Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

MEMORIE, IDENTITATE, COMUNITATE... Un proiect inedit de cercetare pe Valea Prutului FOTO&VIDEO

 
Vineri, 20 iulie și marți, 24 iulie, a fost lansat la Iași, respectiv Chișnău, un proiect inedit de cercetare focalizat pe Valea Prutului. Inițiativa a aparținut unui grup de istorici din România și R. Moldova, printre ei și dărăbăneanul Alexandru D. Aioanei, care și-au propus să scoată această zonă din anonimat.

Asociația Est-Democrația, un ONG format din cercetători, profesori, doctoranzi și studenți din Iași a avut inițiativa derulării unui proiect de istorie orală, derulat de-a lungul Prutului. Proiectul, intitulat „Memorie, identitate și comunitate. Studii de istorie orală pe Valea Prutului în România și Republica Moldova”, este finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, fiind derulat în parteneriat cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Proiectul a fost lansat oficial vineri, 20 iulie 2018 la Muzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. La acest eveniment a participat și Veaceslav Șaramet, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, alături de reprezentanți ai mass-mediei și mediului universitar-academic din Iași. Foarte interesați de această idee și de obiectivele asumate de cercetători au fost și jurnaliștii din Chișinău, care au participat în număr mare la lansarea proiectului în R. Moldova, care a avut loc marți, 24 iulie, la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova.



Prin derularea acestui proiect, Asociația își propune realizarea unor campanii de cercetare, prin metoda interviurilor de istorie orală şi a micromonografiilor locale pe Valea Prutului, în România și Republica Moldova. În nordul județului Botoșani vor fi realizate cercetări în zona localităților Darabani, Horodiștea, Rădăuți-Prut și Miorcani. Materialul cules va fi pus în circulație sub forma unui corpus de interviuri, editate și publicate ştiinţific, care să permită o mai bună înțelegere a transformărilor identitare, a specificului şi memoriei colective a comunităților de pe malurile Prutului. Pe lângă culegerea mărturiilor orale, cercetătoriii vor realiza și o arhivă foto-video, înregistrând imagini, obiecte şi eventuale reconstituiri elocvente pentru istoria unor comunităţi aflate de-a lungul frontierei. Atât volumul cât și celelalte materiale culese de pe teren vor fi puse în circuitul public prin work-shopuri, dezbateri, lansări de carte, expoziții, emisiuni difuzate la posturile regionale de radio şi televiziune, atât în România cât și în Republica Moldova.



Echipele care vor efectua cercetările pe teren sunt formate din cercetători, profesori și doctoranzi de la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Universitatea de Stat din Moldova. Aceștia vor fi secondați de patru experți, tot din mediul academic de la Iași și Chișinău, care vor ajuta la o mai bună gestionare, analiză și interpretare a materialului cules. Din echipele de cercetare va face parte și tânărul istoric Alexandru D. Aioanei. De altfel, Darabaneni.ro este partener media și va susține în totalitate derularea proiectului și promovarea rezultatelor sale.

„Proiectul are pentru noi o dublă semnificație: una științifică și una de suflet, de cooperare între comunități românești aflate la frontiera Uniunii Europene. În principal, ne propunem să sondăm memoria a două-trei generații pentru a stabili cum se vedeau (percepeau) românii, de o parte și de alta a Prutului, trecând prin regimuri politice și perspective culturale diferite, din 1945 și până azi.  Apoi, vom utiliza „imaginile” din trecutul recent și din prezent, care vizează buna relaționare între comunități și atracția reciprocă,  pentru a descoperi modalități de îmbunătățire  a cooperării transfrontaliere și de valorificare  a moștenirii identitare (cultural-spirituale) comune”, a declarat istoricul Paul Nistor, directorul proiectului. (video: TVR Iași)



Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imagini de la lansare



Te-ar mai putea interesa si:  Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”Alexandru AioaneiAsociatia EstFacultatea de Istorie si Filosofie a UniversitatiiMuzeul Universității „Alexandru Ioan Cuza” Iasi
5:58 pm , 29 Iulie, 2018

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Mănăstirea ”Sfânta Treime” din Eșanca (Darabani), în culori sfinte.

Sondaj
Credeți că după alegerile de anul acesta, dărăbănenii vor trăi mai bine?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare