Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
A FI SAU A NU FI? Spitalul Orăşenesc Darabani, la ora judecăţii
Spitalul Orăşenesc Darabani a devenit zilele trecute el însuşi pacientul sistemului sanitar românesc. În acest moment se discută prognosticul şi procedura terapeutică, pentru ca unitatea sanitară dărăbăneană să poată supravieţui. Anul 2011, care bate imediat la uşă, reprezintă anul în care sunt evaluate toate spitalele din ţară de către o comisie de acreditare. Dacă nu se iau măsuri urgente, spitalul dărăbănean va dispărea de pe harta sistemului sanitar românesc. În acest sens, proaspătul manager instalat în data de 22 septembrie, Lucian Irimia, s-a prezentat în faţa Consiliului Local, pentru a cere ajutorul autorităţilor locale. Managerul a precizat faptul că funcţionarea proprie a spitalului este asigurată din bugetul provenit din contractul cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate şi de la Ministerul Sănătăţii. Conducătorul unităţii sanitare recunoaşte că dotările spitalului lasă de dorit, aparatura avînd un grad mare de uzură, dar acesta a reuşit să asigure întotdeauna nevoile specifice ale pacienţilor. Managerul a invocat cu foarte mult „patos”(vorba consilierului Zaharia), faptul că Spitalul este a doua unitate din oraş, după Poliţia de Frontieră, după numărul de salariaţi, în buzunarele angajaţilor unităţii sanitare intrînd anual un fond de salarii de 15 miliarde de lei vechi.
1,8 miliarde de lei vechi pentru salvarea spitalului
„Dacă veţi susţine spitalul, ne susţinem pe noi toţi” a concluzionat managerul Irimia. Suma minimă pe care a solicitat-o acesta de la bugetul local este de 1,8 miliarde, bani necesari pentru reabilitarea instituţiei sanitare. Conducătorul unităţii a mai precizat că aceşti bani se vor întoarce tot la dărăbăneni, lucrările de reabilitare fiind realizate tot de către firme din Darabani. Consilierii au fost de acord, în principiu, cu solicitarea managerului, dar au solicitat garanţia salvării spitalului, în cazul alocării acestei sume de bani de la bugetul local. Mai mult, primarul oraşului este şi el reticent. „După discuţiile pe care le-am avut cu prefectul de Botoşani şi conducerea Direcţiei Sanitare, există un proiect al Ministerului Sănătăţii prin care toate spitalele cu mai puţin de 100 de paturi vor dispărea, iar Spitalul Orăşenesc Darabani dispune în prezent de 70 de paturi, aşa că trebuie să găsim soluţii”, ne-a declarat Ghiorghi Burlacu. Lucian Irimia a luat în considerare şi acest aspect. Se gândeşte la o reorganizare a spitalului, prin înfiinţarea unei secţii de Recuperare Medicală, în această situaţie unitatea sanitară fiind inclusă într-un alt ordin de clasificare a spitalelor. „În orice situaţie, sunt convins că spitalul nu va dispărea”, spune foarte optimist, Lucian Irimia. Dărăbăneni, să fiţi sănătoşi!(L.B.)
"De-aicea, de pe patul de spital / Pe care mă găsesc de vreme lungă,
Consider că e-un gest profund moral / Cuvântul meu la voi să mai ajungă.
Aud o ambulanţă revenind / Cu cine ştie ce bolnav aicea,
Alarma mi se pare un colind / Cu care se tratează cicatricea.
Purtaţi-vă de grijă, fraţii mei / Păziţi-vă şi inima, şi gândul,
De nu doriţi să vină, anii grei…/Vă văd pe toţi mai buni şi mai umani / Eu însumi sunt mai omenos în toate,
Dă-mi, Doamne, viaţă, încă nişte ani / Şi ţării mele minima dreptate!"
(Adrian Păunescu- De la un cardiac, cordial)
i
2 Comentarii la “A FI SAU A NU FI? Spitalul Orăşenesc Darabani, la ora judecăţii ”
Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
crezi ca daca ii acorda cei 1.8 miliarde ii foloseste pentru spital, hai sa fim seriosi ..se fura pe fata in orasul asta nu numai in el peste tot.....
Adevarul ca au masinile vechi si le trebuie si lor ceva nou ....ce draq ...SI la cati se impatri banii astia?
Ultimele articole
România de astăzi reprezintă imaginea unei bărci în derivă, al cărui echipaj s-a încuiat în propria cabină, abandonând cârma, în timp ce pasagerii sunt în imposibilitatea de o părăsi. Cei puși să țină cârma erau preocupați mai mult de jocurile lor de barbut și nu au vrut să audă avertismentele care spuneau că se apropie un val uriaș, ce ne va lovi din plin, făcând multe victime, pentru că, din cauza atitudinii iresponsabile a echipajului, puțini ... continuare »
La fiecare moment aniversar, precum acesta, inevitabil este adusă în discuție și problema aprecierii personalităților în timpul vieții lor. Cu riscul de a fi înțeles greșit, Leon Dănăilă nu este o personalitate ignorată în România. Dimpotrivă, în ultimii ani pare că a devenit pentru mulți, chiar un vector de imagine supralicitat. Dacă vrei să te prezinți ca mare iubitori de patrie rostogolești pe internet imaginea cu celebrul chirurg în metrou. ... continuare »
Dărăbănenii rămân, totuși, reticenți la vaccinul împotriva virusului ucigaș, majoritatea persoanelor vaccinate la Darabani fiind domiciliate în municipiul Botoșani. În prima zi a săptămânii, Centrul de vaccinare din Darabani a fost vizitat de prefectul județului, Dan Nechifor, care a fost însoțit de dr. Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani, dar și de consilierul județean Liviu Hrimiuc, fostul primar al orașului. Dr. Adrian Mețler, coordonatorul ... continuare »
În ziua în care i s-a administrat vaccinul Pfizer/BioNTech, veteteranul celui de-Al Doilea Război Mondial a împlinit venerabila vârstă de 100 de ani și 10 luni. El a fost aproape 4 ani de zile prizonier de război. Gheorghe Belehuzi le-a spus cadrelor medicale de la Darabani că s-a vaccinat în fiecare an împotriva gripei sezoniere. Dr. Adrian Mețler l-a caracterizat printr-un singur cuvânt pe veteranul din Miorcani: ”Impresionant!”. Seniorul vaccinat este bunicul ... continuare »
Prima persoană vaccinată luni dimineață la 8:20 a fost o pensionară de 74 de ani (foto sus) din Miorcani, comuna Rădăuți-Prut. Până la 12:00 au fost vaccinați 20 de oameni, iar la finalul primei zile de vaccinare (orele 20:00), 54 de persoane au primit vaccinul împotriva bolii care pune la grea încercare omenirea. În cele 15 minute de supraveghere postvaccinală, nu s-a înregistrat nicio reacție alergică. Au fost vaccinate la Darabani și persoane din Bucecea, ... continuare »