Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Corneliu Arosoaie: „Sa avem incredere ca Dumnezeu nu ne va uita si nu ne vor uita nici guvernantii”

D-le primar, acum, la final de an, suntem la momentul în care tragem linie. Ați trecut prin două campanii electorale, ați avut un început de mandat cu evenimente atât plăcute cât și neplăcute. Care ar fi punctele cele mai importante din prima parte a acestui mandat?
În primul rând vreau să transmit tuturor dărăbănenilor Sărbători fericite! Dacă ar fi să facem o scurtă analiză a primelor șase luni de mandat, da, putem spune că a fost un început cu foarte multe evenimente. Dacă este să vorbim de cele plăcute aș face referire la cele ce țin de administrație, în speță la faptul că am reușit în cele din urmă să redeschidem această secție exterioară a Spitalului Județean, despre care am tot vorbit. Când vorbesc de evenimentele neplăcute, mă refer la faptul că deși am avut susținerea Consiliului Județean și a celorlalți factori de răspundere, în ceea ce privește alocarea de fonduri pentru Darabani, tragedia este că acei bani au fost numai pentru arierate. Noi, și când spun noi, mă refer la Consiliului Local, nu am beneficiat de bani palpabili pentru a face ceva pentru urbea noastră. Banii au fost aruncați ca în fântănă pentru că la 20,5 miliarde care era datoria noastră, am reușit să acoperim 10 miliarde, urmând ca diferența să o achităm ori din fonduri de la județ ori din taxele și impozitele cetățenilor. Am avut două campanii, una la alegerile locale și una la cele parlamentare. Succesul a fost pe deplin meritat și am reușit și noi să dăm deputați și senatori pentru a forma Parlamentul României.
Cum reușește omul politic Corneliu Aroșoaie să se detașeze de omul din administrație Corneliu Aroșoaie?
Putem spune că și experiența își spune cuvântul. De când am terminat facultatea, din 1980, lucrez numai în administrație. Îmbinarea omului politic cu omul din administrație este ceva normal pentru mine. Nu mi-a fost foarte greu să iau treburile Primăriei din mers, am avut o echipă ce m-a sprijinit în campanie, iar când am revenit în Primărie am găsit aceeași echipă pe care am lăsat-o în urmă cu patru ani. O echipă formată să lucreze într-un anumit fel și atunci nu mi-a fost foarte greu să-i preiau din nou și să facem administrație în interesul cetățeanului.

Ați afirmat că ați găsit aceeași echipă pe care ați lăsat-o acum patru ani, puteți spune același lucru și despre oraș?
Nu putem spune același lucru, pentru că în ultimii patru ani Darabaniul a fost dezavantajat în ceea ce privește alocarea de fonduri și accesarea de proiecte europene. Au fost patru ani negri din punctul acesta de vedere pentru Darabani. Fosta conducere nu a reușit să facă proiectele să fie și viabile. Fostul primar înțelegea prin proiecte studii de fezabilitate. Dacă avea aceste studii credea că proiectul este gata. După ce ai și semnăturile de la ministerele de resort proiectul poate fi implementat. Noi avem deja depuse proiecte pentru aducțiunea de apă, extinderea canalizării și asfaltare de drumuri dar trebuie să muncim foarte mult deoarece banii sunt alocați de la Guvern și deocamdată nu știm care sunt prioritățile Guvernului în ceea ce privește anumite ministere. Când spun asta mă refer la Ministerul Administrației și dezvoltării și Ministerul Transporturilor. Așa cum spunea și domnul Țurcanu, și cei de la centru și-au dat seama că județul Botoșani, mai ales în partea de nord, a rămas mult în urmă.
Care credeți că este cartea de vizită a orașului și cum credeți că poate fi aceasta îmbunătățită?
Cartea de vizită a orașului în primul rând o dă primarul și cei din administrație. Cei ce vin aici pentru prima dată văd la început cum arată localitatea. În altă ordine de idei, cartea de vizită este dată și de reprezentanții instituțiilor locale, de cetățeni în general și de modul cum primarul știe să pună în aplicare ideile pe care le are, și atât ideile, cât programul cu care a câștigat încrederea oamenilor.
Ați avut momente de-a lungul carierei în care au apărut diferențe între cerințele cetățenilor și presiunile venite dinspre politic?
Nu pot să spun că au fost presiuni de la nivel politic, dar au existat și vor exista astfel de diferențe pentru că niciodată nu poți să vii în fața cetățenilor să le pui pe tapet orice cerință de-a lor. Dacă într-o localitate precum Darabanii, printr-o Hotărâre de Consiliu Local se stabilește o anumită chestiune, de exemplu asfaltarea unui drum, e clar că cei de pe stada respectivă vor fi mulțumiți, iar cei de pe străzile lăturalnice nu. În administrație un mandat de patru ani este puțin, nu fac aluzii la faptul că mă pregătesc de unul nou, dar acele proiecte până le vezi finalizate durează mult, ca și timp.

Vă rugăm să enumerați trei proiecte majore care trebuie implementate în Darabani în următorii patru ani.
Cel mai mare proiect este cel de 400 de milioane pentru asfaltare, apă şi canalizare. Al doilea proiect de anvergură este cel legat de locuri de casă, ANL-uri, și în general îmbunătățirea nivelului de trai. Aceasta se poate face prin proiectele pe care avem iar atunci când vom demara lucrările vrem ca acestea să se facă cu muncitori de la noi pentru a crea noi locuri de muncă.
Știm foarte bine că cea mai importantă resursă a localității noastre sunt oamenii, în speță copiii, care anul trecut au cules peste tot premii la olimpiade şi concursuri școlare. Aveți un program de stimulare a performanței școlare dincolo de bursele acestea care se dau acum?
Din campania pentru locale am venit cu propunerea ca toți copii supradotați sau cum vreți să le spunem, să fie luați în dezbaterea Consiliului Local pentru ca în bugetul pe 2013 să prindem niște fonduri pentru a-i ajuta să meargă atât la consursurile naționale sau internațioanale dar în același timp pentru a fi stimulați. În orice zonă din lumea aceasta inteligența se plătește și vrem și noi același lucru.
Aveți un plan de investiții în domeniul sportiv?
În ceea ce privește activitatea sportivă la nivel de Darabani, știți şi d-voastră că am schimbat conducerea echipei de fotbal. Vrem să stimulăm sportul, în general, în oraș, am avut o discuție cu profesorii de sport și directorii școlilor pentru ca acei copii capabili de performanță în acest domeniu să fie stimulați și să li se creeze condițiile necesare.

Ce v-ați propus să faceți în primele șase luni de mandat și nu ați reușit?
Multe, în primul rând am rămas dezamăgit de gaura neagră pe care am găsit-o pentru că nu mă așteptam la așa ceva. Îmi propusesem să realizez aducțiunea de apă la Bajura și extinderea iluminatului, dar datorită faptului că nu am avut banii necesari pentru a prinde ca și proiectare în bugetul pe 2013. De la anul, dacă nu vom reuși această extindere a utilităților nu vom putea emite autorizații de construcții. Tinerii care vin din străinătate vor să-și construiască case și atunci aceste investiții devin o prioritate.
Cum stăm cu investitorii? Cum îi aducem?
Investitorii sunt mai greu de adus în zona noastră pentru că toți se feresc de anumite aspecte, infrastructura, transportul, și atunci prețul de cost este mai mare ca în alte zone. Conducerea Primăriei a ținut legătura cu d-l Năstase, cel care a avut cândva o fabrică de confecții aici la noi, și nu este exclus ca o secție pe care dumnealui o are în Republica Moldova să o aducă înapoi la Darabani pentru a crea locuri de muncă.
Ați amintit de Republica Moldova, Darabaniul este la 25 de kilometri de un punct vamal iar acesta poate fi un avantaj important.
Aceste discuții au fost și la nivel de Consiliu Județean, faptul că Darabanii beneficiază de o poartă de deschidere către Republica Moldova. Poate unii interpretează greșit, dar pentru noi este o gură de aer. Legătura imediată cu Ucraina și Moldova ar putea duce la dezvoltarea turistică și economică a celei mai vitregite zone din nordul Moldovei: Dorohoi-Darabani-Rădăuți Prut.
Gânduri de final, gânduri de început...!
Mulțumim în primul rând cetățenilor că au înțeles situația critică în care am fost câteva zile noi, dărăbănenii, dar pe de altă parte mulțumim lui Dumnezeu că acest strat de zăpadă este benefic pentru agricultură. Să stea liniștiți, chiar dacă vor mai cădea precipitații, vom încerca să ajungem pe strada fiecăruia. Utilajele de care dispunem sunt insuficiente, ceea ce a făcut ca munca noastră să fie mai greoaie. Închei prin a vă spune că anul 2012, pe de o parte, a fost benefic, iar pe de altă parte a venit cu greutăți. Sperăm ca 2013 să fie un an mai bun pentru locuitorii oraşului, atât în ceea ce privește administrația cât și în ceea ce privește proiectele pentru infrastructură. Doresc în același timp dărăbănenilor un An Nou cât mai îmbelșugat cu multe bucate pe masă și sănătate multă iar noi să avem încredere că Dumnezeu nu ne va uita și nu ne vor uita nici guvernanții. (interviu realizat de Alexandru D. AIOANEI)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Darabani are în prezent un lot chiar mai bun decât cel cu care a promovat în Liga a 3-a. Cu o pregătire fizică bună și câțiva tineri care să vină din urmă, ar putea face din nou pasul în al treilea eșalon fotbalistic. Dar ca să se mențină acolo ar mai fi nevoie și de bani, și nu puțini…Dar mai e până la vară. Frigul a fost pe primul loc duminică la Curtești, apoi fotbalul, unul bun în condițiile actuale. Bogdan Melinte a fost la originea golurilor ... continuare »

În cadrul proiectului ”Culoare și voie bună” elevii viișoreni au fost foarte activi și au transformat școala într-un spațiu mai prietenos, plin de culoare și emoție. Activitățile s-au desfășurat pe parcursul mai multor săptămâni, timp în care s-a simțit în rândul elevilor o trăire puternică și sinceră, o legătură de atașament, simpatie și respect reciproc, de apropiere și deschidere; au râs, s-au bucurat, au muncit, însă a fost o muncă care a ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”