Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Atelier de formare pentru preoții din Protopopiatele Dorohoi și Darabani „Cateheza este temelia pe care se construiește predica preotului” FOTO


În data de 17 iunie a.c., în Parohia „Adormirea Maicii Domnului” – Comănești, comuna Suharău, Protopopiatul Darabani, s-a desfășurat trainingul de formare pentru preoții care vor susține cateheze demonstrative pe parcursul anului 2021 în parohii din Protopopiatele Dorohoi și Darabani, ne-a comunicat pr. Cosmin-Constantin Pristavu. 
    
Atelierul de formare cu profil catehetic, una dintre preocupările constante ale Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei Iașilor, implementat anual prin intermediul Birourilor de catehizare de la nivelul Protopopiatelor, se adresează în mod deosebit preoților invitați să susțină o cateheză demonstrativă în propriile parohii și tuturor celor interesați de formare continuă.

Rodul unei echipe de lucru, alcătuită din cei doi responsabili cu catehizarea, pr. Ovidiu Berechea și pr. prof. Cosmin-Constantin Pristavu și coordonate de pr. prof. dr. Bogdan Racu, activitatea a reunite în acest an 12 preoți, s-a bucurat de prezența celor doi misionari protopopești, pr. Bogdan Mihai și pr. Adrian Nazare, precum și de spațiul primitor al complexului Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” – Comănești, păstorite de pr. Valentin Costaș.

Formatul și conținutul atelierului au fost proiectate pentru a crea familiaritate și a trezi interes, pentru a aduce clarificări și a impulsiona, pentru a scoate din rutină și a crea disponibilitate interioară în ceea ce reprezintă dimensiunea catehetică și cateheza în sine, ca misiune și slujire deopotrivă distinct și necesară a preotului astăzi. Pe parcursul a trei sesiuni de lucru, dense și dinamice, participanții au fost călăuziți în a identifica particularitățile catehezei, distincte de predică și de omilie, au luat contact cu experiența din teren a altor cateheze demonstrative susținute în anii precedenți și au prezentat într-un mod deosebit proiectele de cateheză întocmite. Familiarizarea cu particularitățile catehezei, cu diferite sugestii, instrumente sau metode, precum și cu modele de cateheză le-au fost facilitate de oferirea, din partea Biroului de catehizare al Arhiepiscopiei, a volumului-ghid ”Cuvântul lui Hristos să locuiască întru voi cu bogăție!”, apărut la editura Doxologia în anul 2019.

Ultima sesiune a avut rolul de a facilita apropierea de experiența practică și de metodele activ-participative de fixare a conținuturilor învățăturii de credință, acțiuni realizate prin intermediul a doi invitați. Profesorul de religie doctor în teologie, Vasile Postolachi, cadru didactic la Școala Gimnazială din Rădăuți-Prut și cunoscut publicului pentru diverse activități și proiecte în zona diasporei românești, a adus în atenția participanților Aspecte catehetice din experiența în comunitățile creștine din Diaspora și Basarabia, iar  profesorul-formator de istorie și geografie grad I Alexandru Apostol, cadru didactic la Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” din Dorohoi, a adus un plus de dinamism, prin prezentarea însoțită de aplicații practice a unor Metode moderne de recapitulare aplicate pe diverse activități de învățare (jocul didactic, ciorchinele, jurnalul reflexiv, știu – vreau să știu – am învățat, cvintetul).

„Un eveniment în care am împărtășit din experienta celorlalți părinți participanți, dar și a domnilor profesori care ne-au expus aspecte catehetice din activitățile pe care le-au desfășurat, dar și aspecte legate de unele momente din cadrul catehezei. Activitatea a fost dinamică și interactivă, fiecare participant având o contribuție substanțială la atingerea scopului întâlnirii. Astfel de activități de formare continuă sunt bine venite în rândul clerului, deoarece ne ajută să asigurăm un dinamism și o abordare cât mai bine fundamentate misiunii noastre de a propovădui Cuvântul lui Dumnezeu la toată făptura” (Pr. Marian Corolea, Parohia Grivița)
    


„Aceste sesiuni anuale de training catehetic vin în ajutorul nostru, al preoților, spre a înlesni susținerea de cateheze în parohia pe care o păstorim. Remarc, totodată, buna intuiție a organizatorilor, de a-i invita pe cei doi stimați profesori, care au dinamizat constructiv și frumos atmosfera, prin exemplele personale de catehizare și prin aplicarea metodică și practică – elemente fără de care o cateheză nu-și poate atinge scopul. Aș aduce un îndemn: dacă ne simțim responsabili să predicăm, la fel se cuvine să ne simțim datori și să catehizăm, deoarece cateheza este baza sau temelia pe care se construiește predica preotului.Cateheza clasică și cea ocazională țintesc esențialul credinței, cel atât de necesar în fața prozelitismului sectar ,cât și a potrivnicilor fără de Dumnezeu. Negreșit, aici îi vom vedea folosul.” (Pr. dr. Adrian Alin Grecu, Parohia Bașeu)

„Experiența de astăzi a fost una cu totul inedită și îmbucurătoare! Deși am fost cu sufletul plin de emoția prezentării pe care trebuia să o fac, nu am putut să nu mă delectez din ospățul duhovnicesc de astăzi: atât de multe subiecte actuale abordate și atât de multe soluții propuse. Mărturisesc de asemenea că sufletul îmi este plin și de bucuria faptului că mi s-a oferit pentru prima oară șansa să vorbesc despre câteva din acțiunile noastre de suflet, nu spre lauda mea, ci ca o împărtășire cu bucurie a acestora. Felicit din tot sufletul pe organizatorii acestui frumos eveniment, le mulțumesc din suflet pentru invitație și, totodată, îmi exprim dorința de a mai participa cât mai curând la un nou eveniment.” (Prof. dr. Vasile Postolachi)

„Creștinii ortodocși sunt chemați să participe la cateheze pentru aprofundarea credinței și pentru a discerne mai bine un comportament creștin. Importanța temelor tratate, chemarea la rugăciune și dialogul permanent au constituit originalitatea cursului de formare la care am participat. Creștinii de toate vârstele și condițiile sociale vor găsi oricând subiecte de dezbatere și de aprofundare în cadrul catehezelor, adevărate spații de dezvoltare sufletească și de îmbunătățire a vieții comunităților.” (Prof. Alexandru Apostol)

Condițiile și considerația deosebite de care s-au bucurat participanții, prin osteneala și jertfa comunității parohiale-gazdă a evenimentului, feedback-ul obținut, precum și conștiința lucrului –  cu ajutorul lui Dumnezeu, bine împlinit, reprezintă garanția că cele 12 cateheze demonstrative organizate în acest an în cele două Protoierii vor fi experiențe deosebite în viața parohiilor, punând început bun unei catehizări constante, structurate și adaptate particularităților fiecărei comunități parohiale, a conchis pr. prof. Cosmin-Constantin Pristavu, responsabil de catehizare în Protopopiatul Darabani.

Click pe fotografie pentru a viziona mai multe imagini
    


10:41 pm , 20 Iunie, 2021

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare