Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Deputat de Darabani: „La intocmirea bugetului anului 2014, voi milita pentru sustinerea fermelor cu mai multe vaci…”

Costel Şoptică, deputatul Colegiului Darabani, a transmis în cadrul unui comunicat de presă că se va implica în întocmirea bugetului anului 2014 astfel încât fermierii să poată achiziţiona echipamentele necesare asigurării igienei laptelui. Agricultorii trebuie să se conformeze normelor de igienă impuse de Uniunea Europeana până la sfârşitul anului în curs, în caz contrar nu vor mai putea vinde laptele pe piaţă. Redăm în continuare comunicatul parlamentarului liberal:

„Voi milita pentru susţinerea fermelor cu mai multe vaci ca să se poată dota cu echipamentele necesare asigurării igienei laptelui, iar micii proprietari de animale să beneficieze de sprijinul statului pentru piederile suferite din interdicţia de vinde laptele neconform pe piaţă. Când ţara noastră a aderat la Uniunea Europeană, s-a angajat să respecte legile valabile pentru toate statele membre. Pentru agricultorii români, aderarea la UE a venit cu bani, dar şi cu obligaţii. Pentru crescătorii de animale, de bovine, marea responsabilitate a fost cea referitoare la igiena laptelui. Din 2004, când au fost încheiate negocierile de aderare, se ştia că producătorii de lapte trebuie să se alinieze la normele de igienă până la sfârşitul anului 2009.

Investiţiile în echipamente care să permită respectarea acestor condiţii s-au dovedit prea mari pentru ţăranii români, care deţin majoritatea covârşitoare a vacilor de lapte. De-a lungul timpului, s-au obţinut trei derogări de la termenul la care agricultorii trebuie să se conformeze normelor de igienă. Ultima expiră la finele lui 2013. În consecinţă, cei care nu respectă normele europene de igienă nu vor mai putea vinde laptele pe piaţă, ceea ce va avea impact asupra veniturilor agricultorilor. Multe familii de ţărani au ca sursă de venit tocmai banii proveniţi din vânzarea laptelui, iar lipsa investiţiilor în echipamente de igienă – instalaţii de muls şi tancuri de răcire – îi scot de pe piaţă.



Din punctul meu de vedere, crescătorii ar trebui departajaţi în funcţie de numărul de animale pe care le deţin. Cei care pot produce pentru piaţă, cu mai multe vaci, de exemplu mai mult de 10 animale, ar trebui ajutaţi să facă investiţiile în echipamentele de igienă, iar cei cu mai puţine animale să fie ajutaţi de către stat, astfel încât să le fie compensate pierderile din interdicţia de a vinde lapte în surplus pe piaţă. De altfel, tot mai mulţi responsabili din domeniul agriculturii au început să avanseze ideea de a departaja sistemul de sprijin în funcţie de capacitatea fermelor de a produce pentru piaţă sau pentru autoconsum. Noile Politici Agricole Comune, aplicabile din 2014, lasă o mare libertate de mişcare statelor membre să-şi împartă banii pentru susţinerea agriculturii aşa cum consideră că este mai bine”

În judeţul Botoşani, creşterea bovinelor este o activitate agricolă de bază. Ultimele statistici, de la 30 aprilie 2013, arată că în România sunt 2.208.217 bovine. Judeţul Botoşani se află pe locul doi, după Suceava, în ceea ce priveşte numărul de animale deţinute, cu 107.691 de bovine. Iar în fermele familiale, nu în firme sau alte forme asociative, există 106.306 animale.




Te-ar mai putea interesa si:  Costel Şoptică
11:30 am Miercuri, 02 Octombrie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare