Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

ÎNCEP Zilele Nordului. VEZI programul complet al festivaluluiA noua dintre cele 25 de ediții ale Zilelor Nordului anunțate de către organizatori începe vineri, 12 august, în Darabani, cel mai nordic oraș din România. Programul festivalului a fost publicat azi pe www.zilelenordului.ro. Între cele peste 40 de evenimente ale ediției se numără concertul Vița de Vie, claca pentru reconstrucția celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova, lansarea de carte și dialogul cu scriitorul Matei Vișniec, competițiile sportive din cadrul Maratonului Norduluiși întâlnirea ONG-urilor din cele două Moldove, se arată într-un comunicat al organizatorilor. Biletele pot fi procurate și la intrarea în festival, dar se găsesc în continuare și online. Organizatorii pun la dispoziția participanților un camping cu toate dotările, precum și navete zilnice de la și către Botoșani și Suceava.


În fiecare zi de festival organizatorii propun tururi ghidate în regiune, competiții sportive pentru iubitorii de MTB și alergare, activități pentru copii și familii, conferințe și întâlniri cu invitați, spectacole de teatru, proiecții de film, concerte și petreceri.

„Suntem la ediția a noua. Ca de obicei, cea mai frumoasă și mai bună dintre toate. Anul ăsta avem un line-up extraordinar și suntem foarte bucuroși să ne putem continua munca la cauzele noastre din Nord: reconstrucția Primei Școli, campania #AlăturiDeUcraina și, mai ales, construirea an de an a unei echipe a Nordului tot mai mare, făcute din tinerii de acasă și din cei plecați cine știe pe unde”, declară Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.

 

Muzică

Vița de Vie, ucrainenii de la Haydamaky, Coma și The Mono Jacks sînt capetele de afiș ale scenei de concerte din Poiana Teioasa, unde vor mai cânta The KryptoniteSparks, Zimbru, Bucium, Corina Sîrghi& Taraful Jean Americanu și moldovenii de la Via Dacă. Dubase și Dan Basu sunt DJ-ii after party-urilor de vineri și sâmbătă.

Arte

Trupele Atelierul de Teatru (Botoșani) și CEVA (Târgu Neamț) inaugurează în acest an noul teatru de vară din Darabani cu spectacolele „Avioane de hârtie” și „Ia mai zi ceva!”, iar Drama Club (Botoșani) și Orpheus (Darabani) joacă la Casa de Cultură Theodor Balș „Revizorul” după Gogol și, respectiv, producția proprie „Introspecție: privind în jur”.

Artistul HarceaPacea realizează două noi lucrări murale direct în festival, după cele trei pe care le-a semnat deja la edițiile anterioare. Circuitul celor cinci muraluri din festival este completat cu instalații semnate de Teodor Buruiană în cadrul seriei „Omul în lume și lumea în om”.Copiii au partea lor de artă în festival, pe parcursul unui program divers de activități educative și distractive pentru ei și familiile lor.

La fiecare miez de noapte în Parcul Central din Darabani se vede cîte un film oferit de Bad Unicorn: vineri anime-ul Belle, sâmbătă bijuteria Alcarràs, iar duminică „Pentru mine tu ești Ceaușescu”, un film între ficțiune și documentar care face în aceste săptămâni turul celor mai importante cinematografe din România.

Conferințe

Tradiționalele „Întâlniri”, conferința de idei a festivalului, îi are în acest an ca invitați pe RaduSzekely, consilier al Ministrului Educației și fondator al Școlii Finlandeze din România, pe Vladimir Us, fondator al Oberliht în Chișinău și al Coaliției Sectorului Independent din Cultură din Republica Moldova, și pe psihoterapeuta ieșeană Raluca Bejenariu, co-fondatoare a festivalului Romanian Mental Health Film din Iași.

Șantierul Primei Școli găzduiește și o conferință de patrimoniu organizată împreună cu Filiala Nord-Est a Ordinului Arhitecților din România, cu participarea a 50 de arhitecți și specialiști din regiune, iar Poiana Stejarilor lui Ștefan cel Mareeste locul de întâlnire pentru 20 de organizații neguvernamentale și festivaluri din România și Republica Moldova.Invitatul special al Zilelor Nordului 2022 este scriitorul Matei Vișniec, născut la Rădăuți și stabilit în Franța, care va fi prezent la festival pentru lansarea cărții sale „Un secol de ceață”, într-un dialog cu Ștefan Teișanu și cu publicul participant.

Sport și călătoriiMaratonul Nordului adună la start peste 300 de sportivi în competițiile de MTB care au loc sâmbătă cu startul și finish-ul în comuna Pomârla și în cele de Trail care au loc duminică în Darabani, cu pornire și premiere chiar în Poiana Teioasa.

Tururile Nordului propun în acest an două trasee ghidate. „Darabani cu 3 de A” este o plimbare de descoperire a celor mai interesante locuri și momente din istoria locală pe traseul Casa de Cultură – Ulița Mare – Casa Leon Dănăilă – Prima Școală – Conacul Balș, iar „Mâncăruri moldovenești” este un tur culinar găzduit în curtea bisericii unicat ortodox-catolice de la Hilișeu, în curtea Casei Enescu de la Mihăileni și în Lunca Prutului.

Comunitate

Cauza comunitară a ediției este reconstrucția, folosind numai tehnici și materiale tradiționale, a celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova. Derulat cu sprijinul Primăriei Darabani și al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Nord-Est, proiectul propune acum o primă clacă publică pentruridicarea fundației școlii.

În paralel, festivalul își continuă obișnuitele sale campanii „Ai și tu o păturică?”, pentru ajutorarea animalelor fără stăpân, și #AlăturiDeUcraina, pentru sprijinirea ucrainenilor afectați de război. De asemenea, Maratonul Nordului continuă tradiția de a direcționa către cauze comunitare banii din o parte din premiile puse în joc.

Transport, cazare și bilete

Pentru a ajunge la Darabani, bucureștenilor le sunt recomandate autobuzele directe pînă la Darabani sau deplasarea cu mașina personală, în timp ce pentru botoșăneni și suceveni festivalul pune la dispoziție navete zilnice ale cu plecare la ora 14:00 și retur la 02:00, la prețul de 30 de lei de persoană per călătorie. Ieșenilor li se recomandă deplasarea cu autobuzele zilnice directe sau cu mașina personală pe ruta Iași-Ștefănești-Manoleasa-Coțușca-Darabani.

Organizatorii pun la dispoziția festivalierilor un camping cu toate dotările: dușuri, toalete, parcare, pază, iluminat nocturn, dezinsecție. Camparea în cort propriu, cu rulotă proprie sau în corturi închiriate de la organizatori costă între 20 de lei și 60 de lei pe zi de persoană și se achiziționează separat de bilete și abonamentele de acces la concerte, online la https://zilelenordului.iabilet.ro sau de la intrarea în festival. Un Abonament Full Pass pentru toate cele trei zile de festival costă 245 de lei plus taxe, un bilet de o zi costă 95 de lei plus taxe de persoană, iar doritorii pot alege să doneze pentru campania Nord cumpărând biletul #AlăturiDeUcraina în valoare de 10 lei.Despre

Zilele Nordului este un festival de muzică, arte, sport și călătorii găzduit la Darabani, cel mai nordic oraș al României. Ediția din acest an a festivalului, a noua, este realizată cu sprijinul Băncii Transilvania, al Primăriei Darabani, al Ordinului Arhitecților din România, Filiala Nord-Est, al Radio Guerrilla și al numeroși parteneri locali și regionali.

Programul detaliat și informații complete despre transport, campare și bilete pe www.zilelenordului.ro.

Te-ar mai putea interesa si:  Stefan TeisanuZilele Nordului
10:05 pm Luni, 08 August, 2022

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Cine se trezește în Darabani mai devreme de 5:00, are parte de asemenea imagini spectaculoase pe cer.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare