Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Dorin Dobrincu si intoarcerea documentelor Moldovei la Iasi

Pe 26 aprilie, la Iaşi a  avut loc dezbaterea  Arhivele cercetarea istorică şi memoria locului. Întoarcerea documentelor la Iaşi după 150 de ani. Discuţiile au fost însoţite şi de o miniexpoziţie documentară. Printre participanţi s-au numărat arhivişti, istorici, profesori, literaţi, jurnalişti, printre care şi Arcadie Bodale,  Cătălin Botoşăneanu, Florin Cîntic, Mihai Cojocariu, Sorin Iftimi, Florea Ioncioaia, Stefan Sorin Gorovei, Andi Mihalache, Mihai Mârza, Leonidas Rodos, Petronel Zahariuc – Decanul Facultăţii de Istorie, Dorin Dobrincu – Director al Arhivelor Naţionale.

Pe tot parcursul dezbaterii au fost apreciat iniţiativa şi efortul lui Dorin Dobrincu de a respecta principiile arhivistice de bază: integritatea fondurilor şi teritorialitatea, astfel arhivele Moldovei de până la 1860 au revenit la Iaşi. Filă lângă filă, documentele depăşesc lungimea de 5000 m, n-e mai vorbind de adevărata valoare documentara prin care se va putea reconstitui trecutul şi se vor putea scrie monografii a diverselor instituţii. În cadrul dezbaterii au fost identificate mai multe probleme ale  sistemelor arhivistice româneşti printre care şi slaba descentralizare a arhivelor şi a muzelor, obiectele şi documentele de valoare rămânând la Bucureşti, schimbarea periodică a cotelor ceea ce provoacă confuzie şi incapacitatea continuităţii în cercetare, lipsa specialiştilor şi în special a paleografilor. 

În lunile martie aprilie au fost aduse la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale Iaşi de la Arhivele Naţionale Bucureşti importante fonduri de documente privitoare la Moldova primei jumătăţi a secolului al XIX-lea. În prima fază au fost restituite11 fonduri arhivistice din perioada regulamentară şi postregulamentară: Adunarea Electivă Legislativă a Moldovei, Departamentul Treburilor din Lăuntru Moldova, Divanul Ad-hoc al Moldovei, Ministerul Cultelor şi Instrucţiunii Publice Moldova, Ministerul de Război Moldova, Ministerul Lucrărilor Publice Moldova, Obişnuita Adunare Obştească a Moldovei, Obştescul Control Moldova, Obştescul Divan al Moldovei, Visteria Moldovei, Visteria Moldovei – Direcţia Poştelor MoldovaCea de-a doua fază a presupus transferarea a 86 de fonduri ecleziastice care cuprind documente emise de (purtându-le şi numele) Mitropolia Moldovei, Episcopiile Roman şi Huşi, 79 de mănăstiri şi schituri (Agafton, Agapia, Aron Vodă, Barnovschi, Bârnova, Berzunţi, Bistriţa, Bogdana, Caşin, Cetăţuia, Dancu, Fâstâci, Frumoasa, Galata, Golgota, Golia, Neamţ, Pângăraţi, Probota, Popăuţi, Răchitoasa, Râşca, Sfântul Ioan Gură de Aur (Zlataust), Sfântul Sava din Iaşi, Sfântul Spiridon din Iaşi, Slatina, Socola, Soveja, Secu, Tazlău, Trei Ierarhi, Văratic, Vizantea, Vorona, Zagavia etc.), precum şi 4 biserici orăşeneşti (Sfântul Lazăr din Iaşi, Sfântul Nicolae Domnesc din Iaşi etc.). Redactate în limbile slavonă, greacă şi română (cu alfabet chirilic), pe pergament şi/sau hârtie, cu elemente decorative şi diverse semne de validare (peceţi, sigilii timbrate şi/sau aplicate), documentele medievale moldoveneşti marchează un spaţiu istoric şi cultural specific.
Fondurile ecleziastice ale Moldovei  constituie o victorie pentru Iaşi, care după perioada interbelica s-a resemnat ca fiind o provincie periferică. Dar care crede acum în legitimitatea identităţii regionale având resurse, istoria şi cultură pentru a construi un destin.  Ieşirea din logica centralistă a arhivelor este un pas salutar, demn de urmare şi în cadrul celorlalte domenii instituţionale. "Ştim foarte bine că aceste documente au o importanţă istorică generală, în acelaşi timp au o importanţă particulară pentru specialiştii interesaţi de această regiune istorică. Cercetarea este scumpă, iar cea istorică nu face excepţie, dar studierea locală a acestor fonduri va compensa o deplasare costisitoare pentru mulţi istorici din Iaşi sau din Moldova. Aceste documente au un rol foarte important în studiul istoriei în cunoştinţă de cauză, oferind posibilitatea cercetării la faţa locului", a declarat la finalul dezbaterii Dorin Dobrincu.10:06 am Vineri, 27 Aprilie, 2012

1 Comentarii la “Dorin Dobrincu si intoarcerea documentelor Moldovei la Iasi”

  1. Dan Moldovan spune:

    Pentru moldoveni e o importanta victorie simbolica! Moldovenii nu ar trebui sa uite ca au un trecut, un prezent si ar trebui sa-si construiasca un viitor mai bun in aceasta tara. Dar altfel. Nu e nimic de asteptat de la sistemul centralist. Nimic. Ar trebui sa constientizeze ca nu se pot baza decat pe dorinta, pe fortele, pe capacitatea lor de a reusi sa scape din aceasta capcana istorica si sociala a subdezvoltarii si marginalizarii interne. Fruntea sus!

  2. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

 

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare