Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Sistemul sanitar dărăbănean – trecut, prezent şi…viitor?


Medicina şi actul medical au existat dintotdeauna, încă din zorii apariţiei omului primitiv pe pământ, când era nevoit să-şi tămăduiască singur loviturile şi muşcăturile pricinuite de animalele sălbatice. Târziu, când au apărut crâşmele şi hanurile la drumul mare, unele boli se tămăduiau de către cârciumarii care erau persoane publice şi mai practicau şi medicina umană empirică dimpreună cu frizeria şi medicina veterinară la caii muşteriilor. În Catagrafia din 1774, în satul Voicăuţi(Bajura) apare un locuitor pe nume Dumitraşco crâşmar doftorului, numelui urmându-i ocupaţiile, anume cea de crâşmar dar şi de doctor, dar în ce o fi constând medicina practicată de el, ne este greu să ne imaginăm, adică un om cu o ulcică de vin într-o mână şi cu o seringă în cealaltă… La începutul verii anului 1848, în Moldova a izbucnit o epidemie de holeră, mulţi locuitori din Darabani(capi de familie) murind din cauza acestei maladii. Urmare a acestei tragedii, în anul 1850 se pune problema înfiinţării unui spital la Darabani, medicamentele urmând a fi procurate de la Farmacia Haynal din Botoşani.

Din păcate, până în 1877 când apare numele doctorului Andrei Biber, nu avem nici o referire documentară la vreun alt medic. Acest Andrei Biber(probabil de origine poloneză) a trăit şi profesat la Darabani până la începutul sec. XX, el fiind considerat ,,primul sponsor” oficial al şcolii, deoarece a donat o sumă de bani pentru premierea elevilor. În 1897, el era încă doctorul târgului. La începutul sec. XX, un evreu, Nicolae Lupescu, înfiinţează o farmacie la Darabani, apoi în 1902 Gh. Ghicescu deschide o ,,farmacie definitivă’’, cu autorizaţie. În 1901 sunt cumpărate casele lui Ioan Teodoreanu, în vederea înfiinţării unui spital.  După recensământul din 1912, la Darabani avem o moaşă comunală, un agent sanitar, un spital, doi medici de plasă*(organizare teritorială) particulari şi o farmacie. În anul 1916, avem la Darabani un Spital Militar al cărui confesor era preotul Mihaiu Martinescu, refugiat de la Câmpina. Tifosul exantematic care a bântuit în Primul Război Mondial este prezent şi la Darabani. În luna mai 1919 se semnalează 5 cazuri, pentru ca în iulie să avem 13, apoi 20, apoi 26 cazuri, lucru extrem de grav. În anul 1930, la Darabani exista un spital cu un medic şi o farmacie, medicul perioadei interbelice cu lungi state de serviciu fiind I. Simionescu, cel care era membru şi în Comitetul de Cruce Roşie a judeţului Dorohoi. În anul 1938, în fostul judeţ Dorohoi existau spitale doar la Darabani, Mihăileni, Săveni, Suharău, Târnauca, Zvoriştea şi Dorohoi. După Al Doilea Război Mondial, la Darabani avem o serie de medici evrei cum ar fi dr. Berii şi dr. Berluţă Danilov, născut la Havârna, fost director al spitalelor din Darabani şi Dorohoi, decedând apoi în Brazilia, unde a emigrat în perioada comunistă. În 1948, din Darabani avem doi studenţi la Fac. de Medicină Umană din Iaşi, anume Boingeanu Alexandru şi Merişor Nicolae, dar nici unul nu a profesat la Darabani.

După 1950, vin la Darabani o serie de medici cum ar fi dr. Pârvulescu, medic la secţia Contagioase şi dr. Popa, chirurg transferat de la Dorohoi. Dr. Albert Sigismund , generalist şi apoi radiolog se stabileşte la Darabani unde va deceda, o perioadă lungă activând aici şi dr. Cojoleanca Ion, pediatru transferat ulterior la Lipova. Cunoscuţi au fost în anii ’70 şi soţii Baboianu, stomatologi; soţii Cazacu, el internist, fost director, iar soţia oftalmolog care făcea operaţii la ochi, plecând apoi în Germania. Soţii Miclea Iulius şi Rodica(medici ginecolog şi laborant) plecaţi la Arad; soţii Pârvu, internişti plecaţi la Constanţa; Ghemeş, plecat la Bucureşti; Hoinaru, pediatru; doctoriţa Szegeny, pediatră; doctoriţele stomatolog Tudor şi Kordoş; dr. Vieru, fost director, soţia pediatră, plecaţi la Botoşani; Dărămuş Nicolae, internist care a renunţat la medicină în favoarea meseriei de silvicultor şi scriitor; dr. Laza, fitoterapeut; Mateş Nicu, mort la Turda; Ţidrea Maria plecată la Timişoara şi nu în ultimul rând, dr. Dolineaschi Andrei, fost director al spitalului Darabani, acum ORL-ist la Dorohoi. Cert este că oraşul Darabani a oferit sistemului sanitar românesc o somitate în domeniu, pe prof. academician dr. Leon Dănăilă, medic neurochirurg de renume mondial. Darabaneni.ro a luat legătura cu dr. Dănăilă, pentru a vă oferi un interviu în exclusivitate cu distinsul academician. Actualmente la Darabani profesează dr. Câmpanu Liviu, Bălăucă Tatiana şi Lucian, Ţuţuianu Marcel şi Meţler Adrian, ca medici de familie; dr. Leuştean Mihai, cardiolog, fost director al spitalului, timp îndelungat; dr. Aroşoaie Tania, pediatru; dr. Nor Viorica, ginecolog; dr. Teioşanu Larisa, pediatru şi dr. Munteanu Ion, internist. Cabinete particulare de stomatologie au deschis dr. Ignat Letiţia-Lăcrămioara şi doctoriţa Vertivschi. În comunele limitrofe oraşului Darabani profesează o serie de medici veniţi din Basarabia(azi Rep. Moldova) cum ar fi dr. Novac Alexandra şi Vitalie, la Hudeşti; dr. Vertivschi, la Păltiniş; dr. Lungu, la Mileanca etc. Astăzi, când se pune acut problema desfiinţării Spitalului Darabani, spital care a avut de-a lungul timpului secţii de chirurgie, obstetrică-ginecologie, radiologie, laborator, pediatrie, interne, stomatologie, contagioase, policlinică, ambulator, morgă ş.a., ne întrebăm nu fără îngrijorare: Darabani, sănătatea QUO VADIS ?(Haha Dumitru–Voicăuţi)   



 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                      



7:53 pm Miercuri, 09 Martie, 2011

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare