar abonamentele pentru întreg festivalul costă 95 de lei. Pensiunile din Darabani și împrejurimi sunt deja pline, iar cazarea festivalierilor se mai poate face la cort, în campingurile puse la dispoziție de către organizatori.


50 de invitații pe scenele NorduluiScriitorii Vasile Ernu și Viorel Ilișoi, Ștefan Bâlici - președintele Ordinului Arhitecților din România, specialista în foresight Diana Stafie, Doru Pușcașu, solistul trupei Om la lună și activiștii Alexandrina Dinga de la Civica, Luca Ciubotaru de la Rădăuțiul Civic și Vladimir Us de la Coaliția sectorului cultural independent din Republica Moldova sunt invitații speciali ai Întâlnirilor Nordului din acest an, care vor dezbate tema #viitoruri.

Alături de ei, la o serie de evenimente speciale vor participa scriitoarea Florentina Toniță, fotografii Sorin Onișor și Adi Bulboacă, Radu Szekely, consilier la Cancelaria Primului Ministru, Grațian Mihăilescu, fondatorul UrbanizeHub și Anamaria Antoci, botoșăneanca recent laureată a Premiilor Gopo pentru producția filmului Oameni de treabă.

Unii dintre invitați susțin ateliere pentru festivalieri: scriere de versuri (Doru Pușcașu), libertate și fericire în muncă (Doru Șupeală de la Hacking Work), well-being pentru tineri (Teodora Popescu și Raluca Bejenariu de la Asociația În Dialog), min-maxing life (Sebastian Mahu) și producție de film (Anamaria Antoci). Diana Stafie facilitează primul atelier de foresight pe tema #viitorurilor comunităților mici din România, cu participarea a 20 de invitați din orașele extreme ale României: Darabani la Nord, Sulina la Est, Zimnicea la Sub și Sânnicolau Mare la Vest.

Line-up este completat de filmele Ultima noapte, Aftersun, Oameni de treabă și Conspirație la Cairo, de trupele de teatru Orfeus și Atelierul de teatru, de artiștii stradali Harcea Pacea, Ana Octavia, Thea și Silviu Bedrila, precum și de trupele și DJii care vor urca pe scenele Nordului: Subcarpați, The Turbans (UK), om la lună, Haydamaky (UA), Paulina, The Kryptonite Sparks, Baba Dochia, Bogdan Vaida, Adam’s Nest, Tomis Junior, Stejărelul, Glitch și Pixar Stelar.

Concerte și evenimente speciale

Festivalul continuă clăcile pentru reconstrucția #PrimaȘcoală, cea mai veche școală rurală de stat din Moldova, precum și deja tradiționalele tururi gastronomice și Campionatul Mondial de Borș Moldovenesc. Tururile din acest an vor explora Lunca Prutului, Delta Nordului și locurile primelor așezări lacustre ale dacilor, iar la picnicurile din cadrul lor se vor mânca plăcinte moldovenești și preparate din pește.

La festival va avea loc lansare mișcării Cord a foștilor voluntari Nord, în cadrul unei conferințe speciale organizate în prima zi a festivalului. Voluntarilor curenți le este dedicat, ca în fiecare an, programul de training Voluntar în Nord, iar cu ceilalți tineri din regiune, cu localnicii din Darabani și cu turiștii de festival se organizează în fiecare zi, în colaborare cu UrbanizeHub, consultări pentru dezvoltarea unei strategii de dezvoltare a orașului.

Sute de sportivi sunt așteptați să participe sâmbătă și duminică la competițiile de ciclism și alergare ale Maratonului Nordului: probleme de MTB se desfășoară în comuna Dersca, iar cele de Trail au startul și finish-ul chiar în Poiana Teioasa de la Darabani.

În acest an concertele ZN au loc în Casa de Cultură, Amfiteatrul #Prima Școală și Poiana Teioasa. Prima zi de festival îl readuce la Darabani pe pianistul Bogdan Vaida, artistul invitat al primului eveniment Nord, cu 10 ani în urmă. El va concerta la Casa de Cultură, la fel ca acum 10 ani. Deschiderea oficială a festivalului are loc joi seară, 3 august, la Amfiteatru, cu un concert Adam’s Nest și cu show-ul electro-acustic Fazele lunii al formației Om la lună.

Seara de vineri aduce în Poiană energia combinată a rock-ului, hip-hop-ului și electronicii din România și Ucraina, cu Baba Dochia, Subcarpați și ucrainenii de la Haydamaky pe scenă. Sâmbăta se lasă cu party: The Kryptonite Sparks, Paulina și The Turbans, trupa britanică cu artiști din toată lumea concertează tot în Poiană, iar duminică ansamblul Stejărelul și Doinița Fluturu cu formația Tomis Junior fac petrecere de zi cu ocazia Campionatului Mondial de Borș Moldovenesc. De warm-up-urile și after-urile festivalului responsabilii sunt Glitch și Pixar Stelar.

A 10-a ediție din 25Asociația Nord și-a propus să organizeze 25 de ediții de Zilele Nordului, în încercarea ca, la final, să poată da un răspuns la întrebarea „ce a făcut generația noastră pentru Nord?”. Prin numeroase inițiative de dezvoltare comunitară asociate festivalului, Zilele Nordului dezvoltă mecanisme noi de colaborare între cetățenii și specialiștii preocupați de regiune.

În acest interval festivalul a generat peste 2.000 de experiențe de voluntariat, a lucrat în 20 de comunități din regiune unde a reparat monumente istorice, a creat parcuri și muzee, a organizat sute de evenimente culturale și educaționale și campanii pentru sprijinirea spitalelor în timpul pandemiei și a centrelor de refugiați la începutul războiului din Ucraina.

Zilele Nordului 2023 este co-finanțat prin PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată și are ca parteneri principali Banca Transilvania, Grupul Iulius, Sagrod, Cadasplan și Radio Guerrilla, alături de Primăriile și Consiliile Locale din Darabani și Dersca.

Detalii pe www.zilelenordului.ro.

Detaliile finanțării PNRR. Numele proiectului: Zilele Nordului 10. Beneficiar: Asociația Nord. Valoarea totală a proiectului: 221.805 lei. Perioada proiectului: 31.03.2023-28.02.2024. Codul proiectului: 158.


Te-ar mai putea interesa si:  Zilele Nordului
11:44 am Luni, 31 Iulie, 2023

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare