Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti
Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
Editorial

" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
Povestea tristă a unui mare campion dărăbănean la canotaj

Există viaţă şi dincolo de fotbal. Sunt sportivi în adevăratul sens al cuvântului care muncesc şi se sacrifică o viaţă, dar nu câştigă cât un fotbalist, care mimează uneori performanţa. Există sporturi cărora ar trebui să li se acorde mai multă atenţie. Sunt oameni care merită, poate, la fel de multă mediatizare ca Gigi Becali, dar nu o primesc. Pentru că măsura rating-ului lor nu atinge pixelii ecranului. Pentru ei există alt sistem de valori. Preferă să puncteze doar în plan sportiv, prin spirit de sacrificiu, modestie şi mai puţin în escapade nocturne, trofee feminine şi recorduri bachice. Performanţa în sport se măsoară în altceva. În medalii. George Sîrbu a câştigat în scurta sa carieră peste 50 de medalii. Dar cea mai valoroasă, pe care şi-a adjudecat-o cu brio, este medalia bunului simţ. George a ales unul dintre cele mai dure sporturi: canotajul. Acesta l-a răsplătit cu multe satisfacţii, dar i-a adus şi suferinţă. Sacrificiul a fost poate, prea mare. Ar fi putut ajunge al doilea Ivan Patzaichin, dar o afecţiune foarte serioasă la coloana vertebrală (hernie de disc) i-a stopat ascensiunea în carieră.
De la Prut la Marea Neagră şi apoi… în Europa

George Cristian Sîrbu s-a născut la Darabani în data de 26.02.1986. La finalul studiilor gimnaziale este selecţionat de către profesorul de canotaj Claudiu Ciobanu, originar din Havârna, pentru a-şi continua studiile la liceul cu program sportiv Constanţa. Datorită calităţilor sale deosebite, este repede acontat, în clasa a 10-a, de către clubul Farul Constanţa. Şi medaliile au început să curgă, la campionatele de juniori. Prima medalie de aur a fost obţinută în anul 2003 la un concurs desfăşurat pe canalul Poarta Albă. Anii 2003 şi 2004 aveau să-i aducă pe lângă 6 titluri de campion naţional, titlul de campion balcanic la Plovdiv în Bulgaria şi cel de dublu campion balcanic în România respectiv Serbia, la Belgrad. Mai aproape de sufletul său sunt cele două medalii de aur obţinute la Campionatul Mondial de Canotaj de la Barcelona, în 2004. „Este o satisfacţie de nedescris când eşti pe cea mai înaltă treaptă a podiumului şi asculţi imnul ţării tale, în faţa a mii de oameni” ne-a mărturisit George.
Din 2005 va participa la concursurile de seniori, categoria tineret. Tot în acelaşi an se transferă la mult mai titratul club Dinamo Bucureşti, dar pentru că regulamentul îi permitea, activează în acel an şi pentru Farul Constanţa, având dublă legitimare. Culmea, vorbeşte de un ghinion formidabil în 2005, când datorită direcţiei de circulaţie a vântului, este încetinit şi obţine doar medalia de bronz la Campionatul Mondial de Tineret din Amsterdam. În anii care au urmat 2006, 2007 şi 2008 obţine 3 locuri 4 la campionatele mondiale de tineret şi multiple titluri de campion şi vicecampion naţional. 2008 va fi şi anul fatidic pentru George Sîrbu, 13 octombrie confirmându-se ca zi cu ghinion pentru el, când are un accident de circulaţie. Participă în continuare la antrenamente şi competiţii şi la numai o lună are o coleziune pe apă. Verdictul avea să fie unul sumbru: dublă hernie de disc gradul 3, rezultatul efortului fizic draconic la care a fost supus. Încearcă să apeleze la medicamente, infiltraţii şi fizioterapie care s-au dovedit a fi foarte costisitoare şi ineficiente. Intervenţia chirurgicală rămânea unica soluţie. Costuri: 3800 euro. „Din acel moment nu am mai simţit aceeaşi susţinere din partea clubului Dinamo. Am avut o poliţă de asigurare la care am vrut să apelez, dar m-a împiedicat o clauză cel puţin bizară din contract, prin care coloana vertebrală nu era asigurată. Mi s-a dat de înţeles că e criză financiară şi clubul nu-mi poate plăti intervenţia chirurgicală. Am mai continuat o perioadă singur tratamentul care mă costa 1 milion şedinţa şi ulterior am renunţat” spune mâhnit George. 14 martie 2009 avea să fie cea mai neagră zi din viaţa sa. A spus adio canotajului. „Eu sunt foarte mulţumit de reuşitele mele. Poate că am vrut mai mult decât am putut”.

Iarba verde…nu-i acasă
Sportivul continuă: „La Dinamo am avut bărci mai bune, am întâlnit oameni mai valoroşi, dar după accidentare am rămas cu un gust amar. Consider că nu am fost suficient susţinut. La Constanţa m-am simţit cel mai bine şi am avut cele mai mari satisfacţii. S-au comportat cu mine ca fiind unul de-al lor şi nu un străin. În anul 2004 am fost desemnat cel mai bun sportiv al judeţului Constanţa la nivel de juniori, fiind premiat cu 5000 RON. Acelaşi premiu l-a primit atunci, la seniori, renumita gimnastă Cătălina Ponor. În anul următor am fost din nou premiat de către DJTS Constanţa, cu toate că activam mai mult pentru clubul Dinamo”.
Aşteptări mai mari a avut George şi de la oamenii din localitatea natală: „M-am simţit oarecum umilit după ce am fost propus la Darabani cetăţean de onoare al oraşului. Propunerea a fost respinsă de către unii membri din Cosiliul Local, care au motivat atunci că sunt prea tânăr, iar performanţele mele nu sunt atât de spectaculoase. Un coleg din Flămânzi, care a câştigat mai puţine concursuri ca mine, a fost numit cetăţean de onoare al oraşului său şi a primit chiar şi apartament. Profesorul Pop a organizat totuşi, o manifestare la Sala de Sport, unde mi s-a oferit o diplomă şi o primă de 100 de euro pe lună, din partea Primăriei Darabani”. Un fost consilier local al oraşului Darabani a motivat votul său împotriva acordării titlului de cetăţean de onoare sportivului: „Nu am avut nimic împotriva acestui copil, care sunt convins că a fost unul foarte valoros în canotaj. Dar noi am propus atunci să mai aşteptăm, pentru ca el să confirme şi la seniori rezultatele foarte bune pe care le-a obţinut la nivel de juniori. I-am oferit şi acea bursă de 100 de euro pe lună, timp de un an de zile, pentru a-l încuraja. De exemplu Elisabeta Lipă, a fost declarată cetăţean de onoare al oraşului Siret foarte târziu, în 2008. Şi ce a realizat Lipă? 5 medalii de aur, 2 de argint şi una de bronz la şase olimpiade. Şi a primit titlul de cea mai bună canotoare a secolului XX. Un alt exemplu este cel al canotoarei Camelia Macoviciuc din Baranca(Hudeşti). A câştigat aurul olimpic la Olimpiada de la Atlanta în 1996, dar nu a primit titlul de cetăţean de onoare la Hudeşti. Mai mult, avem profesori universitari originari din Darabani, care predau la universităţi de prestigiu din lume şi nu au primit acest titlu”.
Cu toate acestea, George Sîrbu merge înainte, fără a purta pică nimănui. În prezent s-a stabilit departe de casă, la Ploieşti, unde lucrează în Poliţie. După ce se va opera doreşte să facă sport în continuare. Dar se va orienta către atletism. Canotajului i-a spus un „NU” categoric. Nu ar lua-o niciodată de la capăt. Pentru că a suferit prea mult. A rămas doar cu amintirile şi cu dorul de casă. Casa în care se află vitrina ticsită de medalii şi diplome, pe care familia sa le îngrijeşte cu sfinţenie.(Lucian Bălăucă)
Te-ar mai putea interesa si: canotaj, George Sîrbu
4 Comentarii la “Povestea tristă a unui mare campion dărăbănean la canotaj”
Poza saptamanii
Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat
Sondaj
Darabaneanul lunii

Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”
Stiri nationale si internationale
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare
Un baiat exatraordinar! Nu sunt multi cei care se apuca de acest sport...Sper sa decurga bine operatia si sper sa ne revedem curand....Din partea mea tot respectul!
Daca Blaga spunea ca:" Vesnicia s-a nascut la sat" eu pot afirma ca si talentul insotit de mult bun simt si multa munca se naste in continuare la "sat". Chiar daca a incheiat o etapa frumoasa de viata lui , demonstreaza ca exista viata si dupa performanta remarcandu-se si in plan profesional. Cu tot respectul pt fratiorul meu iubit ,FARMA
interventia chirurgicala a avut loc ieri,la spitalul Victor Babes din Bucuresti ,George se simte bine.
Ne bucura enorm aceasta veste! Multa, multa sanatate lui George si noi performante in sport!
Ultimele articole
Fotbalul trebuie să unească oamenii, chiar dacă nu a fost întotdeauna așa. Acum aproape 20 de ani am cunoscut un om discret, mereu cu zâmbetul pe buze, extrem de amabil și cu un respect ieșit din comun. Și așa este și astăzi. Este vorba de Costel Nechifor, fostul fundaș al Sănătății, ulterior delegat al echipei de fotbal a orașului Darabani. Și Costel a fost aproape de fotbalul dărăbănean, nu numai la bine, dar mai ales la greu. Ne-am bucurat împreună la ... continuare »
Județul Botoșani se situează la mijlocul clasamentului, cu o rată de promovabilitate de 74,12, ce depășește puțin media națională. În județ sunt atât licee care au înregistrat 99% promovabilitate cât și licee cu 0%. La Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani 67,48% din candidați au promovat examenul. Însă liceul dărăbănean se poate lăuda cu una din cele 6 medii de 10 ale județului, performanță reușită de eleva Horopciuc Veronica (foto medalion), ... continuare »
„Planurile de viitor sunt destul de mari. Vrem să ne menținem sus în Liga a 3-a, să nu dezamăgim cum a fost data trecută. Îmi pare bine că băieții au ajuns la nivelul acesta, eu o să mă ocup mai departe, sper să am și ajutorul Primăriei și al altor sponsori. De unul singur este foarte greu, dar Primăria a promis că ne va fi alături. Dar acum o să tragem linie, o să facem o analiză a meciului de astăzi pentru că nu mi-a plăcut. O să mai aducem jucători, ... continuare »
Darabaneni.ro a discutat cu Rareș Mandache, elevul dărăbănean care a obținut Premiul I la Olimpiada Națională de Istorie, cea mai mare performanță a învățământului dărăbănean. Adolescentul ne-a mărturisit că mama sa a rămas fără cuvinte în momentul în care a primit vestea rezultatului său la olimpiadă, încă nu e decis la ce liceu va merge, și le mulțumește tuturor celor care l-au susținut în obținerea acestui rezultat istoric. ... continuare »
Originar din Bârlad, Ionel Bichir a ajuns în 1977 la Darabani, unde a predat matematica patru decenii, dar mai ales bunul simț și omenia. Un romantic incurabil, matematicianul a scris mai multe volume de poezii, din suflet și pentru suflet. De asemenea, a realizat o colecție impresionantă de picturi și sculpturi și era un șahist foartebun. Ionel Bichir este un simbol al Darabaniului, orașul pe care l-a iubit atât de mult și unde își va dormi somnul de veci. ... continuare »