Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Performanţă de excepţie pentru şcoala botoşăneană. Profesori dărăbăneni premiaţi la Palatul Parlamentului

După ce botoşăneanul Ștefan-Răzvan Bălăucă, elevul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”, obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori din Argentina, profesorii originari din Darabani, Constantin Guceanu și Liviu Huțanu, cei care l-au pregătit pentru această performanță, au fost premiați săptămâna trecută la Palatul Parlamentului din capitală. Evenimentul festiv a avut loc în aceeaşi zi în care noul ministru al Educaţiei şi Cercetării, Sorin Cîmpeanu, a preluat portofoliul de la predecesorii săi, Mihnea Costoiu şi Remus Pricopie.
Învățământul românesc, dar mai ales cel botoșănean, se poate mândri cu o nouă performanță de excepție la nivel internațional. Micul „Einstein de Botoșani”, Ștefan-Răzvan Bălăucă, a cules laurii victoriei la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori din Argentina, reușind să obțină medalia de argint. Concursul s-a desfășurat în orașul Mendoza pe parcursul a trei zile în perioada 2-11 decembrie 2014.
REMEMBER Ioan Iftincăi, lecţia de geografie şi viaţă
Aşa cum v-a mai informat Darabaneni.ro, calificarea la faza internațională s-a realizat prin trei probe de baraj, în urma cărora Ştefan Bălăucă s-a clasat pe primul loc. A urmat o perioadă de pregătire de o lună de zile în care toți participanții au fost îndrumați de profesori universitari. Înainte de etapa națională, elevul a fost pregătit de o echipă de profesori din Botoșani formată din Cristina-Maria Bălăucă, mama sa, și Aurelian Pintilei (profesori de fizică), plus doi profesori dărăbăneni: Liviu Huțanu (biologie) și Constantin Guceanu (chimie). Cu toții au fost invitați la Palatul Parlamentului, miercuri 17 decembrie, unde în prezența noului Ministru al Educației Sorin Cîmpeanu (foto stânga, jos), au fost felicitați și recompensați cu o sumă de bani. Fondul total de premiere a fost de aproximativ 700.000 euro.

La acest eveniment au participat în jur de 250 de olimpici însoţiţi de cadrele lor didactice, inclusiv directorii şcolilor. Cu această ocazie, Liliana Preoteasa, subsecretar de stat în Ministerul Educaţiei, a promis alocarea unor fonduri pentru dotarea laboratoarelor şcolilor unde învaţă aceşti elevi de excepţie. Profesorul Constantin Guceanu l-a îndrumat pe Ștefan în tainele chimiei de înaltă performanță timp de trei săptămâni, zilnic, pe parcursul a două ore. Acesta a declarat pentru Darabaneni.ro: „Ștefan este un elev de o inteligență remarcabilă, puține persoane reușesc să facă performanță la trei materii. Mă bucur enorm pentru prestația sa la Olimpiadă, acest premiu încununează o muncă asiduă. Se află la început de drum și este clar că traseul lui educațional nu are cum să fie altfel decât ascendent, datorită performanțellor sale tot mai ridicate, grație calităților sale intelectuale native, dar și efortului depus. Va fi o plăcere să lucrez din nou cu el”.
Citiţi şi: POVESTIRI LA GURA SOBEI Doamna Mihai, axioma respectului FOTO DE COLECTIE
„A fost o onoare pentru noi să participăm la acest eveniment. E bine că s-au acordat şi aceste premii în bani pentru să stimulează copiii” a precizat pentru ziarul online al oraşului Darabani şi Liviu Huţanu. Chiar dacă predă biologia, prof. Huţanu spune că următoarea ţintă a Micului „Einstein de Botoşani” este calificarea la Balcaniada de Matematică, materia favorită a elevului-minune, dar îşi doreşte şi ca anul viitor Ştefan Bălăucă să obţină cea mai strălucitoare medalie la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori, pentru că vârsta foarte fragedă a copilului îi permite să participe pentru ultima dată la această competiţie de anvergură. Cea mai mare „problemă” a elevului este că unele olimpiade precum fizica şi chimia au loc în aceeaşi zi. „Cred că până la terminarea liceului va participa şi la Olimpiada Internaţională de Matematică, disciplina sa favorită. Noi lucrăm cu el în ritmul lui. Probabil este cel mai inteligent elev pe care l-am avut de când predau, este mult peste medie, un copil supradotat. Are o viteză de învăţare uluitoare şi o mare capacitate de înţelegere. Este şi greu să te ţii după el, la un moment dat” a mai declarat pentru Darabaneni.ro, Liviu Huţanu. (M.C., A.D.A., L.B.)
VEZI şi:
Micul Einstein de Botoşani, pregătit de doi profesori dărăbăneni „A fost o şansă pentru noi să lucram cu el, nu invers”
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »

Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”