Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 7 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai puterea ș... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Istorie

ISTORIA Ateneului de la Darabani

Miercuri, 03 Ianuarie, 2018

În 21 iunie1924, de ziua orașului, la Darabani se inaugura filiala locală a Ateneului Român. La ceremonie a fost prezent și Constantin I. Angelescu, Ministrul de atunci al Instrucțiunii Publice. De altfel, Angelescu a fost numit Președinte de Onoare al Ateneului, într-un comitet onorific din care făceau parte, printre alții, poetul Ion Pillat, generalul Ludovic Mircescu și prefectul Ștefan Lascăr, cel care avea să devină primul cetățean de onoare al orașului. ...  continuare »

Fara comentarii »

COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Regele Mihai și generația care nu l-a cunoscut, dar l-a așteptat

Joi, 07 Decembrie, 2017

În aceste zile sunt mulți care vor scrie și mai mulți care vor vorbi despre Regele Mihai și despre Monarhie. Uniidin postura de specialiști, alți se vor da specialiști, iar alții, care au doar certitudini, vor prezenta „adevărata istorie”. Cu toate că există riscul de a mă pierde printre cei mulți, nu pot să nu aștern pe hârtie câteva rânduri, nu atât din perspectiva unui istoric la început de drum, ci a unui tânăr născut la granița dintre două ...  continuare »

Fara comentarii »

180 de ani de la înființarea târgului. LA MULȚI ANI DARABANI! GALERIE FOTO

Joi, 22 Iunie, 2017

Amfitrionul evenimentului, prof. Lucian Florea, a spus cu o zi înainte că nu va fi un eveniment de mare anvergură, deoarece este Postul Sf. Petru și Pavel. Mai mult, nu ne-au putut onora cu prezența istoricii de prestigiu ai urbei, prof. Gheorghe Cliveti și Dorin Dobrincu. Programul manifestărilor a cuprins o slujbă de comemorare a 150 de ani de la  moartea hatmanului Theodor Balș, la Biserica Sf. Nicolae, depunerea unei coroane la monumentul lui Balș, un ...  continuare »

Fara comentarii »

Darabanenii isi afla istoria in Archiva Moldaviae, proiectul istoricului Dorin Dobrincu

Vineri, 14 Noiembrie, 2014

Este deja al șaselea an în care, la Iași, apare o nouă revistă academică de istorie. Inaugurat ca un proiect menit a revigora istoriografia regională, revista Archiva Moldaviae s-a impus deja în plan național ca o platformă a dezbaterii științifice riguroase. Editorii revistei și-au propus să aducă în circuitul științific studii savante și surse inedite, în special documente de arhivă, referitoare în principal la trecutul Moldovei, precum și la România ...  continuare »

Fara comentarii »

Zeita-mama din Concesti a ajuns la Muzeul Judetean. „Deja vorbeste, spune niste lucruri interesante despre religia acestei culturi” GALERIE FOTO

Sambata, 13 Septembrie, 2014

Muzeograful botoşănean a menţionat că valoarea pieselor descoperite stă în informaţiile pe care specialiştii le vor obţine în urma cercetării acestora. „Împreună cu alte statuete deja vorbeşte, spune nişte lucruri interesante despre religia acestei culturi” a declarat pentru Darabaneni.ro, Daniel Ciucălău. La Iezuţ reprezintă un nou sit arheologic descoperit de dărăbăneanul Raul Teioşanu, dar muzeograful bozoşănean recunoaşte că nu se vor face ...  continuare »

Fara comentarii »

EXCLUSIV Comoara arheologica din cultura Cucuteni descoperita la Concesti GALERIE FOTO

Marti, 09 Septembrie, 2014

Noi dovezi de locuire milenară ies la iveală în nordul județului, în comuna Concești. Câțiva localnici au făcut o descoperire foarte importantă care va ajuta la o mai bună înțelegere a epocii preistorice pe aceste meleaguri. Numeroase fragmente ceramice și o statuetă antropomorfă arată că în zonă au locuit comunități care au aparținut celebrei culturi Cucuteni. Contactat de publicaţia Darabaneni.ro, Daniel Ciucălău, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean ...  continuare »

Fara comentarii »

ISTORIE Acum 70 de ani, pe 2 aprilie, darabanenii faceau cunostinta cu soldatul sovietic

Miercuri, 02 Aprilie, 2014

La începutul lunii martie 1944, sovieticii au ocupat orașul Uman, avangarda Armatei Roșii atingând malul stâng al Nistrului și Bugului. Trupele Frontului 2 Ucrainean au reușit să intercepteze linia Lvov-Odesa, blocând astfel aprovizionarea germanilor. În paralel, Frontul 2 Ucrainean a străpuns liniile axei la Krivoi Rog și și-a deschis o breșă de înaintare spre Bug. Comandamentul sovietic a cerut trupelor din Ucraina să continue ofensiva pe liniile strategice, în ...  continuare »

Fara comentarii »

Darabaneanul Cliveti reconfirmat in functia de director al Institutului de Istorie „A. D. Xenopol” din Iasi

Joi, 23 Ianuarie, 2014

Începutul de an a fost de bun augur pentru istoricul dărăbănean Gheorghe Cliveti, care a fost numit pentru a doua oară la conducerea Institutului de Istorie „A. D. Xenopol”, din Iași. Concursul pentru ocuparea funcției a avut loc pe 13 ianuarie la București la sediul Academiei Române, fiind singurul candidat. Decizia oficială a numirii în funcție urmează să ajungă la Iași în zilele următoare. Reamintim că Gheorghe Cliveti este originar din Darabani, fiind ...  continuare »

Fara comentarii »

COMENTARIUL SAPTAMANII Ganduri despre 1 Decembrie

Sambata, 01 Decembrie, 2012

iscursuri mai mult sau mai puțin populiste, cântece patriotice, defilări, oameni care se mândresc că sunt români sau oameni care își regretă originile. Acesta este peisajul Zilei Naționale a României. Puțini înțeleg, puțini trăiesc, pentru cei mai mulți această zi este una ca și celelalte. Dezbatem și defilăm, mâncăm fasole și bem vin fiert, gustăm din vorbele politice dar uităm de ceea ce ar trebui să fie  1 Decembrie, o zi simbol a solidarității ...  continuare »

1 Comentariu »

Haha: „Vreau ca tinerii să se poată bucura de munca mea de o viaţă” FOTO

Vineri, 17 August, 2012

Fostul director al BCR Darabani, Dumitru Haha, a colecţionat de-a lungul timpului peste 2000 de piese care şi-ar găsi loc foarte uşor în vitrina unui muzeu din România. Nu a contabilizat sumele cheltuite pentru achiziţionarea obiectelor, dar îşi evaluează „zestrea” la peste 100.000 de lei. A participat la aproximat 70 de expoziţii de numismatică şi afirmă că nu are de gând să pună punct căutărilor izvoarelor românilor. Haha îşi prezintă colecţia pentru ...  continuare »

13 Comentarii »

Dorin Dobrincu si intoarcerea documentelor Moldovei la Iasi

Vineri, 27 Aprilie, 2012

Pe 26 aprilie, la Iaşi a  avut loc dezbaterea  Arhivele cercetarea istorică şi memoria locului. Întoarcerea documentelor la Iaşi după 150 de ani. Discuţiile au fost însoţite şi de o miniexpoziţie documentară. Printre participanţi s-au numărat arhivişti, istorici, profesori, literaţi, jurnalişti, printre care şi Arcadie Bodale,  Cătălin Botoşăneanu, Florin Cîntic, Mihai Cojocariu, Sorin Iftimi, Florea Ioncioaia, Stefan Sorin Gorovei, Andi ...  continuare »

1 Comentariu »

EXCLUSIV Prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti: „Sunt darabanean 100%”

Marti, 27 Septembrie, 2011

Gheorghe Cliveti, prof. univ. dr. originar din Darabani, este cadru didactic al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi. S-a remarcat în lumea ştiinţifică naţională prin preocupările sale pentru istoria modernă a românilor şi cea universală, precum şi istoria relaţiilor internaţionale. A participat la numeroase conferinţe, simpozioane şi congrese de istorie naţionale şi internaţionale. A făcut stagii de cercetare în Germania, ...  continuare »

6 Comentarii »

CURRICULUM VITAE Gheorghe Cliveti

Marti, 27 Septembrie, 2011

Născut la 23 aprilie 1952, în Darabani, jud Botoşani Profesor universitar doctor Contact: email: gheorghecliveti@uaic.ro; Tel.: +40-232-201617 (office); Fax: +40-232- 201156 Studii: - 1985 – doctor în Istorie, la Universitatea “Al.I.Cuza” din Iaşi, cu teza România şi Puterile Garante (1856-1878). - 1971-1975 – Licenţiat în Istorie, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea “Al.I.Cuza” din Iaşi Cursuri/seminarii susţinute: -România ...  continuare »

Fara comentarii »

DOCUMENTAR Invatamantul darabanean, 170 de ani de istorie

Luni, 05 Septembrie, 2011

Anul acesta se împlinesc 170 de ani de la fondarea Primei Şcoli de Stat din Moldova pe moşia lui Teodor C. Balş, ctitorul Târgului Darabani, una dintre şcolile de pionierat din această parte de ţară. Dar familia Balş era o familie de boieri luminaţi care îşi dădeau copiii să înveţe carte, dovadă ziarele franceze găsite în castelul de la Darabani. Deci boierul Teodor ştia şi limbi străine. Putem spune că problema înfiinţării şcolilor în Moldova îi ...  continuare »

Fara comentarii »

ISTORIA în cifre a învăţământului dărăbănean

Luni, 28 Februarie, 2011

1945 – Se înfiinţează la Darabani ,,Gimnaziul Unic‘’ care funcţionează până în anul 1948 în localul Casei Balş, director fiind învăţătorul Neculai Tudose. În 1945, nu existau şcoli la Lişmăniţa, Eşanca şi Selişte, 70% din copii erau analfabeţi, iar 60% din elevii şcolii din Darabani erau evrei. La 20 decembrie 1945 se înfiinţează ,,Consiliul Comunal de Asistenţă şi Îndrumare a Alfabetizării şi Culturalizării Maselor Ţărăneşti’’, de ...  continuare »

Fara comentarii »

Mica Unire, sărbătorită la Darabani cu fanfară, majorete şi torţe VIDEO

Luni, 24 Ianuarie, 2011

Poporul român sărbătoreşte în data de 24 ianuarie Unirea Principatelor Române din 1859, numită şi Mica Unire, fără de care Marea Unire din 1918 nu s-ar fi putut realiza. Alexandru Ioan Cuza a pus atunci bazele statului modern. Propusă de către Senat ca zi nelucrătoare, românii au lucrat în acest an, deoarece iniţiativa legislativă va trebui validată şi de către Camera Deputaţilor. Dărăbănenii nu au rămas indiferenţi la acest eveniment istoric. Un grup ...  continuare »

8 Comentarii »

Prima şcoală de stat din Moldova a fost... LA DARABANI!

Joi, 14 Octombrie, 2010

La începutul sec. al XIX-lea în Moldova au fost înfiinţate o serie de şcoli particulare, cum ar fi Şcoala Başoteştilor din Pomârla, înfiinţată la 1838 şi subvenţionată de proprietarul moşiei Anastasie Başotă. Începând cu 17 mai 1841, se înfiinţează şcoala publică pe moşia Darabani a logofătului Teodor C. Balş. Pentru întreţinerea ei, proprietarul moşiei a cerut domnului ca Epitropia Şcoalelor să-i acorde o subvenţie anuală. Domnitorul Mihail ...  continuare »

1 Comentariu »

Istoria localităţii Darabani, în date între 1900-1945

Sambata, 28 August, 2010

1905 - La Darabani se stabileşte reşedinta Companiei a 10-a din Regimentul nr. 29 Dragoş din Dorohoi, al cărui patron este Sfântul Nicolae, sărbătorit pe 6 dec. 1907 - Se înfiinţează la Darabani un atelier de ţesătorie (înv. Aglaia Postolache) şi olărie cu 7 întreprinzători şi 4 lucrători pe zi. - Începe marea răscoală ţărănească împotriva arendaşilor evrei, fraţii Fischer, la Darabani fiind mari mişcări, la un moment dat adunându-se în jur ...  continuare »

6 Comentarii »

Istoria localităţii Darabani, în date până la 1900

Miercuri, 04 August, 2010

1866 – Apare lucrarea lui Ion Ionescu de la Brad intitulată ,, Agricultura Română din Judeţul Dorohoiu ‘’, în care moşia Darabani apare cu peste 6.000 de fălci (aprox. 10.000 ha), arendaş fiind Eugen Alcazu, cel care mai târziu va înfiinţa Fabrica de Postav din lână de la Huşi, el fiind prieten şi cu Al. I. Cuza. Tot în acest an sunt înfiinţaţi şi Grănicerii la Darabani, pichetul de aici având între 3 şi 14 oameni permanenţi, recrutaţi din rândul ...  continuare »

Fara comentarii »

Poza saptamanii

Imagini de calendar, iarna la Darabani. (click pentru a vizualiza mai multe fotografii realizate de Robert NECHIFOR)

Sondaj
Credeți că protestele privind starea drumurilor vor avea vreun rezultat?

   
   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare