Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 7 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai puterea ș... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Sanatate

SANATATE Tulburarile de vedere. Avem sau nu nevoie de ochelari?

Vineri, 14 Iunie, 2013

De ce apar viciile de refracție? La un ochi normal, imaginea unui obiect se formează pe retină. La proiectarea imaginii pe retină participă mai mulți factori: lungimea axului antero-posterior al ochiului, raza de curbură și puterea de refracție ( ultimele două depind de mediile transparente ale ochiului: cornee, umoare apoasă, cristalin, umoare sticloasă). În miopie și hipermetropie unii din acești parametri sunt modificați, astfel imaginea nu se mai formează pe ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Cum sa prevenim si sa tratam insolatia

Miercuri, 15 Mai, 2013

Întrucât vremea ne-a surprins anul acesta și a fost o trecere destul de bruscă de la temperaturile scăzute la cele ridicate, de vară, ar trebui să cunoaștem câteva noțiuni despre riscurile expunerii prelungite la soare. Simptomele și semnele apărute după o perioadă scurtă de timp de la expunere se reunesc sub denumirea de insolație. Aceasta este o afecțiune cu caracter acut, în care organismul nu mai este capabil să asigure termoreglarea, în condiţiile unor ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Pancreatita, marea drama abdominala

Vineri, 10 Mai, 2013

În loc de introducere, pentru a vă oferi o imagine generală despre ce înseamnă pancreatita acută, am ales acest citat : "Debutul brusc, agonia inimitabilă și mortalitatea care o însoțesc, fac ca pancreatita acută să reprezinte cea mai formidabilă catastrofă" (Moynihan, 1925). După o perioadă lungă de post, tendința este de a exagera cu consumul alimentelor în contextul sărbătorilor pascale. Bineînțeles, pe lângă masa copioasă își fac ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Adenomul de prostata, un disconfort neglijat

Miercuri, 24 Aprilie, 2013

Ce este adenomul sau hiperplazia benignă de prostată și care sunt cauzele posibile? Adenomul de prostată reprezintă, de fapt, o tumoră benignă a prostatei, adică e formată din multiplicarea celulelor, dar, spre deosebire de cancer, creșterea este lentă, nu invadează și nu metastazează. Așadar, nu amenință viața pacientului. Cauzele bănuite sunt modificările hormonale specifice înaintării în vârstă, adică scăderea hormonilor sexuali masculini și ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Obezitatea, boala secolului

Luni, 15 Aprilie, 2013

Cum se defineşte obezitatea? Aceasta reprezintă creşterea în greutate pe seama grăsimii corporale, luând ca reper o valoarea a indicelui de masă corporală mai mare de 30 kg/metru pătrat. Practic, este un dezechilibru între aportul (alimente) şi consumul energiei(efort fizic). Indicele de masă corporală(IMC) se defineşte prin raportul dintre greutate şi înălţime la pătrat. Valorile normale sunt cuprinse între 18-25; un IMC de 25-29 indică supraponderalitate, ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Gripa, boala cu mai multe „fete”

Luni, 08 Aprilie, 2013

Ce trebuie să ştim despre fiecare tip de virus, şi cum se răspândesc ele? Virusul de tip C nu suferă mutaţii, infecţia evoluează de obicei ca o răceală comună şi este găzduit numai de om. Virusul de tip B suferă mutaţii minore capabile să provoace o epidemie, adică extinderea într-un timp scurt la un număr mare de persoane dintr-o localitate, regiune şi, de asemenea, infecţia este prezentă numai la om. Cele mai grave infecţii pot fi produse de virusul ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Alunitele-mai mult decat un disconfort estetic, un pericol pentru viata

Miercuri, 27 Martie, 2013

Ce sunt aluniţele? Acestea sunt proeminenţe de diferite dimensiuni, pigmentate (culoarea pielii, brun-gălbui, brun, brun închis), rotund-ovalare, care pot fi netede, păroase, verucoase, cu baza largă de implantare sau cu pedicul. Este o leziune benignă, dar necesită monitorizare prin autoinspecţie şi control periodic dermatologic, datorită posibilei evoluţii maligne (spre cancer). Deşi acest risc este foarte mic când există o singură aluniţă (de 1 la 3000 până ...  continuare »

Fara comentarii »

Leon Danaila la Tinerete fara batranete: „Eu am facut orice pentru bolnavi, pentru binele lor”

Marti, 26 Martie, 2013

I se spune „sculptorul de creiere”, iar pentru cei mai mulți dintre pacienții săi a făcut minuni. Este mai mult decât un om de știință, mâinele sale le-au redat oamenilor cel mai de preţ lucru: viaţa. Cel mai MARE OM care l-a dat vreodată Darabaniul şi unul dintre cei mai buni neurochirurgi din România le-a mărturisit musafirilor săi de la Digi 24 că nu intră niciodată în operație fără a face semnul Crucii și fără a se ruga. O echipă a emisiunii ...  continuare »

Fara comentarii »

VEZI cum arata acum noul spital din Darabani GALERIE 21 FOTOGRAFII

Vineri, 22 Martie, 2013

La compartimentul din Darabani a Spitalului Judeţean de Urgenţe „Mavromati” s-au internat primii pacienţi la începutul acestei săptămâni, după o pauză de aproximativ doi ani de zile. Spaţiul unităţii sanitare a fost recompartimentat. Miercuri, 20 martie, 19 bolnavi erau internaţi pe cele două secţii ale spitalului. La parter se află Unitatea de Primire Urgenţe şi 6 saloane de Interne, iar la etajul I sunt 6 saloane de Pediatrie, Laboratorul de analize, ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Angina pectorala-strigatul de ajutor al inimii

Marti, 19 Martie, 2013

De câte ori nu am auzit persoane din anturajul nostru plângându-se că “le doare inima?”. Cea mai frecventă cauză de durere cardiacă este cardiopatia ischemică. Pare a fi un termen pretenţios, dar semnificaţia acestuia este destul de simplă.VÎn contextul îngustării arterelor coronare (care irigă cordul), se produce un dezechilibru între aportul şi necesarul de oxigen al miocardului, muşchiul inimii. Îngustarea arterelor este produsă, în majoritatea ...  continuare »

Fara comentarii »

Parlamentari, primari, directori si prefect, prezenti la taierea panglicii spitalului din Darabani GALERIE FOTO & VIDEO

Sambata, 16 Martie, 2013

Sâmbătă, 16 martie 2013, a fost inaugurată oficial secţia exterioară de la Darabani a Spitalului Judeţean „Mavromati” Botoşani, eveniment la care au participat 4 parlamentari social-liberali, prefectul Costică Macaleţi, consilieri, primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, edilul şef al comunei Conceşti, Costel Nazare, dar şi şefi de instituţii de la Darabani şi Botoşani. Gazda manifestării a fost Corneliu Aroşoaie, primarul oraşului Darabani. ...  continuare »

Fara comentarii »

Gheorghe Damian: „A fost foarte simplu să se închidă politic spitalul, şi tot politic s-a deschis”

Duminica, 17 Martie, 2013

„A fost foarte simplu să se închidă politic spitalul, şi tot politic s-a deschis, într-un termen cât mai scurt. Când eu am fost contactat de preşedintele CJ că trebuie deschisă această secţie, nu ştiu dacă a durat 15 minute, în faţa d-lui primar şi a d-lui Mihăilescu, i-am spus: <<D-le preşedinte, trebuie să găsim soluţia, dacă asta e situaţia>>. Cine a greşit, noi încercăm să reparăm acum, dar ne pare rău că am reparat doar parţial, ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Astenia de primavara, un  „martisor” nefericit

Marti, 12 Martie, 2013

Sosirea primăverii ar trebui să semnifice pentru majoritatea persoanelor, pe lângă revenirea la temperaturile blânde, zilele mângâiate de razele soarelui şi reînvierea naturii, un adjuvant pentru bună dispoziţie. Unul din motive ar fi cunoscutul efect antidepresiv al soarelui. Însă, unele persoane sunt încercate în această perioadă, în mod paradoxal, de o stare de disconfort fizic şi psihic, de oboseală şi slăbiciune  inexplicabilă generalizată. Aşa ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Boala de reflux gastroesofagian, oglinda unui regim de viata haotic

Marti, 05 Martie, 2013

În primul rând, ce este boala de reflux gastroesofagian? Pentru a înţelege ce înseamnă această afecţiune, trebuie precizat iniţial că refluxul gastroesofagian e un fenomen fiziologic de trecere a conţinutului gastric în esofag şi se produce de obicei după mese şi foarte rar noaptea. BRGE apare când acest reflux este patologic: episoadele sunt frecvente, de mai lungă durată, pot apare în orice moment al zilei şi se asociază cu o depaşire a mecanismelor ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Apa trece, pietrele nu trebuie sa ramana!

Luni, 25 Februarie, 2013

În primul rând, cum se formează aceştia? Există mai mulţi factori de risc pentru formarea calculilor, şi anume: prezenţa unei cantităţi mari de săruri în urina (de calciu, acid uric, oxalaţi), scăderea în urină a substanţelor care în mod normal previn formarea calculilor (magneziu, citrat) sau prin scăderea cantităţii de urină (scăzând volumul de lichid , sărurile nu se vor dizolva complet ). În plus, dieta joacă un rol important în apariţia acestora; ...  continuare »

Fara comentarii »

Director “Mavromati” despre redeschiderea spitalului: “Nu pot avansa termenul de 1 Martie. Mi-as fi dorit sa fie ca un martisor pentru darabaneni”

Marti, 12 Februarie, 2013

Ioan Asaftei, director îngrijiri Spitalul Judeţean Botoşani, a precizat că s-a înaintat documentaţia necesară pentru obţinerea autorizaţiei sanitare de funcţionare a spitalului, inclusiv pentru secţia exterioară de la Darabani. “S-a intrat în linie dreaptă. Am primit structura organizatorică aprobată de Consiliul Judeţean şi vizată de Ministerul Sănătăţii pentru cele 10 paturi de Interne şi 10 de Pediatrie. Am înţeles că s-au mai făcut mici lucrări ...  continuare »

Fara comentarii »

Un darabanean este sef cu acte in regula la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate

Vineri, 01 Februarie, 2013

Concursul a fost organizat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi a cuprins proba scrisă care a avut loc în data de 23 ianuarie şi interviul susţinut de candidaţi din aproape 40 de judeţe în 29 ianuarie. Costel Lupaşcu a fost singurul pretendent la şefia Casei botoşănene, dărăbăneanul obţinând 80 de puncte la ambele probe ale concursului. Lupaşcu a preluat postul de preşedinte-director general interimar al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Vaccinarea-benefica sau daunatoare?

Miercuri, 16 Ianuarie, 2013

În ultimii ani, au existat numeroase speculaţii în presă legate de vaccinuri. Printre cele mai controversate, au fost cele legate de scandalul cu vaccinul BCG (împotriva tuberculozei) importat din Danemarca, pentru că un număr considerabil de copii au fost spitalizaţi. Anii trecuţi existau foarte multe cereri de vaccin antigripal în sezonul rece, dar anul acesta din ce în ce mai puţine persoane pot fi „înduplecate” să i se administreze vaccinul împotriva ...  continuare »

Fara comentarii »

SANATATE Indigestiile v-au stricat sarbatorile? Sa petrecem sanatos!     

Sambata, 05 Ianuarie, 2013

Pe lângă momentele de neuitat petrecute alături de cei dragi la Sărbătorile de iarnă, în această perioadă sănătatea ar putea avea de suferit. Şi, de ce să nu recunoaştem, noi, românii, suntem un popor renumit pentru preparatele tradiţionale delicioase, dar deseori dificil digerabile, cu un conţinut scăzut în fibre alimentare, iar la acestea se adaugă consumul exagerat de dulciuri si alcool. Astfel, pot apărea indigestiile. Deşi perioada sărbătorilor se ...  continuare »

Fara comentarii »

EXCLUSIV Executivul a aprobat prima Hotărâre de Guvern privind redeschiderea Spitalului din Darabani

Marti, 20 Noiembrie, 2012

Hotărârea de Guvern (HG) urmează să fie publicată în Monitorul Oficial, iar apoi autorităţile locale trebuie să întocmească în cel mai scurt timp protocolul de predare-primire între Consiliul Local Darabani şi Consiliul Judeţean Botoşani, pentru ca Executivul să poată aproba în următoarea şedinţă din 27 noiembrie înfiinţarea secţiei dărăbănene a Spitalului Judeţean Botoşani. Senatorul Şerban Mihăilescu şi deputatul Andrei Dolineaschi sunt ...  continuare »

24 Comentarii »

Pagina  1   2  3  4   5 
Poza saptamanii

Imagini surprinse în timpul vizitei la Iași a Papei Francisc, Omul care a făcut să strălucească soarele peste tot unde a fost în România. (Click pe fotomontaj pentru a viziona mai multe imagini)

Sondaj
Dacă mâine ar fi alegerile prezidențiale, ați vota cu:

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare