Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMUNICAT Costel Soptica: „Guvernul USL ajuta fermierii sa cumpere pamant”Costel Şoptică, deputatul Colegiului Darabani, afirmă în cadrul unui comunicat de presă că Guvernul României a promovat o Ordonanţă de Urgenţă care facilitează accesul la finanţare al agricultorilor în vederea achiziţionării de terenuri agricole. În acest sens, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a semnat un acord cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), care va asigura 50% din garanţiile necesare unui împrumut. Parlamentarul liberal a precizat că beneficiarul trebuie să contribuie în final cu 10% din bani dacă doreşte să achiziţioneze până la 1000 ha de teren agricol. Vă prezentăm în continuare declaraţia politică integrală a secretarului Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul României susţinută în plenul Camerei Deputaţilor.

Aderarea la Uniunea Europeană a adus mari beneficii pentru agricultorii români, dar şi  reguli valabile pentru toţi fermierii din statele membre, care, în unele cazuri, îi pun în dificultate pe ai noştri. De aceea, Guvernul USL caută cele mai bune soluţii pentru ca agricultorii români să fie sprijiniţi ca să se dezvolte, în contextul general valabil pentru întreaga Uniune.

Când a venit la putere, USL s-a văzut în situaţia de a remedia o problemă rezultată din negocierile de aderare – liberalizarea vânzării terenurilor agricole către cetăţenii străini, începând cu anul 2014. Când s-a stabilit acest lucru, nu s-a luat corect în calcul diferenţa de potenţial financiar dintre fermierii români şi cei din celelalte ţări ale UE, în cazul achiziţiei de terenuri agricole. Pe plan european, dar şi mondial, terenurile agricole devin din ce în ce mai importante, pentru că ele asigură hrana, motiv pentru care ele capătă  valenţe economice din ce în ce mai puternice.

USL nu a putut ignora dificultăţile pe care le întâmpină fermierii români atunci când vor să acceseze un credit, mai ales pentru cumpărarea de terenuri agricole. Guvernul a promovat Ordonanţa de Urgenţă nr. 43/2013 privind unele măsuri pentru dezvoltarea şi susţinerea fermelor de familie şi facilitarea accesului la finanţare al fermierilor. Este un act normativ de importanţă vitală, pentru că el găseşte rezolvarea pentru una dintre cele mai importante probleme ale creditării agriculturii în România-asigurarea garanţiilor, inclusiv pentru creditele ce vizează cumpărarea de terenuri agricole.

Guvernul USL  susţine, prin acest mecanism, achiziţia de până la 1000 ha de teren agricol, luând în calcul faptul că aceste ferme vor deveni viabile din punct de vedere economic, vor crea noi locuri de muncă şi vor contribui la dezvoltarea ţării. Astfel, Guvernul USL s-a angajat să asigure garantarea până la maximum 50% din valoarea creditului luat pentru achiziţia de terenuri agricole, în condiţiile în care volumul creditului va reprezenta maximum 90% din valoarea suprafeţelor achiziţionate, ceea ce presupune că beneficiarul va trebui să contribuie cu doar 10%. Cel mai important este faptul că diferenţa de garanţii necesare pentru acoperirea integrală a creditului şi a dobânzilor aferente poate fi asigurată chiar cu terenurile achiziţionate.

Pentru aceasta, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a semnat un acord cu Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR), care va asigura partea de 50% din garanţiile necesare unui împrumut pentru terenuri agricol. Lucrurile sunt avansate, având în vedere că FGCR a semnat, la rândul său, convenţii de lucru cu CEC Bank, Banca Transilvania şi OTP Bank, pentru a asigura garanţii în condiţiile stipulate de OUG nr. 43/2013. FGCR şi-a manifestat intenţia de semna astfel de convenţii cu toate băncile comerciale, fiind în stadiu avansat negocierile cu ProCredit Bank, Intesa Sanpaulo Bank şi BRD.

Important este şi faptul că băncile au înţeles, în cele din urmă, potenţialul pe care îl reprezintă agricultura, în general, şi terenurile agricole, în special. Mai mult, deciziile de politică monetară adoptate de Banca Naţională a României, prin reducerea dobânzii cheie la niveluri record, contribuie esenţial la dezvoltarea sectorului de creditare pentru achiziţia de terenuri agricole. Acestea vor putea deveni accesibile pentru fermierii români, oferindu-le condiţii din ce în ce mai apropiate de cele de care beneficiază fermierii europeni, care ar vrea să cumpere pământ în România.

Trebuie să atrag atenţia că susţinerea dezvoltării fermierilor este o datorie personală, dar şi a întregii clase politice, pentru că bunăstarea agricultorilor înseamnă şi dezvoltarea ţării, precum şi un nivel de trai mai ridicat pentru români.
Te-ar mai putea interesa si:  Costel ŞopticăParlamentul RomanieiComisia pentru agriculturaCamera Deputatilor
11:25 am Miercuri, 13 Noiembrie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare