Debutul noului an școlar 2020-2021 este marcat la Liceul „Dimitrie Cantemir“ Darabani de o veste bună, atât în ceea ce privește personalul didactic, cât și pe elevii acestora. Eforturile de scriere a aplicațiilor de către comisia de proiecte europene și-au strâns roadele, fiind aprobate două proiecte, depuse în cadrul Acțiunii cheie 1, proiecte de mobilitate, la termenul limită 5 februarie 2020, unul pe domeniul formare profesională VET și unul pe domeniul educație școlară, ne-a comunicat conducerea instituției de învățământ.

Primul proiect, denumit „Noi oportunități de învățare și formare profesională“ este coordonat de prof. Mirela Străjeriu. Acesta are o finanțare impresionantă, de 148.246 de euro, oferind stagii de practică elevilor de la profilul tehnologic, dându-le ocazia de a munci timp de 21 de zile la cele mai înalte standarde profesionale, în cadrul unor societăți din Spania și Portugalia, cu care liceul va încheia parteneriate. Astfel, în anul școlar care urmează, pregătirea acestora va fi una excepțională, determinând o experiență de lucru în spațiul european unde vor învăța să utilizeze cele mai noi tehnologii în diverse domenii: pregătire profesională mecanică, calificarea tehnician mecanic pentru întrețineri și reparații, industrie textilă și pielărie, calificarea tehnician design vestimentar, industrie alimentară,calificarea tehnician în industria alimentară.
Obiectivele proiectului urmăresc dezvoltarea competențelor, abilităților și deprinderilor practice în vederea creșterii calității formării inițiale, dezvoltarea unor parteneriate transnaționale, motivarea elevilor de a finaliza studiile, prin oferirea unor noi oportunități de dezvoltare profesională. Mobilitățile se vor derula în trei fluxuri, cei 46 de elevi vor fi selectați după o procedură specifică afișată pe site-ul școlii. Profesorii însoțitori vor coordona activitățile și vor pregăti diverse dovezi ale activităților, cu scopul de a îmbunătăți demersurile următoare, la nivel managerial, al activității didactice și în formarea profesională a tuturor elevilor.

Al doilea proiect aprobat, coordonat de prof. Ionela Aionesă, cu titlul „Metode moderne, non-formal și digital pentru învățarea pe tot parcursul vieții“ are un grant de 29250 de euro, mobilitatea adresându-se cadrelor didactice. Scopul acestuia este de a prelua și a adapta cele mai evoluate metode de învățare modernă, folosind resurse digitale, fapt ce va determina o revizuire a documentației școlii, planuri de învățământ, planuri manageriale, cursuri opționale, în acord cu cele mai bune standarde de calitate. La cele două fluxuri ale mobilităților vor participa 10 profesori, selectați riguros după proceduri specifice; ele se vor desfășura în Finlanda și Estonia, țări ce sunt cotate ca cele mai bune din Europa în domeniul educației, și în Spania, unde se vor învăța metode specifice educației digitale și incluzive. Produsele intelectuale, ghidul de bune practici, lecțiile, cursurile opționale, noile proiecte în care ne vom implica pentru a duce experiența de învățare mai departe, vor reprezenta tot atâtea oportunități de dezvoltare a relației profesor-elev, determinând competențe sporite din partea tuturor actanților în educație.
Ambele proiecte urmăresc educația incluzivă, combaterea absenteismului și abandonului școlar, conferirea unei dimensiuni europene educației din liceul nostru. Fără îndoială, noile experiențe de învățare vor determina o interacțiune sporită între profesori și elevi, bazată pe comunicare, autodepășire și motivație pentru învățarea pe termen lung, racordate la cele mai bune exemple de bună practică din mediul european. Proiectele vor îmbunătăți viziunea asupra mediului școlar la nivelul comunității, arătând că oamenii, elevi și profesori deopotrivă, sunt capabili mereu să se reinventeze, să acumuleze experiențe noi pentru a se adapta unui mediu profesional în continuă evoluție.
”Ne dorim ca aceste proiecte să aducă un plus valoare calității educației pe care elevii Liceului “Dimitrie Cantemir” o primesc” a precizat Alin Prisăcariu, directorul unității de învățământ.
Ultimele articole
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII De ce insuflăm copiilor noștri patriotismul de partid?

Prestația unui copil de 7 ani din Botoșani, la emisiunea Românii au talent, a devenit virală pe internet. Copilul a impresionat juriul și asistența cu un monolog despre care toată lumea a spus că este „discursul lui Vlad Țepeș”. Cu o prestație scenică puternică, știind foarte bine când și cum să rostească vorbele, tânărul botoșănean a primit chiar un Golden Buzz, mergând astfel direct în semifinală. Juriul a fost emoționat până la lacrimi, s-a ... continuare »
Au început înscrierile la ediția din acest an a Maratonului Nordului VEZI perioada în care va avea loc

De câteva zile au început înscrierile pentru ediția 2023 a Maratonului Nordului. Celebra competiție, una dintre cele mai vechi din Moldova (cea de mtb), invită sportivii începători, amatori și profesioniști la cele 2 probe: mtb și trail, fiecare cu mai multe trasee, cu grade diferite de dificultate.
Maratonul Nordului MTB este la a XIII ediție și după 5 ediții la Pomârla, se va muta într-o localitate nouă, cu trasee noi și ... continuare »
Arhitecți voluntari prezenți pe șantierul primei școli sătești de stat din Moldova FOTO

Clădirea are o valoare de patrimoniu și simbolică deosebită, motiv pentru care, Asociația Nord și-a propus, alături de administrația locală și de mai mulți parteneri să reconstruiască școala așa cum a fost, cu materialele din vremea în care a fost ridicată și implicând specialiști în domeniu, arhitecți, studenți, meșteri locali sau elevi. Lucrările au fost inițiate anul acesta, când, în perioada festivalului, a fost pregătit terenul pentru edificarea ... continuare »
152 de alergători la Teioasa Trail GALERIE FOTO & VIDEO

Teioasa Trail a ajuns deja la cea de-a V-a ediție. 152 de concurenți din România, R. Moldova și Olanda s-au aliniat la startul competiției din acest an, cel mai mic dintre ei având doar 2 ani.
Concursurile de cross 6 și 12 km, semimaraton de 20 km și Family au parcurs zonele pitorești din Teioasa, deliciul asistenței făcând competiția la care au participat cei mici. Toată lumea a fost câștigătoare la acest concurs. Cei ... continuare »
ÎNCEP Zilele Nordului. VEZI programul complet al festivalului

A noua dintre cele 25 de ediții ale Zilelor Nordului anunțate de către organizatori începe vineri, 12 august, în Darabani, cel mai nordic oraș din România. Programul festivalului a fost publicat azi pe www.zilelenordului.ro. Între cele peste 40 de evenimente ale ediției se numără concertul Vița de Vie, claca pentru reconstrucția celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova, lansarea de carte și dialogul cu scriitorul Matei Vișniec, competițiile sportive din ... continuare »