Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

REPORTAJ Columbofilia...un vis, de la pasiune la sport


Columbofilia este definită de către dex, ca fiind pasiunea de a creşte porumbei. Mergînd mai departe, această pasiune s-a transformat în sport, unul despre care foarte mulţi, nici nu ştiu că există. Consultând unul dintre site-urile columbofililor, porumbel.net, constatăm cu uimire că la un articol de profil, sunt 85 de comentarii. Unii susţin că asociaţiile judeţene Botoşani şi Suceava sunt marginalizate faţă de Iaşi, Piatra Neamţ şi Bacău. Alţii spun, din contră, că sunt favorizate de către poziţia geografică şi astfel, proba de maraton s-ar scurta pentru ei cu 100-200km. Ideea este că sunt foarte mulţi adepţi ai acestui sport.

Cei mai mulţi doresc să zboare în continuare de la Berlin. Această localitate, se pare, a fost exclusă din calendarul competiţional.
 Dragoş spune: ”Ce să mai spunem de domnul Zaharia Ioan 141 Botoşani care are 877588 km...Nu ar fi totuşi cinstit să se facă lansare întârziată, ca să aibă toţi şanse egale?” Aflăm că Ioan Zaharia ocupă funcţia de preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Porumbei a Judeţului Botoşani. Păşim timizi în curtea acestui om pentru a ne desluşi tainele acestui nou sport. Binenţeles că aşteaptă porumbeii din cursă. Din entuziasmul său, ne dăm seama că este ca şi cum ai prinde trei numere consecutiv la loto şi le aştepţi şi pe celelalte trei pentru a câşiga potul cel mare.

A achiziţionat primii porumbei în anul 1993, de la Vasile Strahotin, primul columbofil adevărat din Darabani. A dezvoltat în timp acest sport şi astăzi a ajuns să facă performanţă. ”Totul se reduce la capacitatea acestor animale de a reveni la cuib, din orice punct de pe glob. Important este ca ele să vrea, să poată şi să-şi dorească cu adevărat să se întoarcă acasă în cel mai scurt timp. Acest lucru depinde de foarte multe lucruri: genotip, alimentaţie, medicamentaţie şi antrenamente”, ne-a spus Ioan Zaharia. Împarte crescătorii de porumbei în două categorii: columbicultori-cei care doar cresc porumbei şi columbofili-cei care practică sportul cu porumbei.
”Îmi plac mult aceste animale, dar cel mai mult sunt interesat de aptitudinile sportive ale porumbeilor”, continuă Zaharia. Porumbelul voiajor este dotat cu un simţ extraordinar de orientare, fiind capabil să se întoarcă acasă de la distanţe de peste 1500 km. Cercetătorii spun că porumbeii se ghidează, în drumul lor spre casă, după câmpul electromagnetic al pământului sau după soare.  Porumbeii voiajori se deosebesc de ceilalţi, prin alura de ”atlet” şi inelul pe care-l poartă la picior, acesta reprezentând CNP-ul animalului, un număr unic, binenţeles.



Acest sport este destul de costisitor. Trebuie să investeşti mulţi ani, pentru a obţine rezultate. Aşa se explică numărul mare de cupe şi medalii cu care se mândreşte în prezent Ioan Zaharia. În mod normal, când porumbelul ajunge acasă, columbofilul îi ia clema de concurs de la picior şi o introduce într-un ceas sigilat, care va marca pe o bandă timpul la care a sosit porumbelul. Dar există şi sisteme electronice mai sofisticate. Columbofilul nu trebuie să mai piardă timpul cu prinderea porumbelului, sistemul îl înregistrează automat când intră în crescătorie, pe baza cipului de la picior.

Etapele de concurs se desfăşoară de primăvara, până toamna. Se participă la probe de viteză, fond, demifond şi maraton, în funcţie de distanţa parcursă. Aflăm de la Ioan Zaharia, că direcţia ideală de zbor este de la nord la sud. Oraşele de start sunt predominant din Ucraina (Ternopol, Luk’c), România (Sighet), dar mai ales Polonia (Losice, Varşovia, Mlawa, Gdansk). Are notat până la cele mai mici amănunte calendarul de zbor al anului în curs şi locul ocupat la sosire, de fiecare porumbel în parte.

Regretă faptul că judeţul Botoşani nu are decât aproximativ 100 de columbofili, faţă de 600 Suceava, sau 1000 Prahova. În Darabani nu sunt decât 16.Puţini,  dar buni. În urma sa vin, Vasile Caba, Vasile Purice, Romeo Şodrîngă ş.a. Sigur nu am înţeles şi poate că nu vom înţelege niciodată care este esenţa acestui sport. Şi unii fotbalişti joacă în prezent fotbal şi nu înţeleg, de ce. Doar pentru bani. Se pare că în columbofilie este invers. Se investesc foarte mulţi bani, într-un vis. Acela a unui porumbel care zboară liber peste Alpi şi visează la cei de acasă. În acel moment, sigur el este regele. Nu fotbalul. Restul sunt spectatorii...unui vis, columbofilia.(Lucian BĂLĂUCĂ)




Te-ar mai putea interesa si:  Ioan Zahariacolubofilia
4:37 pm Luni, 16 August, 2010

1 Comentarii la “REPORTAJ Columbofilia...un vis, de la pasiune la sport”

  1. sho spune:

    Nu ne putem compara cu domnul Zaharia,dar „noi„viitorii columbofilii din Darabani il sustinem si speram sa facem o figura frumoasa pe viitor.Si cum zic columbofilii,lasati porumbeii sa zboare..

  2. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


    Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare