Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Boala de reflux gastroesofagian, oglinda unui regim de viata haotic

În primul rând, ce este boala de reflux gastroesofagian? Pentru a înţelege ce înseamnă această afecţiune, trebuie precizat iniţial că refluxul gastroesofagian e un fenomen fiziologic de trecere a conţinutului gastric în esofag şi se produce de obicei după mese şi foarte rar noaptea. BRGE apare când acest reflux este patologic: episoadele sunt frecvente, de mai lungă durată, pot apare în orice moment al zilei şi se asociază cu o depaşire a mecanismelor antireflux cu care suntem înzestraţi pentru a apăra esofagul de aciditatea stomacului.
Care sunt mecanismele antireflux şi cum pot fi influenţate? În mod fiziologic, există o presiune crescută la limita dintre esofag şi stomac, se realizează o curăţire eficientă a esofagului şi golire a stomacului şi saliva neutralizează aciditatea provenită din stomac. Alţi factori care contribuie la împiedicarea refluxului sunt unghiul ascuţit dintre esofag şi stomac şi o pensă eficientă la limita dintre cele două organe. Factorii de risc care determină depăşirea acestor bariere sunt: alimentari ( grăsimi, ceapă, ciocolată ), fumat, consum de alcool şi medicamente (nitriţi, blocante de canal de calciu, benzodiazepine), presiunea abdominală crescută (sarcină, obezitate, ascită, tumori abdominale), hernie hiatală.
Cum se manifestă BRGE? Cel mai frecvent simptom este pirozisul (senzaţie de arsură) în spatele sternului (în coşul pieptului) care apare de obicei când pacientul se culcă imediat după masă, se apleacă înainte (semnul şiretului) sau ridică greutăţi. Printre simptomele tipice se mai numără: regurgitaţia acidă, sialoreea ( cantitate crescută de salivă). Interesant este faptul că există numeroase simptome atipice, care de obicei ghidează medicul spre alte diagnostice, cum ar fi: durere toracică (asemănătoare cu durerea cardiacă), simptome respiratorii: dispnee (dificultate în respiraţie ) nocturnă însoţită de senzatţe de sufocare accentuată, tuse chintoasă, crize de astm bronsic, bronşită cronică, pneumonii recurente, simptome ORL: laringită, disfonie (modificarea caracterului vocii ). Simptomele respiratorii si ORL sunt cauzate de refluarea conţinutului gastric în căile respiratorii.
Ce complicaţii determină BRGE? Deşi, poate la o primă vedere doar simptomele ar părea deranjante, se pare că e posibil ca în evoluţie să apară complicaţii destul de urâte, cum ar fi : esofagită (inflamaţie a esofagului) esofag Barett (modificare a esofagului care poate favoriza evoluţia spre cancer), ulcer esofagian, hemoragie digestivă superioară, stenoză peptică( îngustare a lumenului), cancer esofagian, afectare dentară (eroziuni ale dinţilor, carii).
Ce se urmăreşte prin tratament? Principalele scopuri ar fi ameliorarea simptomatologiei de reflux, prevenirea complicaţiilor majore, a intervenţiei chirurgicale şi recurenţelor. Cum se realizează aceste scopuri? Tipurile de tratament care pot fi utilizate sunt măsuri generale, medicamentos, endoscopic, chirurgical. Voi insista asupra măsurilor generale care au o importanţă majoră in reuşita terapeutică.
Deci, ce indicaţii trebuie date unui pacient cu BRGE? În primul rănd, ar fi recomandările posturale: 1. pacienţii nu trebuie să se culce după masă cel puţin 1-2 ore; masa de seară trebuie luată cu aproximativ 3 ore înainte de culcare; 2. este interzisă ridicarea de obiecte grele, de a se apleca excesiv 3. evitarea îmbrăcămintei foarte strânsă, corsete 4. în timpul somnului şi decubitusului dorsal (întindere pe spate) , capul pacientului trebuie ridicat prin folosirea de perne suplimentare, a unor bucăţi de lemn plasate sub saltea. În al doilea rând, regimul alimentar ar trebui să fie constituit din prânzuri mici şi dese, fără alimente care favorizează refluxul şi hipocaloric pentru pacienţii obezi. Este necesară interzicerea fumatului, a consumului de alcool şi acordarea atenţiei medicamentelor care pot favoriza refluxul.
În ceea ce priveşte tratamentul medicamentos, sunt utilizate: antiacidele - în formele mai uşoare de boală sau pentru calmarea simptomelor la nevoie ( Dicarbocalm, Maalox, Gaviscon, Malucol ), antisecretorii : Omeprazol (Omeran, Omez ), Pantoprazol ( Controloc ), Ranitidina şi prokinetice ( Metoclopramid, Motilium). Tratamentul chirurgical e indicat doar dacă nu se răspunde la cel medical şi la apariţia complicaţiilor.
Astfel, concluzionăm că, deşi nu este cunoscut factorul cauzal al BRGE şi nu se poate aplica un tratament etiologic, există multe opţiuni terapeutice care ameliorează simptomele şi previn complicaţiile , printre care măsurile generale se remarcă în importanţă. Un regim de viaţă echilibrat poate face astfel diferenţa între bucuria de a putea trăi fără această boală şi neplăcerea de confruntare zilnică cu simptomele neplăcute. (Manuela CULICĂ, foto: doctor.info.ro)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »

Ultima dată, Zilele Orașului au fost organizate în cadrul Zilelor Nordului, la ediția din 2015 a festivalului. Suma alocată manifestărilor de anul acesta depășește 100.000 de lei, dintre care aproximativ 20.000 de lei provin din sponsorizări. ”Eu țin foarte mult la aceste manifestări cultural-artistice. Chiar dacă Ziua Orașului hotărâtă prin ședință de Consiliu Local este 21 iunie, doresc ca ziua respectivă să fie mai mult o manifestare culturală, ... continuare »

Concursul Național Catehetic ”Rugăciunea în viaţa mea” este organizat în anul 2022, Anul omagial al rugăciunii în viaţa Bisericii şi a creştinuluiși Anul comemorativ al sfinţilor isihaşti Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, de către Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, în parteneriat cu Ministerul Educației, în perioada 15 ... continuare »

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ... continuare »

Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”