Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Povestea cașcavalului tradițional de Păltiniș GALERIE FOTO

Doi antreprenori dărăbăneni au curajul să  producă în nordul uitat al Moldovei, la marginea comunei Păltiniș, cașcaval tradițional, nu din prafuri, ci chiar din lapte de vacă. Povestea lor, începând cu adunatul laptelui din casă în casă, gajul pe casa părinților și până la produsele lor pe rafturile magazinelor Mega Image, v-o prezentăm astăzi, de Ziua Muncii. Societatea soților Bejinariu, General Suhardo, funcționează de aproape 25 de ani.

Primul subiect de discuție cu familia Neculai și Dorina Bejinariu este legat de calvarul nostru de zi cu zi, drumurile. Cei doi și-au mobilizat angajații care au coalizat la protestul din 15 martie, inițiat de omul de afaceri Ștefan Mandachi.”Nu este vorba doar de metrul acela de autostradă. Am vrut să implicăm și angajații. Noi  nu numai muncim, mai organizăm și câte o petrecere, ținem cont de zilele de naștere ale angajaților…Acum ne extindem spre Cluj, batem drumul până la București din ’95, mergem și la Constanța. Numai drumuri proaste. Asta ne costă bani. Mereu cu mașina în service, sute de milioane în fiecare lună. Chiar nu se mișcă nimeni, chiar nu văd că trebuie așa ceva?” a spus Neculai Bejinariu.



Despre politică: ”Doar vorbărie, în rest nica...”

Inevitabil, discuția alunecă spre mediul politic, cel de care se leagă mai toate în țara asta.  
”Nu e vorba de un partid sau alt partid, că nu țin cu niciunul. Niciunul nu mi-i drag…. Am făcut politică pe timpul Partidului Democrat, dar când s-a făcut PDL, noi ne-am retras…Am intrat un pic înăuntrul evenimentelor, în culise, și nu ne place ce e acolo” a precizat Dorina Bejinariu, completată de soțul ei: ”N-am înțeles niciodată care e rolul partidului. Am întrebat odată de ce mă aduce la Botoșani, la o ședință. Mi s-a răspuns: ”Cum, Neculai? Dacă ai nevoie, deschizi o ușă, de una de alta..Eram ca o sectă. Eu te-ajut pe tine, tu m-ajuți pe mine. Nu de asta am intrat în partid. Mă gândeam că mergem, se stabilește o strategie, dar nimic. Un fel de bolboroseală, din care nu înțelegeai nimic, iar la final un păhărel de ceva și o gustare…Nu se merge pe ideologii. E numai interes. Și noi ne-am retras, pentru că suntem oameni de acțiune. Dacă e de făcut ceva, mergem și facem…Doar vorbărie, în rest nica, nica”.

Familia Bejinariu spune că a încercat să acceseze un proiect european în 2008, dar pentru că nu au fost susținuți suficient de bancă, nu s-a mai concretizat. În prezent, au reluat lucrul la un alt proiect mai mic. Povestea cașcavalului Suhardo începe în 1993 la Suharău, unde Neculai Bejinariu a avut ”un început de fabrică”, așa cum o descrie, care nu a a mai intrat în producție pentru că banii asociatului său au fost ”îngropați” la…Caritas. La începutul anilor ’90, în timp ce lucra la ”Calcarul” Pojorâta, Neculai Bejinariu își ia concediu, pentru a merge voluntar la o societate din Câmpulung Moldovenesc, unde învață cum se face cașcavalul. O nouă asociere nefericită se produce la Hudești, care se termină după numai un an de zile între cei trei asociați la...Poliție. ”Este o frustrare pentru că banii mei de nuntă s-au dus acolo” spune Dorina Bejinariu, care între timp studia contabilitatea.



În 1994, șansa a fost de partea Dorinei Bejinariu, care o întâlnește în autobuzul de Dorohoi pe președinta Cooperativei de Credit Păltiniș. După o discuție de aproximativ 30 de minute, doamna Voloc propune familiei Bejinariu un spațiu în Păltiniș, și mai mult, le acordă cea mai mare finanțare de până atunci, pentru care giraseră mai multe cadre didactice de la Școala Gimnazială nr. 1 din Darabani, unde Dorina Bejinariu preda atunci. ”Doi copii stăteam pe la ușile Primăriei, ca să ne aprobe și Consiliul Local și ne-am ales cu o pungă de bani în miez de iarnă” Prin februarie s-au început lucrările la fabrica de lapte, prin turnarea plăcii clădirii. ”Parcă Dumnezeu a vrut. Era un soare foarte puternic, de ieșeau aburi din tencuială”. Dar în 3 săptămâni banii s-au terminat, iar tinerii antreprenori erau tot la... placă.



A urmat gajul pe casa părintească a lui Neculai Bejinariu, cu părinții traumatizați de ideea că își vor pierde casa, după ce au stat timp de 3 zile la rând la singurul cabinet notarial din Dorohoi. Au rezultat două credite de 3, respectiv 4 milioane de lei și în 26 martie 1994, tinerii oameni de afaceri au prelucrat primii 35 de l de lapte adunat de prin comuna Păltiniș. În aprilie s-a ajuns la 200 de l de lapte pe zi, iar o lună mai târziu la 800 l, în prezent înregistrându-se și 20 de tone pe zi. Prima ”rețetă” nici nu le-a ieșit, și au trebuit să apeleze la un angajat de la concurență, pentru că nu se lega cașcavalul. La început au transportat brânza cu o Dacie papuc cu prelată. ”Ajungeam pe la 4-5 dimineața la București cu cașcavalul și mai dormeam vreo 2 ore la ușa cumpărătorului. Între timp se făcea coadă la cașcavalul nostru” își amintește Neculai Bejinariu.

”Cine ne recunoaște nouă foarte bine calitatea sunt bucătarii”

Oamenii de afaceri luptă acum pentru obținerea ”ștampilei ovale” care le-ar permite să și exporte produsele lor, dar rețeta va rămâne aceeași. Pentru că nu prelucrează sute de tone de lapte, și datorită condițiilor draconice pe care le impun marile lanțuri comerciale, deocamdată produsele General Suhardo se pot achiziționa din magazinele Ovisim, Sagrod sau Admir din Botoșani, dar merg și către marketuri sau restaurante din București, Brăila, Constanța, Brașov sau Vatra-Dornei, dar mai nou și din lanțul de magazine Mega Image. Colăceii împletiți de cașcaval și unele rulade, doar la Păltiniș se produc. ”Cine ne recunoaște nouă foarte bine calitatea sunt bucătarii” mai spune Dorina Bejinariu, care exclude o eventuală asociere între producătorii de lactate, pentru simplul fapt că sunt…români. 



De la începutul lunii noiembrie a anului trecut, și fiul celor doi antreprenori, Adrian Bejinariu, este director de vânzări în cadrul societății. Foarte cumsecade, ing. Anamaria Papaghiuc ne conduce pe ”calea laptelui” din cadrul societății (VEZI și Galeria foto). Laptele este colectat de la 25 de ferme cuprinse între Suharău și Manoleasa, 5000 de l pe oră sunt pasteurizate, iar apoi este prelucrat în două vane cu capacitatea de 3500 l. Personalul societății este format din 32 de persoane, dintre care 5 familii. ”Am organizat un interviu pentru agent de vânzări la care au participat mai mulți tineri absolvenți de liceu. Mi-a fost rușine pentru că nu am avut loc și am angajat numai unul. M-a durut. Mi-a fost milă de ei că veneau din școală și cumva începea greul pentru ei, și la toți trebuie să ne fie rușine pentru că suntem mai în vârstă și nu reușim să creem locuri de muncă” a precizat Neculai Bejinariu. (Lucian BĂLĂUCĂ)

Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imagini
 
 



Te-ar mai putea interesa si:  SC General SuhardoNeculai BejinariuDorina BejinariuAnamaria Papaghiuc
8:02 pm Miercuri, 01 Mai, 2019

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare