Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
SANATATE Vaccinarea-benefica sau daunatoare?

În ultimii ani, au existat numeroase speculaţii în presă legate de vaccinuri. Printre cele mai controversate, au fost cele legate de scandalul cu vaccinul BCG (împotriva tuberculozei) importat din Danemarca, pentru că un număr considerabil de copii au fost spitalizaţi. Anii trecuţi existau foarte multe cereri de vaccin antigripal în sezonul rece, dar anul acesta din ce în ce mai puţine persoane pot fi „înduplecate” să i se administreze vaccinul împotriva răcelilor. Consecutiv acestor repetate mediatizări, publicul larg a devenit mai reticent faţă de vaccinuri, multe persoane considerându-le momentan cu adevărat nocive pentru sănătate. Este posibil ca situaţia aceasta să nu se îmbunătăţească curând, întrucât Institutul Cantacuzino nu mai produce vaccinuri, fiind obligaţi să importăm toate vaccinurile.
Cum ne protejează, de fapt, un vaccin de boli? Acestea conţin microbii omorâţi sau vii, dar nevirulenţi sau substanţe pe care le secretă aceştia care stimulează sistemul imun să producă anticorpi specifici împotriva agenţilor infecţioşi respectivi. Prin producerea acestora, organismul capătă „memorie” pentru microbul respectiv, iar la următorul contact, acesta este recunoscut şi eliminat de sistemul imun, fără a se mai produce infecţia. E important de remarcat că vaccinul are eficienţă doar dacă este administrat înainte de instalarea bolii şi că anticorpii produşi sunt specifici doar pentru un anumit microb. Majoritatea vaccinurilor se fac începând de la naştere ( împotriva hepatitei B şi a tuberculozei-BCG) şi pe parcursul copilăriei, DTP (diftero-tetano-pertussis), ROR (antirujeolic, antiurlian, antirubeolic), antipoliomielitic. Printre vaccinurile opţionale se numără cel antigripal, antipneumococic, doar în cazuri bine selecţionate. Spre exemplu, vaccinarea antigripală este indicată persoanelor cu vârstă mai mare de 6 luni, dar care aparţin unor anumite categorii de risc: personal medical, femei însărcinate, vârstnici, persoane cu boli cronice, copii mici.
Care sunt reacţiile adverse ce pot apărea secundar vaccinării? În general, nu apar incidente notabile. Însă, se pot întâlni reacţii locale de tip inflamator (roşeaţă, edem, durere) sau generale (puseu febril, alterarea stării generale, greţuri, vărsături) care sunt considerate normale şi au durată scurtă de 1-2 zile, necesitând doar tratamentul simptomelor. Persistenţa lor impune contactarea medicului curant. Mai rar, se produce şocul anafilactic, tulburări neurologice ( antipoliomielitic si antirabic), renale şi agravarea afecţiunilor preexistente.
Care sunt contraindicaţiile majore ale vaccinării? Existenţa în antecedente a afecţiunii pentru care se intenţionează realizarea vaccinului, cancere, infecţii acute sau în convalescenţă, boli autoimmune (tiroidită autoimună, hepatită autoimună, lupus eritematos sistemic, poliartrită reumatoidă, vitiligo, diabet zaharat tip 1), alergii, boli cardiovasculare decompensate, sindroame de imunodeficienţă, tratament de lungă durată cu corticosteroizi, sarcină (nu sunt interzise cele antitetanice şi antipoliomielitice).
După cum am observat, vaccinurile au atât beneficii, dar şi riscuri. Şi totuşi, de ce a fost atât de contestată calitatea vaccinului BCG importat din Danemarca? Am solicitat în acest sens opinia unui medic specialist în alergologie si imunologie clinică de la Policlinica Universitara din Iasi. Dumnealui ne-a precizat că numărul mare de spitalizări se corelează cu imunogenicitatea mai ridicată a acestui vaccin faţă de a celui produs de Institutul Cantacuzino şi utilizarea aceloraşi doze, respectiv 0,1ml. În mod normal, vaccinul importat ar fi trebuit să fie administrat tuturor nou-născuţilor la doze de 0,05 ml pentru a scade rata reacţiilor adverse. E important de precizat că efectele adverse apărute sunt printre cele comune ale vaccinului: mărirea de volum a ganglionilor limfatici, apariţia de abcese şi ulceraţii şi sunt de la uşoare până la moderate. De altfel, acest vaccin este utilizat din 1931, a fost precalificat de OMS din 1987 şi momentan este aplicat în 46 ţări, de unde rezultă că acesta a fost testat suficient.
În ceea ce priveşte teama crescândă a persoanelor în administrarea vaccinului antigripal, care a fost importat din Franţa şi Olanda în toamna trecută, domnul doctor a precizat că aceasta este nefondată, întrucât formula vaccinului conţine tulpinile virusului gripal care au fost validate de OMS ca fiind cele mai prevalente în anul respectiv, deci organismul se va putea apăra eficient împotriva acestora. După cum am precizat anterior, vaccinarea antigripală se face majoritar anumitor categorii cu risc.
Deci, incidentele care apar în legătură cu vaccinările sunt legate de indicaţii, doză, reacţii adverse, contraindicaţii, care necesită să fie investigate în detaliu de către cadrele medicale competente. Având drept exemplu scandalul cu vaccinul BCG, conform părerii specialiştilor nu este vorba de calitatea îndoielnică a acestuia, ci doar de adaptarea dozelor pentru populaţia noastră. Întrucât în ţara noastră prevalenţa cazurilor de tuberculoză este încă ridicată, este absolut indicată vaccinarea BCG a nou-născuţilor pentru a preveni infecţia care poate deveni invalidantă sau chiar letală. (Manuela CULICĂ, foto: Adevarul)
Adauga un comentariu
Ultimele articole

România de astăzi reprezintă imaginea unei bărci în derivă, al cărui echipaj s-a încuiat în propria cabină, abandonând cârma, în timp ce pasagerii sunt în imposibilitatea de o părăsi. Cei puși să țină cârma erau preocupați mai mult de jocurile lor de barbut și nu au vrut să audă avertismentele care spuneau că se apropie un val uriaș, ce ne va lovi din plin, făcând multe victime, pentru că, din cauza atitudinii iresponsabile a echipajului, puțini ... continuare »

La fiecare moment aniversar, precum acesta, inevitabil este adusă în discuție și problema aprecierii personalităților în timpul vieții lor. Cu riscul de a fi înțeles greșit, Leon Dănăilă nu este o personalitate ignorată în România. Dimpotrivă, în ultimii ani pare că a devenit pentru mulți, chiar un vector de imagine supralicitat. Dacă vrei să te prezinți ca mare iubitori de patrie rostogolești pe internet imaginea cu celebrul chirurg în metrou. ... continuare »

Dărăbănenii rămân, totuși, reticenți la vaccinul împotriva virusului ucigaș, majoritatea persoanelor vaccinate la Darabani fiind domiciliate în municipiul Botoșani. În prima zi a săptămânii, Centrul de vaccinare din Darabani a fost vizitat de prefectul județului, Dan Nechifor, care a fost însoțit de dr. Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani, dar și de consilierul județean Liviu Hrimiuc, fostul primar al orașului. Dr. Adrian Mețler, coordonatorul ... continuare »

În ziua în care i s-a administrat vaccinul Pfizer/BioNTech, veteteranul celui de-Al Doilea Război Mondial a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani și 10 luni. El a fost aproape 4 ani de zile prizonier de război. Gheorghe Belehuzi le-a spus cadrelor medicale de la Darabani că s-a vaccinat în fiecare an împotriva gripei sezoniere. Dr. Adrian Mețler l-a caracterizat printr-un singur cuvânt pe veteranul din Miorcani: ”Impresionant!”. Seniorul vaccinat este bunicul ... continuare »

Prima persoană vaccinată luni dimineață la 8:20 a fost o pensionară de 74 de ani (foto sus) din Miorcani, comuna Rădăuți-Prut. Până la 12:00 au fost vaccinați 20 de oameni, iar la finalul primei zile de vaccinare (orele 20:00), 54 de persoane au primit vaccinul împotriva bolii care pune la grea încercare omenirea. În cele 15 minute de supraveghere postvaccinală, nu s-a înregistrat nicio reacție alergică. Au fost vaccinate la Darabani și persoane din Bucecea, ... continuare »
Viitorul Darabani a câștigat Cupa României din regiunea Nord-Est, dar marele învingător este delegatul echipei, Costel Nechifor, care, surprinzător, și-a făcut apariția la meci, direct de la București. Acesta a stat pe banca dărăbănenilor o bună parte din prima repriză a meciului

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”