Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

SANATATE Vaccinarea-benefica sau daunatoare?În ultimii ani, au existat numeroase speculaţii în presă legate de vaccinuri. Printre cele mai controversate, au fost cele legate de scandalul cu vaccinul BCG (împotriva tuberculozei) importat din Danemarca, pentru că un număr considerabil de copii au fost spitalizaţi. Anii trecuţi existau foarte multe cereri de vaccin antigripal în sezonul rece, dar anul acesta din ce în ce mai puţine persoane pot fi „înduplecate” să i se administreze vaccinul împotriva răcelilor. Consecutiv acestor repetate mediatizări, publicul larg a devenit mai reticent faţă de vaccinuri, multe persoane considerându-le momentan cu adevărat nocive pentru sănătate. Este posibil ca situaţia aceasta să nu se îmbunătăţească curând, întrucât Institutul Cantacuzino nu mai produce vaccinuri, fiind obligaţi să importăm toate vaccinurile
.

Cum ne protejează, de fapt, un vaccin de boli? Acestea conţin microbii omorâţi sau vii, dar nevirulenţi sau substanţe pe care le secretă aceştia care stimulează sistemul imun să producă anticorpi specifici împotriva agenţilor infecţioşi respectivi. Prin producerea acestora, organismul capătă „memorie” pentru microbul respectiv, iar la următorul contact, acesta este recunoscut şi eliminat de sistemul imun, fără a se mai produce infecţia. E important de remarcat că vaccinul are eficienţă doar dacă este administrat înainte de instalarea bolii şi că anticorpii produşi sunt specifici doar pentru un anumit microb. Majoritatea vaccinurilor se fac începând de la naştere ( împotriva hepatitei B şi a tuberculozei-BCG) şi pe parcursul copilăriei, DTP (diftero-tetano-pertussis), ROR (antirujeolic, antiurlian, antirubeolic), antipoliomielitic. Printre vaccinurile opţionale se numără cel antigripal, antipneumococic, doar în cazuri bine selecţionate. Spre exemplu, vaccinarea antigripală este indicată persoanelor cu vârstă mai mare de 6 luni, dar care aparţin unor anumite categorii de risc: personal medical, femei însărcinate, vârstnici, persoane cu boli cronice, copii mici.

Care sunt reacţiile adverse ce pot apărea secundar vaccinării? În general, nu apar incidente notabile. Însă, se pot întâlni reacţii locale de tip inflamator (roşeaţă, edem, durere) sau generale (puseu febril, alterarea stării generale, greţuri, vărsături) care sunt considerate normale şi au durată scurtă de 1-2 zile, necesitând doar tratamentul simptomelor. Persistenţa lor impune contactarea medicului curant. Mai rar, se produce şocul anafilactic, tulburări neurologice ( antipoliomielitic si antirabic), renale şi agravarea afecţiunilor preexistente.

Care sunt contraindicaţiile majore ale vaccinării? Existenţa în antecedente a afecţiunii pentru care se intenţionează realizarea vaccinului, cancere, infecţii acute sau în convalescenţă, boli autoimmune (tiroidită autoimună, hepatită autoimună, lupus eritematos sistemic, poliartrită reumatoidă, vitiligo, diabet zaharat tip 1), alergii, boli cardiovasculare decompensate, sindroame de imunodeficienţă, tratament de lungă durată cu corticosteroizi, sarcină (nu sunt interzise cele antitetanice şi antipoliomielitice).După cum am observat, vaccinurile au atât beneficii, dar şi riscuri. Şi totuşi, de ce a fost atât de contestată calitatea vaccinului BCG importat din Danemarca? Am solicitat în acest sens opinia unui medic specialist în alergologie si imunologie clinică de la Policlinica Universitara din Iasi. Dumnealui  ne-a precizat că numărul mare de spitalizări se corelează cu imunogenicitatea mai ridicată a acestui vaccin faţă de a celui produs de Institutul Cantacuzino şi utilizarea aceloraşi doze, respectiv 0,1ml. În mod normal, vaccinul importat ar fi trebuit să fie administrat tuturor nou-născuţilor la doze de 0,05 ml pentru a scade rata reacţiilor adverse. E important de precizat că efectele adverse apărute sunt printre cele comune ale vaccinului: mărirea de volum a ganglionilor limfatici, apariţia de abcese şi ulceraţii şi sunt de la uşoare până la moderate. De altfel, acest vaccin este utilizat din 1931, a fost precalificat de OMS din 1987 şi momentan este aplicat în 46 ţări, de unde rezultă că acesta a fost testat suficient.

În ceea ce priveşte teama crescândă a persoanelor în administrarea vaccinului antigripal, care a fost importat din Franţa şi Olanda în toamna trecută, domnul doctor a precizat că aceasta este nefondată, întrucât formula vaccinului conţine tulpinile virusului gripal care au fost validate de OMS ca fiind cele mai prevalente în anul respectiv, deci organismul se va putea apăra eficient împotriva acestora. După cum am precizat anterior, vaccinarea antigripală se face majoritar anumitor categorii cu risc.

Deci, incidentele care apar în legătură cu vaccinările sunt legate de indicaţii, doză, reacţii adverse, contraindicaţii, care necesită să fie investigate în detaliu de către cadrele medicale competente. Având drept exemplu scandalul cu vaccinul BCG, conform părerii specialiştilor nu este vorba de calitatea îndoielnică a acestuia, ci doar de adaptarea dozelor pentru populaţia noastră. Întrucât în ţara noastră prevalenţa cazurilor de tuberculoză este încă ridicată, este absolut indicată vaccinarea BCG a nou-născuţilor pentru a preveni infecţia care poate deveni invalidantă sau chiar letală. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Te-ar mai putea interesa si:  vaccin antigripalBCGPoliclinica Universitara Iasi
9:29 am Miercuri, 16 Ianuarie, 2013

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare