Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Pe sacrificiul lor s-a realizat UNIREA. Documente inedite de acum 100 de ani FOTO

 

Noi, cei de astăzi, facem păcatul de a privi Primul Război Mondial doar din perspectiva Marii Uniri din 1918. Ne raportăm la acei ani și vorbim despre ei ca și cum totul era programat să aibă un final fericit. Trecem ușor peste sacrificiile enorme ale armatei și populației, peste suferință, pentru a sărbători. Uneori ne grăbim prea mult să închinăm paharul și uităm prea ușor de cuvioșie și de recunoștința pe care ar trebui să o avem față de cei care au dat totul fără ca să știe cum va arăta harta țării la final.

Centenarul luptelor de la Mărășești parcă nici nu a existat, iar pădurea așa zisă a „Memoriei Naționale” s-a uscat. Să fie oare acesta un semn că înaintașii noștri sunt supărați că primii care se grăbesc să le cinstească memoria sunt politicienii avizi de imagine și nu de altceva?

Dacă scoatem Marea Unire din ecuația anilor de război, nu vedem decât suferință. Moartea și bolile bântuiau Moldova, acest colț de țară care, pentru doi ani, a însemnat tot Regatul României. Nu am greși cu nimic dacă am spune că între 1916-1918, Moldova toată a fost un altar de jertfe. Nu doar pe câmpurile de luptă au murit oameni, ci și în orașe, târguri și sate, măcinați de boală sau de dorul celor plecați la oaste și care nu s-au mai întors. Județul Dorohoi a contribuit din plin la marele efort de război și a plătit în vieți omenești.



FOTO Pluton de militari aparținând Regimentului 29 Dorohoi, îmbrăcați în uniforme militare ale Armatei Române Regale. Rândul doi de sus, al treilea din dreapta (în spatele ofițerului) soldatul Tonel Tudose din satul Bajura, orașul Darabani, combatant în Primul Război Mondial.

La începutul anului 1916, la Darabani bântuia epidemia de variolă și tifos exantematic. De la 1 septembrie 1915 până la 1 septembrie 1916 la Spitalul din Darabani au fost internate 500 de persoane. La mai bine de un an de la intrarea României în război, numărul orfanilor sau al copiilor care aveau nevoie de ajutor creșteea serios. La 15 octombrie 1917, 60 de copii, cu vârste până în 16 ani aveau nevoie de ajutoare de la stat. Mai mare era numărul orfanilor, 71, care includea și copii peste 16 ani.

FOTO Serg. Aionesei Gheorghe din Darabani (partea stângă a fotografiei), aflat la Budapesta în anul 1919.
La începutul războiului, Darabaniul era un târg în care se simțea nevoia unor investiții în infrastructura locală. Potrivit administratorului Plășii Lascăr, era nevoie de refacearea canalizării pe străzi, pentru scurgearea apelor de ploaie, se mai impunea pietruirea străzilor din dosul târgului și schimbarea lămpilor care asigurau iluminatul stradal. De asemenea, se pare că era nevoie de câteva localuri adecvate pentru vânzarea alimentelor de primă necesitate, care să întrunească regulile de igienă cerute. Pâinea se scumpea de la o zi la alta iar primarul era acuzat că nu depune eforturi pentru a-i controla pe comercianți și a-i obliga să respecte prețurile impuse.



De altfel, lipsa alimentelor de primă necesitate devenise o realitate zilnică. Controalele făcute de prefectură și administratorii de plasă arată o anumită indolență la Darabani în 1916. Cu puțin timp înainte de intrarea României în război și cu frontul la câțiva kilometri, primarul nu se ocupa să respecte legea controlului străinilor, legea cârciumilor și regulile privind combaterea epidemiilor de tifos, tuse convulsivă și variolă. O altă acuză era aceea că tolera sacrificarea vitelor pentru consum. Începând cu 15 martie 1916, tăierea vitelor mai tinere de zece ani ori sacrificarea lor în curțile oamenilor era strict interzisă.

Pentru a păstra vie amintirea acelor ani și a cultiva memoria eroilor din Nordul Moldovei, publicăm, în contextul zilei de 1 Decembrie, la Centenarul Marii Uniri două documente inedite. Primul este un tabel cu soldații mobilizați din comuna Bivol (astăzi Viișoara) care nu s-au întors la vetrele lor până în luna martie 1919, iar al doilea un tabel cu soldații din Județul Dorohoi care s-au întors din captivitate. Dacă nu ar fi fost aceste sacrificii, dacă nu ar fi existat aceste tabele, noi astăzi nu am mai fi avut nici un motiv de sărbătoare, nu ar mai fi existat nici un Centenar. (Alexandru D. AIOANEI, fotografii Muzeul Nordului, colecționar Dumitru HAHA)

Tablou
 
De numele și pronumele mobilizaților din Comuna Bivolu, Județul Dorohoi cu dreptul de a primi ajutorul pentru familie, cari soldați nu s-au mai reîntors la vetrele lor fiind dispăruți de la 1916




Presentul tablou formându-se cu exactitate se certifică de noi membrii Comitetului  13 febr. 1919
DJAN Botoșani, Fond Prefectura Județului Dorohoi, dosar 76/1917, f. 91.

                                                                                          Regimentul 69 Infanterie
Tabel
De gradele inferioare întorși din captivitate de la data de 1 ianuarie 1916 până la 1 mai 1919

 
 

DJAN Botoșani, Fond Prefectura Județului Dorohoi, dosar 76/1917, f. 217.

FOTO STÂNGA Ofițer român din timpul Primului Război Mondial, necunoscut, din zona orașului Darabani. 

FOTO DREAPTA
Sublocotenentul Constantin Măzăreanu, fiul preotului din comuna Hînțești – Botoșani, din Regimentul 10 Călărași, mort pentru patrie la Turtucaia, în data de 26 noiembrie 1916.


FOTOGRAFIE reprezentându-l pe colonelul Constantin Petala (viitor general), cu autograf original „Cu cele mai calde urări de fericire pentru noul an” 1 Ianuarie 1917, adresate sublocotenentului Alecu Lipșa, avocat și viitor președinte al Judecătoriei Darabani.




Te-ar mai putea interesa si:  Ziua Naţională1 DecembrieMarea Unire
8:39 pm Joi, 29 Noiembrie, 2018

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare