Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Mândria nu acoperă sărăcia

Zilele acestea, spațiul public s-a umplut din nou de mândrie națională. Când bagi puțin bățul prin gard, când îi zădări din fotoliile lor călduțe, când le aduci aminte că au furat, că în România nu există autostrăzi, că trenurile merg mai încet decât un cal în trap, când le zăngăni sunet de cătușe la ureche, atunci ei fac apel la „mândria națională”.

Cine sunt acești „ei”? E vorba de o clasă a parte, care s-a transformat ușor în castă. Sunt oameni care au pornit în viață fentând școala, apoi instituțiile statului, construindu-și averi frumușele. Fiind lipsiți de carte, fără profesie, deci goi pe interior, și-au dat seama – unii au totuși ceva inteligență nativă – că pentru a-și salva averile și libertatea trebuie să se înfingă în diverse structuri de putere. Pe această listă se înscriu cu brio oameni ca Liviu Dragnea, Florin Iordache, Șerban Nicolae. Acești oameni dau pe afară de mândrie națională. Sunt în stare de orice să-și apere „neprihănirea”.

Pe lângă acești lideri – exemplele sunt aleatorii, cazuri similare existând în toate partidele vechi – mai există o categorie, cea a slujnicilor, alcătuită din parlamentarii locali, fără anvergură națională sau funcționari, miluiți cu slujbe bănoase, aprigi apărători ai orânduirii [penale] de partid și ai mândriei naționale. Cei mai zeloși slujnici vin din județele cele mai subdezvoltate, așa cum este Botoșaniul. Investițiile actualei guvernări în nordul Moldovei pot fi numărate pe degetele de la o mână. Câțiva kilometri de asfalt pe drumuri județene, niște lucrări pe unele drumuri naționale, dar atât. Niciuna din cele câteva sute de grădinițe promise nu s-a inaugurat în Botoșani, iar județul a rămas la fel de izolat de restul țării ca și până acum. Infrastructura este la pământ. Drumul ce leagă Botoșani de Târgul Frumos a devenit un pericol pentru șoferi. De altfel, pe mai toate drumurile pe care intri în Botoșani dinspre Iași, asfaltul bun se termină la limita de județ. Așa se prezintă situația imediat după Hârlău, mai degradată este drumul când intri în comuna Santa Mare, pe Valea Prutului, dar cel mai rușinos este pe drumul județean 282 B, după ce ieși din Plugari și intri în județul Botoșani, spre Flămânzi, ai toate șansele să pierzi roțile de la mașină prin craterele de pe câmp, că acolo nu mai este drum de mult.

Pe calea ferată situația este mai tristă. Dorohoiul și Botoșaniul sunt capete de linii, izolate, deși în zone agricole fertile, care ar avea nevoie de o infrastructură modernă pentru a-și depozita și transporta cerealele spre porturile dunărene. Vama de la Rădăuți-Prut are program 12 ore, iar la Ștefănești este permis doar traficul de persoane. Asta înseamnă că județul Botoșani, deși situat este scos de pe harta traficului internațional de mărfuri. Conectarea directă cu zone diferite din punct de vedere economic și agricol ar dinamiza mult mai mult viața economică a zonei. Suntem la intersecția a trei frontiere și nu vrem să profităm deloc de pe urma acestui fapt. Zilele trecute, parlamentarii botoșăneni au votat pentru retrimiterea legii Autostrăzii A8 la comisii, era o măsură finuță de a o scoate de pe ordinea de zi și de a o face uitată prin sertarele Casei Popoului. Lumea a fost vigilentă și le-a făcut ”reclamă” în mediile de socializare. A doua zi, când s-a votat în plen, cu pieptul deschis au ieșit în față să apere interesele Moldovei. Dar dacă nu era Facebook-ul, pentru a arăta ce făcuseră cu o zi înainte, se mai prezentau așa de „patrihoți”?  Sigur că nu. Au votat pentru a nu încasa mai multe lovituri de imagine, oricum au trăit cu frica de a nu-l supăra pe Sultanul de Teleorman. I-ați auzit prea des pe ai noștri parlamentari să reclame de la tribună interesele județului, să ceară bani pentru infrastructură, să spună că Botoșaniul merită mai mult? Nu, în schimb se luptă cu forțele externe care neprihănesc mândria națională.Am bătut localitățile de pe Valea Prutului și acolo mândria națională a dispărut de mult. Oamenii sunt apăsați de sărăcie, iar sentimentul de izolare este foarte puternic. Unii bătrâni își mai amintesc de anii în care puteau cumpăra mărfuri aduse de la Lvov, astăzi nici mașina cu galoși nu le mai vine în sat. În general, valea unui râu mare este verde, plină de vegetație. Eu am găsit sate triste, prăfuite, în culori gri și oameni apăsați de greutăți, fără orizont. Pentru mulți, dincolo de frontieră e un hău. Viața la marginea unei țări, care te-a uitat, nu este ușoară. La fel cum nu este ușor ca din aceste sate să ajungi în reședința de județ. În acest teritoriu mândria nu acoperă sărăcia. Acum, la Centenar, putem spune, cu tristețe, dar cu aceeași apăsare, că Botoșaniul este un județ abandonat, iar jumătatea sa estică este aproape total izolată de restul țării. Pentru slujbașii din Parlament acest teritoriu există doar când sunt invitați la câte o manifestare de zilele comunei. Restul e tăcere. (Alexandru D. AIOANEI)
 

Citiți și: Dictatura hoției și permanentizarea sărăciei

8:35 pm Joi, 15 Noiembrie, 2018

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Cele mai frumoase colindătoare prezente la festivalul de datini și obiceiuri de iarnă de la Darabani, La mulți ani!

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare