Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

CORESPONDENȚĂ din Moscova. Rusia se pregătește de Campionatul Mondial GALERIE FOTO

Au mai rămas doar câteva zile până la începerea Cupei Mondiale la fotbal. Toți microbiștii din lume sunt acum cu ochii pe Rusia, gazda din acest an a FIFA WORLD CUP. Capitala Rusiei este în focul pregătirilor, se asfaltează străzi, se repară trotuare, se amenajează locurile pentru microbiști. Orașul începe să intre în febra Cupei Mondiale. Timp de o lună, toți fanii fotbalului de pe Mapamond vor fi cu ochii pe Rusia, și îndeosebi pe Moscova, care va găzdui cele mai multe meciuri. Am încercat, într-o cronică de la fața locului, să surprind pulsul capitalei Rusiei, cu câteva săptămâni înainte de fluierul de start.

Așteptând avionul pe aeroportul din Chișinău vezi diferențele dintre oamenii care stau să urce sau să coboare din avioanele de Moscova și cei care au aterizat sau vor decola din și spre vestul Europei. Există ceva care îi diferențiază, de la vestimentație, la gesturi sau la mimica feței. Vin și pleacă în și din aceeași țară, destinațiile însă îi fac să fie diferiți. Pleacă mânați de aceleași nevoi, dar ajung în zone cu mentalități și niveluri de trai care se deosebesc. Condițiile de zbor în avioanele AirMoldova sunt excelente, oameni deschiși, servirea bună, produsele de calitate. După ce aterizezi pe aeroportul Domodedovo ești impresionat de monumentalitatea acestuia, de combinația de sticlă și oțel de la exterior și piatră în interior. Însă, contactul cu pasagerii curselor aeriene îți pune în fața ochilor o lume a contrastelor. Moscova este un oraș care atrage mulți muncitori din fostele republici sovietice din Asia. Dat fiind distanțele mari, cei mai mulți dintre aceștia călătoresc cu avionul spre și dinspre casă. Acest lucru face ca, de multe ori, să ai impresia, fără ironie, că ești într-o autogară din România. 

Dacă ar fi să cauți o definiție a Moscovei, aceasta ar fi legată în primul rând de imensitatea spațiului. Rețeaua liniilor de metrou are 14 magistrale, care se întretaie ca o pânză de păianjen. Bulevardele cu trei sau patru benzi pe sens sunt la ordinea zilei. În plus, pentru ca oamenii să nu fie nevoiți să plece foarte devreme de acasă, instituțiile publice se deschid la orele 9-10. Revenind la liniile de Metrou, inaugurat în 1935, în plin avânt al industrializării staliniste, astăzi se prezintă ca un adevărat muzeu. Stațiile inaugurate înainte de Al Doilea Război Mondial păstrează aerul de monumentalitate dar și simbolurile unei epoci care astăzi este reevaluată pentru a legitima noua putere. Statui ale lui Lenin, decorații cu secera și ciocanul, mozaicuri reprezentând evenimente ale Revoluției Bolșevice, toate fac parte din arhitectura stațiilor de metrou mai vechi. Cele mai noi păstrează monumentalitatea, dar au fost proiectate într-un stil mai minimalist.Moscova este un oraș care are multe de oferit. În pofida distanțelor mari, care mănâncă mult timp, este relativ ușor să ajungi dintr-un punct în altul. Transportul public este bine pus la punct. O rețea imensă de linii de metrou, autobuze, tramvaie, troleibuze și trenuri urbane îți stă la dispoziție. Cel mai important aspect este că pentru toate acestea ai nevoie doar de un singur abonament, care nu costă cu mult peste cel din Iași. Faptul că nu ești nevoit să cumperi bilete pentru fiecare mijloc de transport îți oferă o anumită mobilitate. Poți ușor să ieși de la metrou, să iei un autobuz sau un tramvai și să ajungi unde vrei.

Când ajungi în Moscova, nu știi ce să faci prima dată. Poți alege să te plimbi pur și simplu pe străzi, să vezi arhitectura, îmbinarea epocilor, moștenirea imperială și cea stalinistă îmbinându-se mult mai armonios decât ne-am aștepta sau poți să iei muzeele la rând. Sunt multe, diverse, mari, unele de-a dreptul fermecătoare. Personal, nu cred că se merită să aștepți la coada imensă pentru a-l vedea pe Lenin mumificat. Orașul este plin de statui, imagini și plăci care păstrează memoria liderului bolșevic. În plus, dacă treci pragul muzeului gulagului, îți vei da seama că nu merită osteneala. Până la urmă e vorba de cadavrul unuia dintre cei mai sângeroși dictatori. Lângă Kremlin, pe un pod peste râul Moscova, există un al loc de pelerinaj, legat de evenimente mai recente din istoria Rusiei. Este vorba de locul unde a fost asasinat Boris Nemțov, rival și contestatar al lui Putin. Acesta a fost ucis de trei persoane, care au tras șapte focuri de armă dintr-o mașină aflată în mișcare. O crimă învăluită în mister, care aruncă o lumină mai puțin favorabilă peste viața politică din Moscova din ultimii ani.

În general, suntem obișnuiți să vizităm muzeele de artă și cele militare, capitol la care Moscova stă foarte bine, dar capitala Rusiei mai oferă ceva, ce nu găsești în prea multe locuri. Muzeul Cosmosului se înscrie pe această listă. Poți vedea în acest muzeu, modern amenajat, primii sateliții Soiuz, reconstituiri ale navelor spațiale, primii roboți care au făcut cercetări pe lună, tehnică, instrumente, hărți, într-un cuvânt, toată istoria explorării spațiului cosmic. Deși expoziția este dedicată eforturilor sovietice și rusești, nu lipsesc nici informații și imagini și despre activitatea altor state în domeniu. Însă, ceea ce va da ritm vieții din Moscova în următoarele săptămâni va fi fotbalul.Joi, 14 iunie, oraele18:00, pe stadionul Luzhniki, din Moscova, se va auzi primul fluier al FIFA World Cup Rusia 2018, când echipa gazdă va întâlni Arabia Saudită. Ultimul fluier se va auzi tot pe același stadion, unde se va juca finala, pe 15 iulie. Pe lângă capitala Rusiei, alte 10 orașe vor găzdui meciuri la cupa mondială: Ekaterinburg, Sankt Petersburg, Rostov-pe-Don, Samara, Volgograd, Soci, Kazan, Kalinigrad, Saransk, Novgorod. Cu cele două stadioane, Luzhniki și Spartak, Moscova va fi gazdă pentru 12 din cele 64 de meciuri ale cupei: opt meciuri în grupe, două în optimi, o semifinală și finala. Printre echipele care vor evolua în faza grupelor pe cele două arene din capitala Rusiei se vor număra: Rusia, Argentina, Brazilia, Portugalia, Germania, Franța.

Cea mai importantă arenă a competiției, Luzhniki Stadium, are o istorie fascinantă în spate. A fost construită între anii 1955-1956, ca stadion principal al Uniunii Sovietice. În 1980 a găzduit Jocurile Olimpice, având atunci o capacitate de 103.000 locuri. După 1990 în intrat într-un proces de restaurare, numărul de locuri fiind redus la 81.000. Pentru multă vreme stadionul a fost dotat cu iarbă artificială, dar pentru finala UEFA Champions League din 2008 aceasta a fost înlocuită cu gazon natural. Statuia lui Lenin încă mai veghează la intrarea în stadion. Zilele acestea, în jurul arenei, muncitorii făceau ultimele pregătiri, înlocuiau pavele, amenajau spațiul verde, schimbau scaune. Aleile din jurul arenei erau plini de macarale, camioane, furgonete din care se descărcau diferite materiale. Sistemele de securitate de la porțile de acces sunt similare celor de pe aeroporturi. Chiar și atunci când dorești să te plimbi prin jurul stadionului ești obligat să treci printr-un scaner, similar celor de la controalele de securitate din aerogări. Accesul către stadion este unul facil, în apropiere fiind mai multe stații de autobuz, una de metrou subterană și una de metrou de suprafață. 

Stadionul Spartak, arena de casă a echipei Spartak Moscova deși este mult mai mic, este mai nou, fiind inaugurat în 2014 și va găzdui cinci meciuri de la |Cupa Mondială. În general aici nu au fost programate meciuri foarte importante, mai ales dacă vorbim de grupe. Vor evolua pe terenul celor de la Spartak Islanda, Senegal, Polonia, Tunisia sau Belgia. De această dată, intrarea în stadion este dominată de o statuie imensă a gladiatorului roman Spartacus. Ușor, ușor Moscova intră în febra Cupei Mondiale. Prin oraș încep să fie amenajate zone de prezentare a competiției, magazinele de suveniruri sunt pline de obiecte dedicate competiției, s-au deschis și magazine oficiale. Mascota oficială este asediată de turiști, în centrul orașului, pentru poze. Lângă Kremlin un ceas oficial ne arată cât timp ne-a mai rămas până la primul fluier de start al Mondialului. Străzile din jurul stadioanelor sunt pline de panouri informative pentru fani și ziariști.

Organizată pentru prima dată în Europa de Est, Cupa Mondială va aduce mulți fani, ziariști și oficialități la Moscova. Iubitorii fotbalului, comercianții, proprietarii de hoteluri și localuri sunt încântați și vor avea doar de câștigat de pe urma acestui eveniment. Nu același lucru se poate spune și despre oamenii obișnuiți. Cei mai mulți sunt speriați de aglomerația ce va pune stăpânire pe un oraș care deja pare sufocant în anumite momente ale zilei. În plus, în memoria colectivă sunt încă prezente momentele dramatice din Franța de la Campionatul European, când fanii britanici și ruși s-au încăierat. Mai mult, sunt persoane care spun că rușii așteaptă să se răzbune, ceea ce face ca pentru unii evenimentul să aibă mai mult o aură belicoasă. Mai mult, nici tinerii nu văd toți cu ochi buni Cupa Mondială. Pe scuarul din fața universității Lomonosov, de altfel un spațiu imens, va fi amenajat cea mai mare zonă Fan Fest, cu o capacitate de 25.000 de locuri. Zona oferă o priveliște extraordinară asupra stadionului Luzhniki, kilometrul zero al Cupei del Mondo. Acest lucru pare să nu-i încânte pe mulți studenți, care susțin că evenimentul sportiv le va afecta activitățile zilnice. Zilele acestea a fost un protest al studenților, au fost vreo 30-40, autoritățile au răspuns prin interzicere accesului persoanelor străine în campus și au mobilizat serioase forțe de ordine. Patrule de poliție, cu pistoalele la vedere se plimbau pe holuri.Ceea ce pare puțin neobișnuit în Moscova este abundența de uniforme. Angajați ai diferitelor instituții de forță, este greu să le ții minte pe toate, patrulează, controlează, stau la intrările din toate instituțiile publice sau stațiile de metrou. Sunt prezenți peste tot, în număr mare. În general atitudinea lor este una discretă, pot fi chiar binevoitori, mai ales dacă te văd cu o hartă sau un aparat foto în mână. Dar pentru cineva care nu este obișnuit, acest lucru se poate transforma într-o agresivitate vizuală. Rusia păstrează încă reminiscențele unui stat care dorește să controleze tot. Orice turist care ajunge aici este obligat ca în termen de câteva zile să se înregistreze la un birou special. După 25 mai se anunță controale serioase și amenzi și mai serioase, mai ales pentru cei care cazează turiști și nu-i înregistrează.

Moscova pare un oraș pregătit să găzduiască un eveniment de talie mondială. Are infrastructura necesară, nu doar sportivă ci și de transport, este un oraș care are multe de oferit, și în care urmele, memoria și obiectele comuniste se vând foarte bine. Este un oraș care în cea mai mare parte place ochiului, un oraș modern la exterior, dar cu instituții care funcționează după reguli de dinainte de 1989, un oraș care fascinează și intrigă deopotrivă. Microbiștii, în general, sunt oameni mai libertini, vom vedea cum se vor adapta la realitățile moscovite. Aici statul este obișnuit să își exercite controlul și forța mult mai direct. S-ar putea să existe unele tensiuni din acest punct de vedere. Cu acest contrast între monumentalitatea arhitecturii și segregarea socială Moscova oferă un spectacol inedit așa cum doar la Cupa Mondială mai poți vedea (Alexandru D. AIOANEI, Moscova)

Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imagini foarte frumoase din MoscovaMeciurile care se vor juca la Moscova în cadrul FIFA World Cup 2018:

Grupe
14 iunie, ora 17:00 - Rusia - Arabia Saudită (Moscova, Lujniki)
16 iunie, ora 15:00 - Argentina - Islanda (Moscova, Spartak)
17 iunie, ora 17:00 - Germania - Mexic (Moscova, Lujniki)
19 iunie, ora 14:00 - Polonia - Senegal (Moscova, Spartak)
20 iunie, ora 14:00 - Portugalia - Maroc (Moscova, Lujniki)
23 iunie, ora 14:00 - Belgia - Tunisia (Moscova, Spartak)
26 iunie, ora 16:00 - Danemarca - Franţa (Moscova, Lujniki)
27 iunie, ora 20:00 - Serbia - Brazilia (Moscova, Spartak)
Optimi
1 iulie, ora 16:00 - locul 1 grupa B - locul 2 grupa A (Moscova, Lujniki)
3 iulie, ora 20:00 - locul 1 grupa H - locul 2 grupa G (Moscova, Spartak)
Semifinale
11 iulie, ora 20:00 - câştigătoarea meciului 4 din sferturi - câştigătoarea meciului 3 din sferturi (Moscova/Lujniki)
Finala
15, iulie, ora 17:00 - câştigătoarea semifinalei 1 - câştigătoarea semifinalei 2 (Moscova/Lujniki)

 


Te-ar mai putea interesa si:  Rusia World Cup 2018
9:16 pm Marti, 22 Mai, 2018

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Tema celei de-a 8-a ediții a festivalului Zilele Nordului este cea a redefinirii continue.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare