Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
Editorial

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
Dorin Dobrincu si intoarcerea documentelor Moldovei la Iasi

Pe tot parcursul dezbaterii au fost apreciat iniţiativa şi efortul lui Dorin Dobrincu de a respecta principiile arhivistice de bază: integritatea fondurilor şi teritorialitatea, astfel arhivele Moldovei de până la 1860 au revenit la Iaşi. Filă lângă filă, documentele depăşesc lungimea de 5000 m, n-e mai vorbind de adevărata valoare documentara prin care se va putea reconstitui trecutul şi se vor putea scrie monografii a diverselor instituţii. În cadrul dezbaterii au fost identificate mai multe probleme ale sistemelor arhivistice româneşti printre care şi slaba descentralizare a arhivelor şi a muzelor, obiectele şi documentele de valoare rămânând la Bucureşti, schimbarea periodică a cotelor ceea ce provoacă confuzie şi incapacitatea continuităţii în cercetare, lipsa specialiştilor şi în special a paleografilor.
În lunile martie aprilie au fost aduse la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Iaşi de la Arhivele Naţionale Bucureşti importante fonduri de documente privitoare la Moldova primei jumătăţi a secolului al XIX-lea. În prima fază au fost restituite11 fonduri arhivistice din perioada regulamentară şi postregulamentară: Adunarea Electivă Legislativă a Moldovei, Departamentul Treburilor din Lăuntru Moldova, Divanul Ad-hoc al Moldovei, Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice Moldova, Ministerul de Război Moldova, Ministerul Lucrărilor Publice Moldova, Obişnuita Adunare Obştească a Moldovei, Obştescul Control Moldova, Obştescul Divan al Moldovei, Visteria Moldovei, Visteria Moldovei – Direcţia Poştelor Moldova.
Cea de-a doua fază a presupus transferarea a 86 de fonduri ecleziastice care cuprind documente emise de (purtându-le şi numele) Mitropolia Moldovei, Episcopiile Roman şi Huşi, 79 de mănăstiri şi schituri (Agafton, Agapia, Aron Vodă, Barnovschi, Bârnova, Berzunţi, Bistriţa, Bogdana, Caşin, Cetăţuia, Dancu, Fâstâci, Frumoasa, Galata, Golgota, Golia, Neamţ, Pângăraţi, Probota, Popăuţi, Răchitoasa, Râşca, Sfântul Ioan Gură de Aur (Zlataust), Sfântul Sava din Iaşi, Sfântul Spiridon din Iaşi, Slatina, Socola, Soveja, Secu, Tazlău, Trei Ierarhi, Văratic, Vizantea, Vorona, Zagavia etc.), precum şi 4 biserici orăşeneşti (Sfântul Lazăr din Iaşi, Sfântul Nicolae Domnesc din Iaşi etc.). Redactate în limbile slavonă, greacă şi română (cu alfabet chirilic), pe pergament şi/sau hârtie, cu elemente decorative şi diverse semne de validare (peceţi, sigilii timbrate şi/sau aplicate), documentele medievale moldoveneşti marchează un spaţiu istoric şi cultural specific.
Fondurile ecleziastice ale Moldovei constituie o victorie pentru Iaşi, care după perioada interbelica s-a resemnat ca fiind o provincie periferică. Dar care crede acum în legitimitatea identităţii regionale având resurse, istoria şi cultură pentru a construi un destin. Ieşirea din logica centralistă a arhivelor este un pas salutar, demn de urmare şi în cadrul celorlalte domenii instituţionale. "Ştim foarte bine că aceste documente au o importanţă istorică generală, în acelaşi timp au o importanţă particulară pentru specialiştii interesaţi de această regiune istorică. Cercetarea este scumpă, iar cea istorică nu face excepţie, dar studierea locală a acestor fonduri va compensa o deplasare costisitoare pentru mulţi istorici din Iaşi sau din Moldova. Aceste documente au un rol foarte important în studiul istoriei în cunoştinţă de cauză, oferind posibilitatea cercetării la faţa locului", a declarat la finalul dezbaterii Dorin Dobrincu.
1 Comentarii la “Dorin Dobrincu si intoarcerea documentelor Moldovei la Iasi”
Poza saptamanii
Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat
Sondaj
Darabaneanul lunii

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Stiri nationale si internationale
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare
Pentru moldoveni e o importanta victorie simbolica! Moldovenii nu ar trebui sa uite ca au un trecut, un prezent si ar trebui sa-si construiasca un viitor mai bun in aceasta tara. Dar altfel. Nu e nimic de asteptat de la sistemul centralist. Nimic. Ar trebui sa constientizeze ca nu se pot baza decat pe dorinta, pe fortele, pe capacitatea lor de a reusi sa scape din aceasta capcana istorica si sociala a subdezvoltarii si marginalizarii interne. Fruntea sus!
Ultimele articole
Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »
Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »
Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »
Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »
29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »