Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Oana Florina Pădurariu: „Voluntariatul este pasiunea mea…Mă plictisesc să nu fac nimic” FOTOPerioada Sărbătorilor de iarnă se definește printr-un singur cuvânt: „dăruiește”. Luna decembrie abundă de evenimente, manifestări care fac din acest cuvânt o datorie. Suntem martorii, unii chiar actorii unei mobilizări generale, al cărei scop final este să aducă un zâmbet, o jucărie, un cadou  pe chipul și masa celor aflați în nevoi. Cel mai adesea, aceste manifestări prind viață și reușesc să-și ducă la îndeplinire menirea cu ajutorul tinerilor. Dinamismul, energia, dorința de implicare sau dragostea față de celălalt îi mobilizează pe tineri pentru astfel de scopuri nobile. Un astfel de tânăr vom cunoaște și noi, mai bine zis o tânără, originară din Darabani, dar care studentă fiind, își împarte timpul între cursuri și acțiunile de voluntariat. Vom afla ce înseamnă viaţa de student, ce oportunități îți oferă voluntariatul și care sunt resursele de energie și dorință ale unui tânăr care își propune să facă atât de multe.

Oana Florina Pădurariu s-a născut la Darabani pe 7 aprilie 1993. După ce a urmat clasele gimnaziale la Școala cu clasele V-VIII „Leon Dănăilă” iar IX-XII la Liceul „Dimitrie Cantemir”, Oana s-a înscris la Facultatea de Filozofie și Științe Politice din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În prezent este studentă în anul III şi își pregătește lucrarea de licență în domeniul Resurse Umane. Din primul an de facultate, viața ei de student s-a întrepătruns cu activitatea de voluntariat, care a compensat într-o oarecare măsură lipsa activităților practice în facultate
.Ce înseamnă voluntariatul și ce satisfacții îţi poate aduce implicarea dezinteresată în diferite proiecte, ne spune încă de primele minute ale discuției eroina noastră: Voluntariatul pentru mine este ceva extraordinar, am ocazia, cu fiecare proiect desfășurat, să cunosc oameni frumoși de la care pot invăța eu însămi câte ceva, dar și omuleți pe care îi pot ajuta. Am organizat împreună cu colegii din organizația din care fac parte și proiecte umanitare, scopul fiind cel de a îmbunatăți, chiar doar pentru câteva ore, viața unor copii. Dacă îți dorești să faci ceva pentru tine și pentru cei din jur, uneori full-time și fără a fi remunerat, și îți place și o faci cu multă dragoste atunci înseamnă că oricine poate face voluntariat.

Oana este unul dintre cei mai activi membri ai Asociației Tineretului ONU din România, filiala Iași (UN Youth Association of Romania, Iași Branch). Spune că nu a interesat-o să ocupe vreo funcție în acest ONG care crește de la o zi la alta, preferă să fie parte la cât mai multe proiecte unde face munca efectivă, deoarece de acolo vin și cele mai mari satisfacții. Dar cu ce se ocupă acest ONG și care sunt activitățile sale definitorii ne explică tot tânăra dărăbăneancă.„UN Youth Association este o organizație neguvernamentală, înființată în anul 2012 și condusă de către tineri, ale cărei scopuri sunt promovarea şi încurajarea valorilor și activităţilor ONU în rândul tinerilor români, al societății românești și al comunității internaționale. În vederea realizării acestui obiectiv, Asociația Tineretul ONU din România organizează simulări ale organizaţiilor internaţionale, conferinţe, seminare, workshop-uri, dezbateri, principalul proiect al Asociaţiei fiind organizarea anuală a Conferinţei Bucharest International Student Model United Nations (BISMUN), cea mai mare simulare de tip MUN din România. Acest proiect fiind unul desfășurat la nivel internațional are participanți din toate statele lumii, are loc în fiecare an în luna martie și oricine dorește să experimenteze cum e să fii delegat al unor astfel de conferințe se poate înscrie”.Avem în acest peisaj al societății civile o nouă organizație ce crește și implementează proiecte educaționale și sociale durabile și de o anvergură tot mai mare. În plus acest ONG oferă membrilor posibilitatea de pune în practică abilitățile și cunoștințele deprinse în amfiteatrele universităților.

De-a lungul timpului filiala din Iași a desfășurat mai multe proiecte care se vor repeta in fiecare an de acum încolo: „Bucurii pentru copii”, „Olimpiada ONU” (cel mai mare proiect al filialei care s-a desfășurat pe toată regiunea Moldovei), „UN Youth Christmas Groove” , „Winter school 1st & 2nd edition”,  „UN day” etc. Pentru a vedea de ce activități dispunem invit pe cei interesați să viziteze paginile noastre: http://www.iasi.unyouth.ro/, https://www.facebook.com/olimpiadaonu?fref=ts. Această organizație oferă oportunități tuturor tinerilor, tocmai pentru că este un ONG condus și înființat de tineri, dar și pentru că există diversitate, în componența acestei organizații sunt studenți de la diferite facultăți, la acestea adaug și faptul că sunt proiecte cum este BISMUNUL care au loc la București ceea ce face ca orizonturile să se deschidă pentru doritori.

Eu personal m-am integrat foarte bine în colectiv, cred că faptul că am avut parte de sprijin din partea celor care conduc acest ONG contează mult, am avut parte de suținere și încă am, am învățat mai multe decât am învățat la facultate și mi-am făcut prieteni care poate s-au retras din colectiv, dar cu care țin legătura încă. De un an sunt membră și încă nu vreau să mă retrag, colegii din AsociațiA Tineretul ONU România, filiala Iași sunt a doua mea familie.Cum este să fii student la Iași, ce înseamnă să fii parte a comunității academice a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și de ce ai ales să studiezi resursele umane?E frumos să fii student, nu știu sigur dacă contează foarte mult unde ești student. Perioada asta de studenție e cea mai frumoasă, studenții care stau în cămine știu cel mai bine asta. Eu personal sunt mulțumită atât de orașul pe care l-am ales, repsectiv universitatea la care am ales să studiez. Nu-mi amintesc să imi fi dorit să merg să învăț la altă universitate, poate că sistemul educațional lasă uneori de dorit, însă dacă eu ca student îmi fac treaba, nu am plângeri. Acum aproape trei ani, după ce m-am hotărât că Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași îmi este potrivită, mi-am îndreptat pașii spre o specializare nouă pentru licență la acel moment și anume: Resurse Umane. Recunosc că știam puţine lucruri atunci de la cunoscuți de ai mei și totuși am încercat, acum nu îmi pare rău, deși nu mă ajută foarte mult facultatea e important că o mi-am format o bază teoretică, cum spuneam și mai sus, multe lucruri le deprind din munca pe care o depun ca voluntar.

Foarte rar întâlnești astăzi tineri care sunt atât de entuziasmați de ceea ce fac, care afirmă că se simt împliniți și care depun eforturi consistente pentru a persevera. De unde această energie pentru implicare la tine, ce te stimulează să mergi mai departe pe acest drum?

Întotdeauna am fost o persoană energică, fac ceea ce îmi place, mă plictisesc să nu fac nimic. Poate mă ajută și vârsta, îmi canalizez altfel energia față de ceilalți. De fapt voluntriatul este, pentru moment, pasiunea mea și  totul decurge așa ... normal, poate faptul că interacționez mult cu oamenii reprezintă nu o obligație, ci mai mult un hobby. Posibil să mă repet, dar dacă faci ceea ce îți place, ești susținut și pentru tine ca om este un drum destul de bine stabilit în decursul vieții tale cu siguranță că se enumeră ca stimulente pentru continuitate.Care sunt planurile tale de viitor, ce te vezi făcând peste zece ani?

Pentru început îmi doresc să fiu sănătoasă, să pot să fac tot ce îmi propun: să  termin studiile cu bine, îmi doresc să lucrez în domeniul resurselor umane să câștig suficientă experiență să cresc cât mai mult în acest domeniu și mai apoi, când va fi timpu,  cel mai probabil voi dori să îmi întemeiez o familie. Lucrurile se fac treptat, aș fi utopică să îmi doresc ceva ce nu poate fi realizat, așa că nu pot spune cu exactitate ce mă văd făcând peste zece ani.

Înțeleg că deja Iașul este pentru tine acasă, dar cu toate acestea ce amintiri frumoase păstrezi de la Darabani?

Cele mai multe, dar și cele mai frumoase amintiri le am din copilărie. În verile destul de călduroase eram pe afară de dimineață până seară, nu îmi trebuia nici mâncare nici apă, redescopeream fiecare împrejurime al locului unde stăteam, iar într-o vară, împreună cu cea mai bună prietenă de atunci și încă câțiva copii am ajuns undeva în spatele stadionului pe câmp unde am descoperit o fântână la marginea căreia am început să spunem tot felul de incantații pentru a găsi un obiect pierdut, invenții de ale noastre ce-i drept, dar acum reprezintă o amintire plăcută.

În iernile frumoase de acolo când mergeam la săniuș, nici nu se compară cu cele de astăzi, mersul la colindat în fiecare an, mâncarea pe care o făcea bunica, de care îmi tare poftă, copiii care eram atunci, inocenți, fără griji, fără calculatoare ce ne jucam tot felul de jocuri copilărești, faptul că plecam de acasă cât era ziua de mare și părinții nu ne sunau să ne cheme acasă așteptau să venim sau în cel mi bun caz, ne strigau cât îi țineau gura. Ca orice copil am făcut și o gramadă de pozne. Nu le mai țin minte pe toate, dar știu că nu le făceam singură, vecina și prietena mea Anamaria a fost mereu alături de mine și mă „susținea”.Ce îi sfătuiești pe tinerii liceeni dărăbăneni care își propun să vină la facultate, la Iași sau în alt centru universitar? Care sunt cele mai importante trei lucruri pe care trebuie să le faci ca și student?

Pe mulți dintre ei nu îi cunosc, cu siguranță nici ei pe mine, nu sunt în măsură să ofer prea multe sfaturi, eu am fost o norocoasă că părinții mei m-au lăsat să aleg ce îmi place. Dacă și ei au parte de părinți la fel, atunci sfatul meu este să aleagă un centru universitar care le place la facultatea pe care o cred cel mi potrivită pentru ei și pentru ce își doresc să facă pe viitor. În primul rând, ca student trebuie să își stabilească prioritățile, în al doilea rând să se distreze și în al treilea să facă voluntariat. Dacă vor urma acești pași, cred eu, vor avea de câștigat, acum depinde și în ce măsură face fiecare ce am propus eu.

Pentru că suntem în apropierea Sărbătorilor de iarnă te rog să transmiți un mesaj celor care vor citi acest interviu.

Dragi Darabaneni, vă doresc zile fericite și pline de har, să aveți parte de colindători și urători talentați, să încercați să petreceți cât mai mult timp alături de familie și cei dragi vouă și fiți bucuroși dacă îi aveți lângă voi. Să vi se umple sufletul de bucurie, încredere, speranță și iubire. La mulți ani și mult belșug în Noul An! (Alexandru D. AIOANEI)

Citiţi şi: Mona Prisacariu: „Voluntarii sunt nişte visători incurabili”

Te-ar mai putea interesa si:  Şcoala Gimnazială „Leon Dănăilă”Liceul „Dimitrie Cantemir”Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”UN Youth AssociationOana Florina Padurariu
9:06 pm Vineri, 19 Decembrie, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

 

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare