Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

COMENTARIUL SAPTAMANII Mai avem nevoie de Biblioteca?După ultima şedinţă a Consiliului Local în care s-a votat rectificarea de buget, m-am lămurit asupra priorităţilor actualei administraţii locale. De fapt, nici celelalte legislaturi nu au stat mai bine la capitolul dezvoltare durabilă. La ultima şedinţă s-au împărţit bani pentru combustibil şi salarii, restul rămas fiind distribuit spre diverse instituţii pentru a-şi acoperi cheltuielile, mai mult sau mai puţin justificabile. Unele dintre acestea au primit mai mult sau mai puţin, cum au crezut edilii locali că se impune. Printre acestea, Bibliotecii Orăşeneşti i s-au scăpat, aşa printre degete, 2000 de lei, şi asta după ce mult timp s-a spus că nu sunt bani pentru bibliotecă. Starea jalnică în care a ajuns Biblioteca impune lucrări de consolidare şi restaurare urgente, iar grija autorităţilor ar trebui să fie cu atât mai mare cu cât este unul din puţinele monumente ale oraşului şi un simbol al urbei.

De fapt, starea localităţii nu e departe de cea în care se află clădirea bibliotecii. Până la cumpăratul cărţilor o prioritate ar fi refacerea sistemului de încălzire din bibliotecă, şi nu pentru faptul că iarna abonaţii au nevoie de mănuşi pentru a pune mâna pe cărţile de pe raft, ci pentru că sobele care există sunt un real pericol pentru volumele de la parterul vechiului conac.
Avem nevoie de bibliotecă? Cu siguranţă cele mai multe minţi luminate din oraş ar spune că da, că este o instituţie de cultură, un izvor al cunoaşterii, că o comunitate care se respectă pune preţ pe carte, însă pe câţi dintre ei, oare, i-a încercat un sentiment de revoltă când au văzut în ce stare se află biblioteca? Dezinteresul mai marilor urbei a transformat biblioteca într-un depozit de cărţi.Cu atât mai grav este că oameni care se pretind intelectuali au asistat pasivi la acest proces, profitând chiar de naivitatea unor funcţionari, iar astăzi când se încearcă o schimbare a lucrurilor nu văd pe nimeni să pună umărul la urnirea din loc a acestei instituţii. Astăzi se încearcă implementarea unui program care să modernizeze serviciul bibliotecii, dar nimeni nu este interesat de ce se întâmplă între zidurile vechiului castel. Dacă la Viişoara elevii şi localnicii se pot deja folosi de programul Biblionet, la Darabani au durat câteva luni până să se dea cu var în interior. Cât despre gard, pare mai mult a împrejmui un coteţ de găini decât conacul unui fost Hatman al Moldovei.

Un sistem de încălzire, o sală de lectură dotată tehnic şi cărţi de actualitate ar putea face din Biblioteca Orăşenească un loc unde talentul şi energia tinerilor să ia forma unor serate literare, unor cenacluri, unor cluburi de discuţii la care să fie puse pe masă ideile tinerilor cu percepţiile vârstnicilor. Proiecte sunt, doar că trebuie o cameră dată cu var şi de cumpărat nişte birouri, restul dotărilor vin de la o fundaţie. Dar cum poate fi asta o prioritate când în instituţiile de stat şefii încă mai fac presiuni asupra angajaţilor, unde se practică şantajul politic, iar cei care trădează „ideologia oficială” sunt ostracizaţi. Pentru a fi orgolioşi, individualişti, pentru a fi „şmecheri” şi a râde de „fraieri”, pentru a crea grupuri de interese care îşi împart obiectele defunctului cu un dispreţ funebru nu este nevoie de bibliotecă, ba chiar aceasta uneori ar putea încurca. (Alexandru D. Aioanei)


1:39 pm , 27 Noiembrie, 2011

8 Comentarii la “COMENTARIUL SAPTAMANII Mai avem nevoie de Biblioteca?”

 1. md spune:

  Aveam aproximativ 12 ani cand am pasit pentru prima data alaturi de bunicul meu in biblioteca oraseneasca pentru a-si schimba cartile....au trecut multi ani de atunci ,la randul meu am ,,schimbat"si eu destule carti...Nu m-am gandit niciodata ca aceasta ultima piatra a culturii darabanene ar putea sa dispara,asa cum nu mi-am imaginat niciodata ca vom ramane fara spital...domnilor primari,deputati si senatori,fosti,actuali si viitori sa nu uitati niciodata ca VOI a-ti distrus ceea ce a fost mai frumos,copiii ,nu mai merg la scoala ,adultii nu au unde sa munceasca,iar batranii jelesc...doar ca uitati un lucru in lacomia voastra pentru functii si bani... in fata mortii suntem egali si plecam siguri,fara NIMIC.

 2. Andries spune:

  Mare bataie de joc cu Biblioteca asta, o neglijenta fara margini. Felicitari acestui site ca arata adevaratele probleme ale orasului! Era nevoie de asa ceva care sa le mai taie din inganfarea boierilor de acolo.

 3. Adrian spune:

  Aş fi extrem de curios să aflu comentariul d-lui primar în legătură cu acest subiect extrem de sensibil. Asta în măsura în care are curajul de a lăsa un comentariu.

 4. pastila de bun simt spune:

  S.O.S cultura!Domnule Primar, Din pacate alocam cateva sute de milioane pentru mult discutata publicatie MESAGERUL,in care se face doar propaganda electorala de cea mai proasta calitate (parerea mea)si in ghiveciul culturii unei comunitati reprezentat aici de o biblioteca oraseneasca nu plantam nimic,asteptam sa ploua.

 5. bibliotecarul spune:

  Daca insisti si esti hotarat sa schimbi ceva, se poate. Maine este sedinta extraordinara a CL si o sa mai propun un proiect finantat de ambasada SUA, fara cofinantare, pentru reabilitarea Casei Bals. Ma bucur ca macar prin comentarii, darabanenii vor sa contribuie la salvarea de la colaps a culturii darabanene, in toate formele ei.

 6. Lupul singuratic spune:

  Ionele tu esti multilateral dezvoltat in toate domeniile, polițist comunitar, functionar la taxe și impozite, colectivist si impărtitor de pământ și culegător de plocoane cu Gelu și cu Mișu cand ati impărțit imașul și ati prostit babele luindu-le milioane la inscriere și dându-le câte un kil de ingrășământ din unele facturi fictive. Acum ajuns pe comision bibliotecar, numai noi știm cum, ba detasat, ba printr-un concurs publicat prin Răcnetul moldovei, la pachet cu ”Încurcă ogoare” Milu Pârlacu ajuns și asta mare ”ofițări di stari cevilă” te-ai trezit să tii lectii de cultură, să revoluționezi biblioteca, unitate care pe lângă tine care stai degeaba mai are și un director care ia vreo 2500 de lei salar si nu a făcut nici un eveniment in Darabani decât lansarea s-a de carte, tot pe banii Primăriei. Veniți cu Biblionetul și cu niște abureli cu ambasada Americii ca să vă băgati in seamă și să mulgeti puși de seful cel mare niște bani din studii și proiecte.

 7. bibliotecarul spune:

  Imi insusesc criticile pertinente, care sunt constructive si aduc progres. Cele impertinente nu merita atentie. Prefer sa vorbeasca faptele. Asa ca va astept la biblioteca pe toti, unde va pot demonstra ca nu stau degeaba. Dar traim in Darabani si asta ne ocupa tot timpul...

 8. ale spune:

  nu ma pot bucura decat articol bine scris.

 9. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare