Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
Editorial

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
COMENTARIUL SAPTAMANII Ganduri despre 1 Decembrie

Discursuri mai mult sau mai puțin populiste, cântece patriotice, defilări, oameni care se mândresc că sunt români sau oameni care își regretă originile. Acesta este peisajul Zilei Naționale a României. Puțini înțeleg, puțini trăiesc, pentru cei mai mulți această zi este una ca și celelalte. Dezbatem și defilăm, mâncăm fasole și bem vin fiert, gustăm din vorbele politice dar uităm de ceea ce ar trebui să fie 1 Decembrie, o zi simbol a solidarității. Înainte de toate, Ziua Națională ne obligă să definim sau să ne redefinim identitatea. Prin ce ne mai diferențiem noi ca români astăzi? Ce ne mai unește, limba, istoria, folclorul? Câți dintre cei mai reprezentativi dintre noi se mai identifică drept români, să fie acesta un păcat din partea lor? Să fie rezultatul unei dezamăgiri justificate?
Televiziunile se zbat în acest zile să găsească tot felul de personaje, de români din țară sau din străinătate care evadează din cotidian prin ceea ce fac și prin ceea ce sunt. Pentru o zi suntem mândri și invidioși pe ei, pentru un moment ne conștientizăm nimicnicia. Ne plângem de cele mai multe ori că ziua noastră națională nu este într-un anotimp cald, să petrecem și noi câmpenește, contestăm data de 1 decembrie și încercăm să găsim alte soluții. Nu există altă dată din calendarul istoric care să fie una simbol pentru noi decât ziua desăvârșirii unirii. Pentru americani ziua națională se discută în termeni precum ”am ratat sau nu am ratat” ziua națională, la noi comoditatea învinge. Refuzăm astăzi să ne identificăm cu simbolurile naționale, refuzăm să ne asumăm un trecut pe care cel mai adesea îl percepem ca unul tragic, care nu ne face cinste.
Discursul despre valori, cine ne va reprezenta mâine, care este aportul nostru la o cultură europeană, acestea sunt subiecte desuete, nu ne mai interesează. Pentru cei mai mulți dintre cei tineri trecutul este un bagaj de crime care nu trebuie aduse în discuție. Pentru ce mai avem nevoie de ce a fost odată, dacă astăzi cotidianul este plin de rețete de succes. Ne orientăm după repere false și pierdem din vedere că acum peste 90 de ani, 100 000 de români au mers pe jos sau cu căruța pentru că atunci au simțit că este momentul desăvârșirii naționale. Astăzi ne este greu să ne trezim de 1 Decembrie pentru a ieși în Piață. Suntem prea individualiști pentru a înțelege reala însemnătate a evenimentelor din 1918, și asta nu este spre binele nostru. Cel mai important lucru care trebuie să ne învețe sărbătorirea Zilei Unirii este solidaritatea. Depinde de noi cât vom învăța din aceasta. (Alexandru D. AIOANEI).
Te-ar mai putea interesa si: 1 Decembrie
1 Comentarii la “ COMENTARIUL SAPTAMANII Ganduri despre 1 Decembrie ”
Poza saptamanii
Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului
Sondaj
Darabaneanul lunii

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Stiri nationale si internationale
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare
Ziua Naţională a României este celebrată de 1 Decembrie, dar în afară de ceea ce reprezintă această dată din punct de vedere istoric, pentru români, trebuie să ne gândim că astăzi celebrăm toate victoriile acestui neam , dintotdeauna şi până astăzi, ne plângem toţi înaintaşii morţi pentru ţara asta. Şi nu folosesc cuvinte mari, pentru că bunicii noştri atunci când mureau pe front, prin Odessa sau ştiu eu unde, aveau acasă copii care mureau de foame şi nu aşteptau nici o răsplată, decât să ajungă vii acasă şi să-i vadă. Avem noi grijă, generaţiile de "aur", să aşteptăm răsplata.
Ultimele articole
A noua dintre cele 25 de ediții ale Zilelor Nordului anunțate de către organizatori începe vineri, 12 august, în Darabani, cel mai nordic oraș din România. Programul festivalului a fost publicat azi pe www.zilelenordului.ro. Între cele peste 40 de evenimente ale ediției se numără concertul Vița de Vie, claca pentru reconstrucția celei mai vechi școli sătești de stat din Moldova, lansarea de carte și dialogul cu scriitorul Matei Vișniec, competițiile sportive din ... continuare »
Proiectul intitulat "DESTINE SCHIMBATE - cursuri IT pentru creşterea angajabilităţii tinerilor din rural din judeţele Botoşani, Iaşi şi Vaslui" este o inițiativă menită să contribuie la reducerea decalajelor dintre oportunitățile pe care le au elevii din mediul rural și cel urban. De asemenea, unul din obiective este creșterea incluziunii tinerilor într-o piață a muncii modernă și aflată într-o dinamică permanentă. Cursurile de Testing se vor desfășura ... continuare »
Festivalul Zilele Nordului a ajuns la a noua ediție, iar organizatorii promit că în acest an seria de evenimente se va ridica la nivelul impus de edițiile anterioare. Programul festivalului respectă structura tradițională: concerte, excursii, tururi ghidate, ateliere și dezbateri, spectacole de teatru, proiecții de filme, expoziții și instalații, competiții sportive de Trail și MTB. La acestea se adaugă prima ediție a Campionatului Mondial de Borș Moldovenesc și ... continuare »
Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »
Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »