Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani OFICIAL sau NEOFICIAL?

 

Inspectoratul Şcolar Judeţean a comunicat dărăbănenilor noua denumire a liceului din localitate. Consiliul Local Darabani nu a emis nici o hotărâre în acest sens, iar părerile sunt împărţite în ce priveşte acordul edililor locali de a mofifica denumirea unităţii de învăţământ.

Elevii dărăbăneni vor păşi în noul an şcolar pragul Liceului „Dimitrie Cantemir” Darabani, nu a Grupului Şcolar Dărăbani, aşa cum figura unitatea de învăţământ în înscrisurile oficiale. Inspectoratul Şcolar Judeţean a trimis în data de 28 august o adresă în care se precizează că în anul şcolar 2012-2013 unitatea  de învăţământ figurează în reţeaua şcolară naţională cu denumirea de Liceul ,,Dimitrie Cantemir” Darabani. Schimbarea denumirii liceului a generat încă din start discuţii aprinse. Cadrele didactice au stabilit în şedinţa Consiliului Profesoral din 9 martie ca liceul să poarte numele domnitorului Dimitrie Cantemir, dar unii dintre dărăbăneni sunt de părere că mai potrivită ar fi fost atribuirea numelui hatmanului Theodor C. Balş, întemeitorul târgului Darabani.

Nici vechiul CL, nici noul CL, nu a validat noua denumire a liceului. Eu ştiu că schimbarea denumirii unei unităţi de învăţământ trebuie să treacă prin CL” a spus Lucian Florea, directorul Şcolii „Leon Dănăilă”. „Hotărârea este definitivă. Doar dacă decidem să punem un alt nume liceului. Denumirea liceului a fost aprobată de Ministerul Educaţiei pe baza documentaţiei trimisă de noi. Dacă avem hârtie de la Inspectoratul Şcolar nu mai trebuie trecută prin Consiliul Local, nu mai trebuie nimic” a declarat pentru Darabaneni.ro Florin Ignat, directorul liceului dărăbănean.Alin Prisăcariu, directorul adjunct al unităţii de învăţământ, a spus că nu s-au comandat încă noile ştampile şi firme cu noua denumire a şcolii şi nu se poate pronunţa în privinţa acordului CL. „Nu s-a pus deocamdată această problemă în CL şi nici la Comisii. Am cunoştinţă despre faptul că Şcoala „Leon Dănăilă” nu va mai fi şcoală cu clasele I-VIII ci şcoală gimnazială, dar despre liceu nimic” a precizat şi Galia Hrimiuc, preşedinte al Comisiei pentru învăţământ din CL. Între timp, liceul a scăpat de stigmatul „Dărăbani” (foto), cel puţin la intrarea în şcoală, fiind şterse căciuliţele din numele oraşului de pe firma unităţii de învăţământ.

Ce spune legea:
ORDIN al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului pentru modificarea şi completarea procedurii de atribuire a denumirilor unităţilor de învăţământ din sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, publicat în Monitorul Oficial al României din 24.02.2012:
Art.6-(1) Modificările denumirilor unităţilor de învăţământ de stat şi particular se realizează de către autorităţile administraţiei publice locale, de regulă, anterior solicitării avizului conform al inspectoratului şcolar privind organizarea reţelei şcolare.
11:07 pm Joi, 06 Septembrie, 2012

5 Comentarii la “Liceul „Dimitrie Cantemir” Darabani OFICIAL sau NEOFICIAL?”

 1. x spune:

  mai bine lasau asa:)

 2. Inv.Gh.Ilas-Brasov spune:

  Mi se pare total desprins de realitate aceasta denumire,sau legarea lui de o anumita persoana.Cred ce denumirea unei unitati scolare trebuie sa aiba legatura cu "obiectul muncii"Altfel tradus,unitatea scolara sa aiba legatura cu ceea ce face aceasta unitate.Cred ca denumirea de " GRUP SCOLAR DARABANI" sau " LICEUL DARABANI'parca suna altfel.

 3. u spune:

  Domnul consilier Florea Lucian are perfecta dreptate. Se vede treaba ca domnul director de la liceu nu cunoaste prevederile legale. Cel putin asta reiese din ceea ce a spus. Iar directorul adjunct ,,nu se poate pronunta" pentru ca stie, dar incearca sa induca lumea in eroare. Cert este un singur lucru: orice denumire de scoala-oricare ar fi ea- in momentul de fata in Romania, conform legii, se modifica numai prin hotararea Consiliului Local, ceea ce in cazul de fata nu exista. Hartia venita de la Inspectoratul scolar nu are legatura cu schimbarea denumirii liceului. Domnul primar nu are nimic se spus? In ograda dumnealui se petrec niste lucruri de care nu stim cat este de mandru...

 4. un darabanean spune:

  Felicitari elevilor si cadrelor didactice care incepand cu 2012/2013 vor invata in Liceul "Dimitrie Cantemir" Darabani!! Le urez sa aiba succes in activitatea de zi cu zi !!!! Sa auzim de acest liceu la concursurile si olimpiadele scolare!!

 5. ioan spune:

  Ce treba are Dimitrie Cantemir cu Darabanii,Pe vremea lui nici nu mai era formata garda domnitorului din ostasi \"darabani\". Nu ar trebui sa mai fie si sefii astia din Darabani comunisti si sa recunoasca meritele Hatmanului (generalului) Theodor Bals (care a fost ca si Dimitrie Cantemir sef de stat (caimacan al moldovei)

 6. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Cele mai frumoase colindătoare prezente la festivalul de datini și obiceiuri de iarnă de la Darabani, La mulți ani!

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare