Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Darabaniul are doi noi cetățeni de onoare GALERIE FOTO

Joi, 20 decembrie, în sala de protocol a Primăriei Darabani, a avut loc ședința solemnă a Consiliului Local, în cadrul căreia au fost acordate titlurile de cetățean de onoare istoricului Dorin Dobrincu și economistului pasionat de istorie, Dumitru Haha.

Cu câteva zile înaintea Sărbătorilor de iarnă, la Darabani a avut loc un eveniment solemn. Comunitatea a făcut un gest de recunoștință față de două personalități locale, onorându-i cu titlul de cetățean de onoare al orașului. Cei care au primit acest titlul sunt Dorin Dobrincu, istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol”, Academia Română, filiala Iași, autor a numeroase studii și volume, de autor sau colective, fost director al Arhivelor Naționale ale României și Dumitru Haha, economist, fost primar al orașului, pasionat de istorie și proprietarul unei colecții impresionante de obiecte și artefacte, care sunt expuse astăzi la Muzeul Nordului.

Ceremonia a avut loc joi, 20 decembrie, de la orele 12:00, în sala de protocol a Primăriei Darabani, deși hotărârile de Consiliu privind acordarea titlurilor au fost adoptate pe 31 mai 2018. Ședința solemnă de Consiliu Local a fost condusă de secretarul primăriei, Paulică Zahariea. Scriitorul și criticul literar Victor Teișanu a prezentat un Laudatio pentru Dorin Dobrincu, iar profesorul Octav Teioșanu a prezentat Laudatio pentru Dumitru Haha.



Poetul Victor Teișanu și-a început discursul subliniid că este dificil să-l prezinți succint pe Dorin Dobrincu. Acesta a trecut în revistă, sintetizând realizările profesionale ale istoricului dărăbănean dar și acțiunile sale de implicare civică din ultimii ani: „Dorin Dobrincu este rezultatul unei vocanții deosebite dar și unei munci asidue. Această muncă a început, din fericire pentru noi, la Darabani. Îmi aduc aminte că, elev fiind, Dorin frecventa asiduu biblioteca orașului, scotocind zilnic sectorul, modest, de carte istorică. Acesta a fost doar un început, el continuând să frecventeze mari biblioteci, arhive, fonduri documentare, așa încât, să ajungă până la urmă ceea ce este astăzi, adică, un specialist reputat al domeniului istoriei[...]. M-am întrebat, cum reușește Dorin să fie învingător pe atâtea fronturi? Răspunsul este unul singur. El nu-și prea permite momentee de răgaz. Este veșnic ocupat cu activități științifice, mai nou și sociale. Impresionează la Dorin această diversitatea a preocupărilor istorice, dar și faptul că a fost înzestrat de Dumnezeu cu inepuizabile resurse fizice și intelectuale ca să facă totul cu strălucire[...]. În momentul de față Dorin este, poate cel mai fervent militant pentru reparațiile multiple care se cuvin Moldovei. A început prin a transfera la Iași, din depozitele Bucureștiului, cantități importante de documente care privesc Moldova. O altă măsură a fost să inițieze multe manifestări științifice pe problema Moldovei. Din 2009 scoate o revistă Archiva Moldaviae. Tot la capitolul apărarea Moldovei trebuie să amintim și eforturile de realizare a Autostrăzii A8, una simbolică pentru Moldova. Istoric de prestigiu, conferențiar științific cu operă, familist convins, militant pentru cauze cetățeniști, el reprezintă varianta de succes a imaginii Darabaniului în lume”.
   
„M-am gândit foarte mult, înainte să vin la Darabani, ce aș putea spune în fața unui public de care mă leagă destul de multe, chiar dacă pe mulți nu îi cunosc la nivel personal, dar ne leagă rădăcinile, de unii chiar rudenii. Faptul că am încheiat pregătirea mea secundară la Darabani a fost cu bine și cu rele. Am întânit niște oameni care au jucat un rol în viața mea. Am avut un grup de prieteni cu care am făcut schimburi de idei, de cărți. Bibliotecile din Darabani au jucat un rol, chiar dacă sectorul de carte părea redus, eu cred că era destul de bine dotat. În anii aceia a fost dificil să te formezi, într-un regim totalitar. În privința istoriei trebuie să înțelegem că există o singură istorie, însă posibilitățile de a o interpreta sunt nelimitate. Istoria nu o să ne crească PIB-ul, nu o să ne facă autostrăzi, dar o să ne ofere acel utilaj mental, care să ne ajute să filtrăm propriul trecut [...]. E obligatoriu să abordăm o poziție critică față de tot ce primim în mod oficial. Până la urmă istoria noastră pare a fi istoria statului. Ori de multe ori noi suntem în dezacord cu propriul stat. Dacă avem un stat care respectă libertățile consfințite în cosntituție și cutume oamenii o duc mult mai bine și sunt mai productivi, dacă avem tendințe autoritare vom avea probleme cu toții. Din acest motiv insist că trebuie că trebuie să avem bună cunoaștere a ceea ce înseamnă comunitatea noastră, regiunea noastră sau țara noastră. Dar nu ar trebui să ne limităm doar la granițele acestui stat”, a subliniat în cuvântul său de mulțumire, Dorin Dobrincu.





Profesorul Octav Teișanu a subliniat în discursul său de Laudatio că de-a lungul timpului dărăbănenii au fost foarte riguroși când au ales și acordat titlul de cetățean de onoare al urbei. În discursul său „Un pasionat de istorie – Dumitru Haha”, Octav Teișanu a făcut o succintă prezentare a personalității colecționarului Dumitru Haha: „S-a născut la Darabani. După vremea timpului a urmat un liceu agricol. Multă vreme a fost un fel de ministru de finanțe, adică contabil-șef al CAP-ului din Bajura. A fost un mare pasioant de literatură și de istorie. L-a ajutat o memorie a la Seneca sau Iorga. A devorat zeci, sute de cărți de istorie și literatură. După evenimentele din 1989 a participat la alegeri și dărăbănenii noștri l-au ales primul gospodar al urbei. Spre mirarea multora, după o perioadă relativ scurtă, și-a dat demisia și a devenit director al filialeli lcoale a BCR. De ani de zile este un pasioant căutător de arhive, bibliteci, muzee. Nu e ușor să lucrezi în arhive și mai ales să găsești izvoarele care îți trebuie. După o astfel de muncă a dat Darabaniului o carte. În același timp a fost un mare colegător de arme, unelte, vase, cărți, obiecte. Nu e ușor să ai o asemenea colecție personală. Prin diferite mijloace, cu mari eforturi a reușit să strângă o colecție impresioantă. Profitând de o conjunctură favorabilă a reușit să realizeze acest Muzeu al Nordului. Acest muzeu este extrem de bine dodat din punct de vedere material. Pentru realizarea acestui muzeu și pentru că peste 90% din exponatele de acolo aparțin domniei sale, și vă spun că a fi colecționar nu este ușor lucru. Pentru toate acestea și pentru multe altele, felicit consilierii locali pentru ințiatia și conferirea titlului de cetățean de onoare domnului Dumitru Haha”.
 
„În 1974, după finalizarea stagiului militar am revenit la Darabani și de atunci nu am mai plecat și probabil nu voi mai pleca niciodată. Fiind colecționar și pasionat de numismatică, în anii '80 am înercat să intru în legătură cu intelectualitatea orașului Darabani. Am făcut cunoștință cu poetul Victor Teișanu, profesorul Neculai Huțanu, profesorul Bejinaru, ceilalți oameni pasionați de istoria locală. Am constatat atunci că în toate monografiile erau foarte puține date despre Darabani, în comparație cu unele comune care aveau istorii mai consistente. Am mers atunci în arhive și pe baza acelor documente și după multă alegere am reușit să public în 2006 acea carte a mea. În funcția de primar de numele meu se leagă două lucruri importante, și vreau locuitorii să știe. Primul este Stadionul și al doilea este Monumentul Eroilor [...]. Cu ajutorul locuitorilor din zonă am reușit și am adunat în jur de 5000 de obiecte care țin toate de istoria localității Darabani: obiecte casnice, decorații, numismatică, etc. Cu ajutorul Zielelor Nordului și al consilierilor de atunci am reușit și le-am expus public. Numărul de vizitatori la noi este așa cum este, dar ce mă bucură este faptul că mulți studenți și elevi au realizat lucrări pe baza a ceea ce este acolo. Am spus-o și o mai repet, tot ceea ce este acolo am donat orașului Darabani fără să primesc nimic în schimb. Eu vă mulțumesc pentru atenție și mulțumesc Consiliului Local pentru acordarea acestui prestigios titlu” a declarat în cuvântul său de mulțumire Dumitru Haha.  (foto: Photopro4u)

Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imagini de la acest eveniment



Te-ar mai putea interesa si:  Dumitru HahaDorin Dobrincu
9:36 pm Vineri, 21 Decembrie, 2018

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare