Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 9 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai putere... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Casa bunicilor din Cornești, strămutată în…Dublin ”Și cei plecați, si cei rămași în țară duc povara dorului” GALERIE FOTO

Cine nu-și amintește de Camelia Cazacu și șezătorile pe care le organiza la Casa bunicilor din Cornești? Educatoarea luptătoare era în stare să meargă până în ”pânzele albe” pentru copiii săi. Numai eu știu ce am ”pățit” pentru că nu am publicat, în primă instanță, fotografii cu ”copiii pinguini” care urcaseră pe scenă printre ultimii în cadrul unui spectacol la Casa de Cultură. După ce a predat 32 de ani la Darabani, Camelia Cazacu locuiește în prezent în Dublin, și culmea, a ”luat” cu ea acolo și Casa bunicilor din Cornești.

Aflată nu tocmai la prima tinerețe, educatoarea absolventă de studii superioare a avut acum 6 ani  puterea și curajul de a lua viața de la capăt la peste 3000 de km distanță, în capitala Irlandei, Dublin. A mers acolo pentru a avea grijă de 3 copii (nepoții săi), iar acum are 15 la Clubul Copiilor Români din Dublin, pe care l-a înființat, după o grupă de  grădiniță în limba română. ”La început îmi doream să mă reîntorc la Darabani, unde aveam o grădiniță frumoasă, cu foarte mult material didactic (colega mea, Otilia Farcaş, îmi zicea că nu a mai văzut la nimeni atât de mult material didactic ). Îmi amenajasem și o sală de sport, dotată tot din surse proprii. Mai aveam acel micuț muzeu, Casa Bunicilor, inaugurat în 2005 și în care am investit mulți bani și mult suflet, an de an, în timp ce organizam șezători împreună cu colegii din Darabani, Hudeşti și Dorohoi .Vă amintiți cât de frumos era în ograda căsuței de la răscruce? Tot timpul ați fost alături de noi...”, ne-a mărturisit profund emoționată Camelia Cazacu, care a ales să facă în Dublin ceea ce știe ea mai bine: să educe copiii, după ce fusese invitată de Loredana Smochină să reprezinte România în cadrul unui program artistic.A fost doar începutul. În prezent, cadrul didactic dărăbănean promovează tradițiile românești, participând la nenumărate evenimente cultural-artistice, începând de la Ziua Națională, Ziua Copilului, Ziua Limbii Române, Ziua Culturii Naționale până la Festivalul Paradei St. Patrick, având parteneriate cu BOR din Dublin, EuroWest Media, Comunitatea românilor din Irlanda, școlile irlandeze sau chiar Ambasada României din Dublin. Ambasadorul Manuela Breazu, dar și Florina Sava, ministru plenipotențiar, vorbesc doar la superlativ despre Camelia Cazacu, care nu se oprește și va organiza un festival al cântecului și portului românesc din diaspora, luând deja legătura în acest sens cu artista Elena Mândrescu.Cert este că educatoarea care nu este orginară din Darabani, dar se consideră dărăbăneancă, afirmă că nu are timp nici să respire, uneori. ”Îmi lipsesc cei dragi rămași în țară. Și mai duc lipsă de timp. Mereu sunt în criză de timp, ca și în țară. Îmi amintesc de cum se mira colega mea, Doinița Cute, zicându-mi că nu a mai văzut femeie să alerge prin casă pentru a salva din timp” ne-a mărturisit cadrul didactic, care și-a construit o căsuță a bunicilor și în grădina din Dublin. ”Am chiar și un teren micuț, un colț de rai,  unde mi-am plantat pomi fructiferi, viță de vie, plante medicinale, legume, flori, iar căsuța din lemn am amenajat-o asemănător Căsuței bunicilor. O adevărată oază a liniștii. Mulțumesc bunului Dumnezeu că îmi dă putere să fac lucruri frumoase și pt că m-a întărit în momentele grele, indrumându-mi paşii spre ÎNAINTE! Un mare dar de la Dumnezeu este și faptul că locuiesc foarte aproape de biserică și de aici îmi iau puterea duminică de duminică” ne-a mai spus Camelia Cazacu.

Nu am întrebat-o pe educatoare dacă este fericită, dar, cel mai probabil are un trai mai mult decât decent în capitala Irlandei. Paradoxal este că ar schimba oricând cu România. ”Eu tot timpul m-am mulțumit cu puținul pe care l-am avut, dar Dumnezeu îmi rânduia mai mult decât m-aș fi așteptat. Nu m-am gândit vreodată că voi ajunge să lucrez cu copii români din diaspora, de aceea nici nu pot gândi dacă voi reveni în țară, pentru că nu știu ce-mi rânduiește Dumnezeu. Eu m-am adaptat ușor la situația care s-a ivit. Dacă o fi să mă reîntorc, nu voi mai avea postul  (titulatura s-a păstrat doar un an)și atunci voi fi nevoită să accept un post de profesor învățământ primar sau preșcolar unde o fi disponibil în județ. Lucrul ăsta nu mă sperie. Prin ceea ce voi face, îmi voi face viața frumoasă” consideră cadrul didactic al cărei mesaj pentru tineri ilustrează realitatea crudă din România pe care o iubește și o promovează în fiecare clipă: ”Tinerilor nu le-aş recomanda să se întoarcă în România! Aici au totul, au viitorul asigurat. În România, ce-i așteaptă? Nesiguranța zilei de mâine, doar atât” și nu ne uită nici pe noi: ”Acum, de când sunt printre străini, prin intermediul Darabaneni.ro mă simt acasă, aproape de cei dragi, răsfoind paginile site-ului și vă admir pentru toată munca. Dumnezeu să vă ocrotească să puteți fi în continuare puntea dintre doruri (și cei plecați și cei rămași în țară duc povara dorului )” a conchis Camelia Cazacu, care împlinește astăzi 58 de ani. La mulți ani! (Lucian BĂLĂUCĂ)
 
Click pe prima fotografie pentru a viziona mai multe imagini, cu precizarea că primele trei fotografii sunt realizate la Darabani
 
Te-ar mai putea interesa si:  Camelia CazacuAmbasada Romaniei din IrlandaLoredana SmochinaManuela BreazuFlorina Sava
4:49 pm , 11 Februarie, 2018

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Darabaneni.ro a revenit după un an la Viișoara, într-o iarnă adevărată ca în nordul Moldovei, pentru a-i ura ”La mulți ani!” veteranului Ghiță Cojocariu, eroul ultimului nostru reportaj, care a devenit în 12 februarie cetățean de onoare al comunei sale natale.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare