Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Istorie

Pentru Darabani, „ISTORIA rămâne cea mai frumoasă poveste”

Duminica, 23 Aprilie, 2023

Ultimii trei ani au adus școlii dărăbănene performanțe solide la disciplina Istorie. Să obții trei ani la rând locul I pe județ la olimpiada de profil, nu este un lucru ușor, și presupune multă muncă și pasiune. După Alexandra Gălușcă în 2020 și Rareș Mandache în 2022, Adriana Teioșanu, Andreea Timofte, Denisa Cliveț și-au adjudecat toate cele trei locuri de pe podium, la faza județeană a olimpiadei în 2023. Mai mult, punctajul bun obținut de Andreea ...  continuare »

Fara comentarii »

Șanse duble pentru Darabani la Olimpiada națională de Istorie

Luni, 03 Aprilie, 2023

După rezultatul extraordinar de la etapa județeană a Olimpiadei de Istorie, școala dărăbăneană a mai primit o veste excelentă. S-au dublat șansele pentru obținerea unui rezultat bun la etapa națională. În urma redistribuirii locurilor la nivel național, eleva Andreea Timofte, din clasa a VIII-a D, de la Școala „Leon Dănăilă”, a primit dreptul de a participa la faza națională a Olimpiadei de Istorie. Andreea a obținut la ...  continuare »

Fara comentarii »

Veteranii, sărbătoriți și la Viișoara ”Sunt gesturi mici, dar cu o încărcătură emoțională deosebită” FOTO

Luni, 02 Mai, 2022

29 aprilie 2022 a fost o zi emoționantă pentru elevii, cadrele didactice și reprezentanții Primăriei Viișoara. Emoții și lacrimi și pentru cei 2 veterani viișoreni Cojocariu Gheorghe și Giosu Ioan care, când cu zâmbetul pe buze când cu lacrimi în ochi, s-au bucurat, pentru câteva momente, de mângâierea și prețuirea elevilor de la Școala Gimnazială ”Dimitrie Brândză” Viișoara. Copiii s-au pregătit din timp pentru întâlnirea cu prețioșii veterani, ...  continuare »

Fara comentarii »

”În Unire stă putereaˮ în comuna Viișoara GALERIE FOTO

Marti, 25 Ianuarie, 2022

uțini ca număr în comuna Viișoara, dar istoria ne-a dovedit că putem face și lucruri mărețe dacă ne unim și acționăm împreună. Acesta a fost sentimentul care s-a simțit astăzi (n.r.-24 Ianuarie) la Viișoara. Cu atât mai mult cu cât unul dintre satele componente ale comunei poartă numele Cuza Vodă, în cinstea marelui domnitor Al. I. Cuza. Nu puteam trece cu vederea un moment atât de important în istoria comunei noastre, ne-a transmis prof. Cristina-Luminița ...  continuare »

Fara comentarii »

COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Un conac abandonat în noaptea în care ar fi trebuit să strălucească

Marti, 15 Iunie, 2021

Sâmbătă seară, pe 12 iunie, a fost mare forfotă prin orașele Europei, fie ele capitale, municipii sau târguri de provincie. După un an cu restricții, oamenii au simțit nevoia să se bucure de spectacolul oferit de „Noaptea Europeană a Muzeelor”. Prin țară, în fiecare oraș mai mare sau mai mic, ce găzduiește un muzeu, o colecție muzeală sau o casă memorială, au fost organizate diferite evenimente, menite să-i atragă pe cei interesați și să celebreze ...  continuare »

Fara comentarii »

Dărăbănenii și Podul de Flori FOTO DE COLECȚIE

Vineri, 07 Mai, 2021

În primăvara anului 1990 românii abia ieșiseră din comunism, încă trăiau cu această emoție dar și cu speranța unei democrații curate și prospere. Pe malul Prutului, departe de forfota politică din capitală, sentimentele erau mult mai amestecate. Oamenii de aici urmăreau de câțiva ani schimbările aduse de Gorbaciov în URSS, urmăreau evenimentele din Basarabia și vedeau acolo cum oamenii se manifestă liber, își apărau identitatea și se manifestau mult mai ...  continuare »

Fara comentarii »

S-a stins din viață fondatorul Muzeului Nordului „O personalitate incontestabilă, un patriot ardent…”

Sambata, 31 Octombrie, 2020

Dumitru Haha, cunoscutul colecționar și om de cultură dărăbănean a trecut la cele veșnice sâmbătă, 31 octombrie 2020, după o grea suferință. Născut în 1953, la Bajura, Dumitru Haha a fost primar al Orașului Darabani, imediat după 1989, ulterior, fiind director al filialei Darabani a Băncii Comerciale Române. Era cunoscut de toată lumea ca un mare pasionat de istorie și un colecționar cu acte în regulă. În casa părintească de la Bajura, de-a lungul ...  continuare »

Fara comentarii »

Performanță importantă pentru învățământul dărăbănean. Elevă din Teioasa, calificată la faza națională a olimpiadei de istorie

Joi, 12 Martie, 2020

Alexandra Gălușcă are 15 ani și provine dintr-o familie monoparentală, tatăl ei decedând în urmă cu câțiva ani. Este o elevă model, încheind fiecare an școlar cu media 10, inclusiv semestrul I, din clasa a VIII-a,  fiind și beneficiara unei burse de merit.  Din clasa a V-a până în clasa a VII-a, a participat la olimpiada locală și județeană de limba și literatura română, obținând, întotdeauna, rezultate remarcabile, alături de profesoarele ...  continuare »

Fara comentarii »

Dublă lansare de carte la 100 de ani de România Mare GALERIE FOTO

Duminica, 02 Decembrie, 2018

”Este ca o minune pentru mine, la 100 de ani să fiu în orașul meu natal…este o bucurie să mă aflu aici…Vin să vă aduc o poveste frumoasă, o poveste despre bunicii și străbunicii dvs., care acum 100 de ani, în cel mai important moment al istoriei românilor, au fost eroi și martiri” a spus pr. Iordachi, care le-a vorbit dărăbănenilor despre personalitățile care au contribuit la făurirea Marii Uniri, precizând că 96 de soldați din Darabani au murit pe ...  continuare »

Fara comentarii »

DOCUMENT inedit despre satul Mlenăuți de acum 100 de ani

Vineri, 21 Septembrie, 2018

”În anul mântuirii 1916, luna august, în 15 zile în timpul domniei gloriosului nostru Rege Ferdinand de Hohenzolern Sigmaringen, declaratu-s-au şi purtatu-s-au război pentru întregirea neamului. În această grea şi glorioasă luptă purtată în apropiere şi la hotarele ţării şi mai ales în localităţile Dragoslavile, Jiu, Dobrogea, lângă râul Olt, Argeş, Nejlov, împrejurul Bucureştilor capitala ţării, apoi la Caşin, Oituz, Mărăşeşti, Mărăşti şi ...  continuare »

Fara comentarii »

Primarul, frâul și războiul. Povești din Darabani de acum 100 de ani

Marti, 21 August, 2018

În contextul centenarului, despre România în Marele Război se vorbește foarte mult. Avem o mulțime de cărți, reportaje, articole, emisiuni care privesc implicarea țării noastre în război și realizarea Marii Uniri. Mai puțin se vorbește despre ce se întâmpla în spatele frontului, acolo unde oamenii aveau un ritm al vieții diferit. La sfârșitul anului 1915, România se pregătea să intre în război, chiar dacă, până la urmă, tot nepregătiți am intrat. ...  continuare »

Fara comentarii »

Dărăbănenii care scriu istorie GALERIE FOTO

Sambata, 16 Iunie, 2018

În general persoane avizate, profesori universitari, doctori în istorie, cercetători, studenți, dar și prieteni ai editorilor cărții, chiar și din Darabani, sau alți pasionați de istorie, într-un mediu cu adevărat academic, au asistat la prezentarea celor 3 volume de carte care tratează tema colectivizării agriculturii din România. Evenimentul a fost prezidat de Vasile Ișan, prof. univ. dr., fost rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza”, dr. Florin ...  continuare »

Fara comentarii »

INVITAȚIE Dorin Dobrincu și Alexandru Aioanei, lansare de carte la Iași

Vineri, 08 Iunie, 2018

Dorin Dobrincu și Alexandru D. Aioanei, doi istorici dărăbăneni din generații diferite, vă invită marți, 12 iunie, începând cu orele 17:00, la lansarea a trei volume privind colectivizarea agriculturii în România. Evenimentul se va desfășura la Librăria ”Orest Tafrali” din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Cele trei cărți: „Edificarea orânduirii socialiste: Violența politică și lupta de clasă în colectivizarea agriculturii din ...  continuare »

Fara comentarii »

ISTORIA Ateneului de la Darabani

Miercuri, 03 Ianuarie, 2018

În 21 iunie1924, de ziua orașului, la Darabani se inaugura filiala locală a Ateneului Român. La ceremonie a fost prezent și Constantin I. Angelescu, Ministrul de atunci al Instrucțiunii Publice. De altfel, Angelescu a fost numit Președinte de Onoare al Ateneului, într-un comitet onorific din care făceau parte, printre alții, poetul Ion Pillat, generalul Ludovic Mircescu și prefectul Ștefan Lascăr, cel care avea să devină primul cetățean de onoare al orașului. ...  continuare »

Fara comentarii »

COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Regele Mihai și generația care nu l-a cunoscut, dar l-a așteptat

Joi, 07 Decembrie, 2017

În aceste zile sunt mulți care vor scrie și mai mulți care vor vorbi despre Regele Mihai și despre Monarhie. Uniidin postura de specialiști, alți se vor da specialiști, iar alții, care au doar certitudini, vor prezenta „adevărata istorie”. Cu toate că există riscul de a mă pierde printre cei mulți, nu pot să nu aștern pe hârtie câteva rânduri, nu atât din perspectiva unui istoric la început de drum, ci a unui tânăr născut la granița dintre două ...  continuare »

Fara comentarii »

Prof. Petru Anechitoae, geografia vieții la catedră (II)

Duminica, 08 Octombrie, 2017

Când spui patru decenii de învățământ, nu poți să nu te gândești la profesorul Petru Anechitoae, unul din dascălii cel mai des amintit în povestirile lor, de către foștii absolvenți ai Școlii „Leon Dănăilă”. Când am intrat în casa profesorului pentru a depăna câteva amintiri m-a surprins noianul de hârtii, dosare, cărți ce stăteau întinse pe masă, pe fotolii. Toate erau pregătite pentru a depune mărturie și parcă a confirma prin existența ...  continuare »

Fara comentarii »

180 de ani de la înființarea târgului. LA MULȚI ANI DARABANI! GALERIE FOTO

Joi, 22 Iunie, 2017

Amfitrionul evenimentului, prof. Lucian Florea, a spus cu o zi înainte că nu va fi un eveniment de mare anvergură, deoarece este Postul Sf. Petru și Pavel. Mai mult, nu ne-au putut onora cu prezența istoricii de prestigiu ai urbei, prof. Gheorghe Cliveti și Dorin Dobrincu. Programul manifestărilor a cuprins o slujbă de comemorare a 150 de ani de la  moartea hatmanului Theodor Balș, la Biserica Sf. Nicolae, depunerea unei coroane la monumentul lui Balș, un ...  continuare »

Fara comentarii »

Darabanenii isi afla istoria in Archiva Moldaviae, proiectul istoricului Dorin Dobrincu

Vineri, 14 Noiembrie, 2014

Este deja al șaselea an în care, la Iași, apare o nouă revistă academică de istorie. Inaugurat ca un proiect menit a revigora istoriografia regională, revista Archiva Moldaviae s-a impus deja în plan național ca o platformă a dezbaterii științifice riguroase. Editorii revistei și-au propus să aducă în circuitul științific studii savante și surse inedite, în special documente de arhivă, referitoare în principal la trecutul Moldovei, precum și la România ...  continuare »

Fara comentarii »

Zeita-mama din Concesti a ajuns la Muzeul Judetean. „Deja vorbeste, spune niste lucruri interesante despre religia acestei culturi” GALERIE FOTO

Sambata, 13 Septembrie, 2014

Muzeograful botoşănean a menţionat că valoarea pieselor descoperite stă în informaţiile pe care specialiştii le vor obţine în urma cercetării acestora. „Împreună cu alte statuete deja vorbeşte, spune nişte lucruri interesante despre religia acestei culturi” a declarat pentru Darabaneni.ro, Daniel Ciucălău. La Iezuţ reprezintă un nou sit arheologic descoperit de dărăbăneanul Raul Teioşanu, dar muzeograful bozoşănean recunoaşte că nu se vor face ...  continuare »

Fara comentarii »

EXCLUSIV Comoara arheologica din cultura Cucuteni descoperita la Concesti GALERIE FOTO

Marti, 09 Septembrie, 2014

Noi dovezi de locuire milenară ies la iveală în nordul județului, în comuna Concești. Câțiva localnici au făcut o descoperire foarte importantă care va ajuta la o mai bună înțelegere a epocii preistorice pe aceste meleaguri. Numeroase fragmente ceramice și o statuetă antropomorfă arată că în zonă au locuit comunități care au aparținut celebrei culturi Cucuteni. Contactat de publicaţia Darabaneni.ro, Daniel Ciucălău, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean ...  continuare »

Fara comentarii »

Pagina 1  2 
Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare