Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Cum recunoastem si cum scapam de uracioasa depresie?Depresia este cea mai frecventă afecțiune psihiatrică din comunitate, afectând aproximativ 121 de milioane de persoane din întreaga lume. Întrucât această afecțiune este asociată cu risc mare de suicid, este bine să cunoaștem semnele ce indică un episod depresiv, pentru a putea îndruma persoanele afectate spre un consult de specialitate.

Ce cauze determină apariția depresiei?

Cauzele exacte nu au fost determinate, dar se consideră momentan că sunt mai mulți factori ce contribuie: modificările substanțelor la nivelul creierului, tipuri fragile de personalități, stresul, evenimente negative. Episoadele depresive pot să fie induse și de medicamente (antihipertensive, anticoncepționale, antibiotice, antiinflamatoare, analgezice), afecțiuni (accident vascular cerebral, epilepsie, hipotiroidie, HIV, pneumonie, tuberculoza), menopauză și sindrom premenstrual. Riscul este crescut pentru persoanele cu antecedente de afecțiuni psihice în familie, consumul de alcool sau droguri și pentru tinerii mai mici de 24 de ani.

Cum se manifestă depresia?

Pacientul prezintă dispoziție depresivă aproape în fiecare zi, scăderea plăcerii și a interesului pentru activitățile zilnice, senzație de oboseală sau pierderea de energie. De asemenea, scade puterea de concentrare și de luare a deciziilor, acesta se învinovățește excesiv și exagerat, scade sau crește apetitul, există hipersomnie sau insomnie (treziri matinale). În cazuri extreme, pacientul are idei de suicid. De cele mai multe ori, pacientul este deranjat de pierderea de energie și asta îl determină să se prezinte la medic, dar de cele mai multe ori nu la psihiatru.
Există și manifestări fizice ale depresiei: cefalee, amețeli, grețuri, vărsături, dureri abdominale, ciclu menstrual neregulat, tulburări de erecție sau ejaculare, dureri toracice, articulare sau cardiace, uscăciunea gurii. Manifestările de acest tip sunt înșelătoare și pot simula alte afecțiuni, realizându-se investigații inutile. Tinerii nu au, de obicei, dispoziție depresivă, ci stare de iritabilitate, irascibilitate sau nervozitate, fiind altă modalitate de inducere în eroare asupra diagnosticului.Cum se pune diagnosticul?

Acesta este realizat doar de către un psihiatru, care va conduce un interviu, adică o discuție prin care medicul poate sustrage informații cheie. Este singura posibilitate, deoarece nu există o analiză care să determine prezența depresiei. Psihiatrul poate face diferența între diferitele tipuri de depresie (depresie majoră sau minoră, distimie, episod depresiv cauzat de afecțiuni sau medicamente). Atenție! Dacă remarcați la dumneavoastră sau în anturaj mai multe din semnele prezentate mai sus, nu ezitați să apelați la un psihiatru!

Ce opțiuni terapeutice există pentru depresie?

Tratamenul depresiei este complex, fiind compus din îmbinarea psihoterapiei cu administrarea de medicamente. Psihoterapia are un rol esențial, ajutând vindecarea chiar și în cazurile în care medicamentele sunt ineficiente, crește capacitatea de comunicare a pacientului cu ceilalți și îl asigură că afecțiunea sa este înțeleasă. De asemenea, psihoterapia este crucială până ce antidepresivele își fac efectul (între două și patru săptămâni) și la pacienții care renunță la medicamente după ce se ameliorează. În principal, se bazează pe raportul pacientului cu sine însuși și cu cei din jurul său.

În prezent există o gamă largă de antidepresive, care au devenit din ce în ce mai eficiente și au mai puține efecte adverse. În legătură cu efectele acestora, trebuie știut că nu sunt tranchilizante care scad agitația sau neliniștea și au efect temporar, nu sunt somnifere, nu determină dependență și nu interferă cu activitățile zilnice. Tratamentul cu acestea trebuie administrat zilnic, timp de mai multe luni funcție de prescripția psihiatrului, având o fază de atac și una de consolidare.

Atenție! Pentru a ajuta o persoană în depresie, trebuie să aveți în vedere că depresia este o boală și nu o dovadă a unui caracter sau voințe slabe, pacientul necesită afecțiune, nu milă și incurajare permanentă în legătură cu vindecarea bolii, practicarea efortului fizic și că necesită o atitudine de îngrijorare, dar nu în exces. Familia are un rol principal în vindecarea depresiei! (Manuela CULICĂ, foto: Shutterstock)
Te-ar mai putea interesa si:  depresiatratamentul depresiei
9:53 am Luni, 23 Iunie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare