Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

ATENŢIE la consumul de alcool la sărbători! Drogul care te „ridică” și te „coboară”



Consumul excesiv de alcool etilic (etanol), în cadrul festiv al sărbătorilor, este o problemă frecventă care poate pune în pericol viaţa dacă se realizează un abuz.  Alcoolul etilic este un drog legal, ieftin și ușor accesibil, care deprimă sistemul nervos central și acționează ca un sedativ, iar consumul său este încurajat în cercurile de prieteni, deoarece transmite, în primă fază, o stare de bună dispoziție, fericire, socializare crescută. Intoxicația acută cu alcool (beția simplă) reprezintă totalitatea simptomelor ce apar din consumul unei cantități mari de alcool, de obicei într-un timp scurt și este o stare reversibilă, care depinde de toleranță, doza ingerată și cantitatea de alcool absorbită.

Pentru a înțelege efectele alcoolului, trebuie să cunoaștem câteva informații despre metabolizarea sa. Absorbția acestuia se face rapid după ingerare în stomac și intestinul subțire. Difuzează rapid în toate țesuturile, mai ales în creier și apoi în plămâni, rinichi și concentrația maximă în sânge se realizează între 30 și 90 de minute după ingestie. Metabolizarea alcoolului etilic se realizează 90% în ficat, restul fiind eliminat prin urină și plămâni. Metabolizarea etanolului depinde de tipul băuturii (se face mai rapid la băuturile concentrate), cantitatea de alimente din stomac (mai rapid pe stomacul gol) și de ritmul de golire al acestuia, timpul de ingerare, precum și de cantitatea de enzimă din ficat (alcooldehidrogenază). Alcooldehidogenaza se află în cantități diferite de la persoană la persoană, de aceea fiecare individ are un prag diferit pentru apariția stării de beție. În general, acest prag este mai scăzut la femei. Atenție, efortul fizic nu accelerează metabolizarea!

Cum se manifestă o beție simplă? Etanolul produce efecte înșelătoare: inițial determină o stare de excitație cu logoree, dezinhibare, euforie, comportament necontrolat și diminuarea capacităților fizice și intelectuale. Ulterior, apare starea de beție care se manifestă prin tulburări de articulare a cuvintelor, confuzie, idei incoerente, tulburări de vedere, auz, echilibru și comportament, apoi grețuri, vărsături. În intoxicația severă apare coma cu anestezie generală, care poate fi însoțită de convulsii. Revenirea din starea de beție se manifestă prin renumita mahmureală, caracterizată de cefalee, gastrită acută (grețuri, vărsături) și stare de rău general.



Ce complicații determină intoxicația cu etanol? Printre posibilele consecințe nefaste se numără: traumatismele craniocerebrale, accidentele de circulație, acte antisociale (agresivitate fizică și verbală, furt, crimă, sinucidere), aspirarea vărsăturilor și asfixia, aspirarea de suc gastric și pneumonie chimică, accidente vasculare cerebrale și pancreatită acută.

Cum se tratează pacientul cu beție simplă? În primul rând, este așezat în decubit pentru a evita aspirarea vărsăturilor. Internarea este necesară dacă apar tulburările de comportament și se instituie rehidratarea cu ser glucozat, administrarea de vitamine B, C și Aspatofort, monitorizarea funcțiilor vitale. Spălătura gastrică se realizează până la două ore de la ingestie. Atenție! Nu se administrează sedative, deoarece alcoolul și acestea se potențează reciproc și poate apărea stopul respirator. Pacientul necesită surse suplimentare de căldură, deoarece alcoolul produce vasodilatație și deshidratare prin creșterea diurezei, a transpirației.

Ce e de făcut cu starea de mahmureală? După orice mic abuz de alcool, trebuie consumate în jur de trei litri de lichide (apă, sucuri naturale). Se pot administra analgezice (Aspirină, Ibuprofen, Paracetamol) sau remedii naturale (murături, borș) pentru alungarea durerii de cap.

Așadar, este indicat să spunem NU consumului excesiv de alcool în această perioadă și nu numai, întrucât etanolul în cantități mari este degradant pentru comportament și amenință funcțiile vitale, dar consumat în doze mici determină senzații plăcute. Cu alte cuvinte, să nu trecem granița dintre prieten și dușman! Sărbători fericite, liniștite  și un călduros LA MULŢI ANI! (dr. Manuela CULICĂ, foto: Telegraph.co.uk)




Te-ar mai putea interesa si:  alcoolconsumul de alcoolbetie
6:40 pm Miercuri, 31 Decembrie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare