Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Moldovenii de la Zdob și Zdub vor cânta la ediția din acest an a Zilelor Nordului

„La această ediție aducem în discuție tema începuturilor, a anilor de acasă ai fiecăruia dintre noi. Vrem să reflectăm împreună la ce mai înseamnă acasă pentru fiecare, la ce mai e local în lumea globală de azi, vrem să ne gândim cum mai putem ține legătura cu comunitățile noastre natale în vremea asta când atât de mulți dintre noi locuim în alte locuri decât cele în care ne-am născut”, spune Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.
Sub genericul Cei 7Ani De Acasă, ediția din 2020 a Zilelor Nordului propune 50 de concerte, producții și evenimente culturale, educaționale și sportive.
Festivalul va fi precedat, ca de obicei, de „Voluntar în Nord”, programul de formare dedicat tinerilor voluntari ai Zilelor Nordului. Programul conține cursuri de management de proiect, de implicare în comunitate și leadership și este urmat de experiența practică din timpul festivalului. Înscrierile pentru voluntari vor fi deschise la finalul primăverii.
În deschidere, festivalul își propune în acest an o zi de evenimente în Botoșani, după care epicentrul de activitate revine la Darabani, orașul cel mai nordic al țării și inima Zilelor Nordului. Agenda va cuprinde concerte în Poiana Teioasa și în curtea Conacului Balș, conferința de idei Întâlnirile Nordului, lansări de carte locală, intervenții de artă în spațiul public, arte performative, dar și competiții sportive de tenis, MTB și alergare trail, precum și activități pentru copii, proiecții și ateliere de film, petreceri și tururi ghidate pornind din Darabani spre întreaga regiune.
Acțiuni importante vor avea însă loc și în Botoșani, Suceava, Dorohoi, Rădăuți, Pomârla, Păltiniș, Miorcani. Toate detaliile vor fi anunțate în perioada următoare pe site-ul www.zilelenordului.ro și pe pagina www.facebook.com/zilelenordului.
Primele noutăți ale ZN7
Primii artiști confirmați oficial la ediția din acest an sunt Zdob și Zdub, cea mai populară trupă etno-rock din Republica Moldova. Zdob și Zdub combină hardcore-ul și folclorul balcanic într-un mod unic și original, în show-uri live care debordează de energie. Cu elemente de hip-hop, drum&bass, jungle, punk și triluri de fluier sau trompetă tradițională, trupa a creat un crossover muzical inegalabil, care a unit intensitatea urbană cu spiritul rural. Pe parcursul a 20 de ani activitate, trupa a concertat în peste 30 de țări europene, inclusiv la festivalurile Sziget, Roskilde, Exit, Sin Fronteras, Esperanzahl, EuroSonic și Maxidrom.
În urma consultărilor din timpul ediției anterioare, avute cu specialiști în patrimoniu, cu reprezentanți ai administrației locale și ai comunității, Asociația Nord a anunțat că ediția a șaptea a festivalului va aduce și începutul proiectului de reconstrucție a vechii școli de la Darabani, inaugurată în 1841, prima din mediul rural din Moldova. Clădirea s-a autodemolat în timp și va fi reconstruită în forma sa inițială, folosind exclusiv tehnici și materiale tradiționale. Proiectul beneficiază de sprijinul de specialitate al Ordinul Arhitecților din România – Filiala Nord-Est și a Primăriei și Consiliului Local Darabani. Localnicii și alți participanți la festival se pot implica în reconstrucția primei școli prin donații în bani sau materiale, precum și prin participarea efectivă la lucrări.
Festivalul vă găzdui, de asemenea, noi ediții ale competițiilor sportive marca Maratonul Nordului, devenită deja importantă pe harta amatorilor de sport din țară. Maratonul Nordului anunță și în 2020 cu competiții de MTB la Pomârla (tură lungă și tură scurtă pentru amatori și elite) și Trail la Teioasa (family, cros și semimaraton), în 29 și 30 august. În acest caz, Maratonul Nordului își continuă tradiția de implicare socială prin Fondul de Biciclete și prin alte acțiuni în comunitate. Înscrierile pentru participanți sunt deja deschise pe site-ul
www.maratonulnordului.ro.
„Sportul și cultura ne pot aduce și ne pot ține împreună. O dovedim și noi la Nord, unde an de an ne adunăm tot mai mulți, atât pentru a participa la activitățile din festival, cât și în echipa de organizare, unde pun umărul în fiecare an mai mulți nordici de acasă și de departe”, declară Alex Teioșanu, directorul Asociației Nord. (foto: Media Pro Music)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

50 de evenimente și concerte la care au participat 8000 de persoane, acesta este bilanțul celei de a zecea ediții a Zilelor Nordului, care a avut loc în 3-6 august la Darabani, cel mai nordic oraș al României. Vârful de audiență al festivalului a fost seara de vineri, când 2000 de persoane au participat la concertul Subcarpați din Poiana Teioasa. În aceeași seară au urcat pe scena Baba Dochia, Parov Stelar și ucrainenii de la Haydamaky. Cu casa plină s-au ... continuare »

Cea mai populară trupă prezentă ediția a 10-a a Zilelor Nordului a fost Subcarpați, care este prezentă pentru a 3-a oară la festivalul care promovează orașul Darabani în toată țara și chiar dincolo de granițe. Ritmurile electro și hip-hop în simbioză cu folclorul au electrizat efectiv Poiana Teioasa, înregistrând recordul de audiență în seara zilei de vineri. În pauza dintre Subcarpați și Haydamaky nu prea se mai găsea bere rece în Poiană, și datorită ... continuare »

Unii dintre invitați susțin ateliere pentru festivalieri: scriere de versuri (Doru Pușcașu), libertate și fericire în muncă (Doru Șupeală de la Hacking Work), well-being pentru tineri (Teodora Popescu și Raluca Bejenariu de la Asociația În Dialog), min-maxing life (Sebastian Mahu) și producție de film (Anamaria Antoci). Diana Stafie facilitează primul atelier de foresight pe tema #viitorurilor comunităților mici din România, cu participarea a 20 de invitați din ... continuare »

Ultimii trei ani au adus școlii dărăbănene performanțe solide la disciplina Istorie. Să obții trei ani la rând locul I pe județ la olimpiada de profil, nu este un lucru ușor, și presupune multă muncă și pasiune. După Alexandra Gălușcă în 2020 și Rareș Mandache în 2022, Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț și-au adjudecat toate cele trei locuri de pe podium, la faza județeană a olimpiadei în 2023. Mai mult, punctajul bun obținut de Andreea ... continuare »

După rezultatul extraordinar de la etapa județeană a Olimpiadei de Istorie, școala dărăbăneană a mai primit o veste excelentă. S-au dublat șansele pentru obținerea unui rezultat bun la etapa națională. În urma redistribuirii locurilor la nivel național, eleva Andreea Timofte, din clasa a VIII-a D, de la Școala „Leon Dănăilă”, a primit dreptul de a participa la faza națională a Olimpiadei de Istorie. Andreea a obținut la ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”