Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

Prof. Gabriela Anisie: „Sa fiti OAMENI!” GALERIE FOTO


Gabriela Anisie este un pedagog de prestigiu de pe meleagurile dărăbănene care şi-a dedicat viaţa catedrei, dar mai ales oamenilor, fiind în prezent dezamăgită de imaginea morală a societăţii actuale. Apartamentul în care locuieşte este un adevărat muzeu, în care profesoara şi-a găsit liniştea şi inspiraţia de a compune poezii, Gabriela Anisie lansând cu puţin timp în urmă la editura Geea volumul „Incantaţii”. Darabaneni.ro vă prezintă în exclusivitate discuţia emoţionantă avută la un ceai „cu albine” cu d-şoara Anisie şi, mai mult decât atât, puteţi vedea în cadrul Galeriei foto colecţia impresionantă de obiecte tradiţionale din locuinţa profesoarei, aceasta afirmând că unii oameni nu merită să vadă aceste exponate.

Despre lansarea volumului de poezii „Incantaţii”…

A fost o lansare simplă, veche. Trebuia să o fac în ’82, dar Partidul a avut grijă să pună ghilimelele necesare. Nu sunt omul care să mă plec, să pup tălpile, îmi place să stau în pătrăţica mea. Sala a fost arhiplină, au venit foarte mulţi oameni care nu mă aşteptam să vină. Lumea este pe moment binevoitoare, te periază, dar uită repede. Câţi oameni pomenesc acum pe dr. Leuştean, pe cei care au mai fost prin Darabani? Oamenii din ziua de astăzi nu au trăirea necesară. De fapt, nu vor să o aibă, să se implice şi să trăiască intens o realitate.

N.r.: Rolurile se inversează repede şi eu devin cel intervievat. Aceasta este o pornire personală sau indusă? Mă refer la contextul contemporan. Prea am fost ciuruită şi lovită. Evit, nu-mi mai trebuie…

Vă rog să ne daţi câteva repere biografice ale d-voastră. Ce ne puteţi spune despre satul în care aţi copilărit? (n.r.: întrebarea o emoţionează până la lacrimi)

Este greu de exprimat în cuvinte. Este dincolo de lume. Pentru mine, pentru ochii mei, nu pentru alţii. Am avut o copilărie liberă: cu vaci, oi, am mâncat la câmp…Copilăria fiecăruia este unică. Am absolvit Liceul „Mihai Eminescu” la Botoşani şi facultatea la Iaşi. Erau acei ani nepervertiţi moral. M-am născut la Darabani, dar am copilărit la Păltiniş. Satul meu nu are egal. Îmi aduc aminte de nişte nuci imenşi, seculari, ale căror crengi se împreunau peste drum, şi în care dormeam fără frică. Am făcut tot ce-am vrut în copilărie, dar cu bun simţ. Dacă vedeam dealul Sauca, sau un izvor, mergeam să le văd. Adolescenţa a fost liberă în ce priveşte libertatea personală, Eul interior, dar a fost dificil datorită foametei şi colectivizării.

A fost greu pentru un tânăr de la ţară să facă studii universitare?

Nu neapărat. Era greu în a obţine informaţia necesară pentru cultivarea unui tânăr student. Toate fostele biblioteci săteşti au fost arse. Dacă aveai o carte cu timbru regal făceai închisoare. Ulterior, am acumulat citind zile şi nopţi, iar a doua zi returnam cartea la Bibliotecă la ora 9 fix. Mâncarea, în schimb, era sub orice critică. Când muşcai din fasole îţi săreau dinţii din gură. Nici unul dintre colegii mei de atunci nu a terminat facultatea sănătos. Când ne-am mutat din Târguşor la căminele noi din Puşkin, ningea în patul în care dormeam. Împărţeam un covrig împreună cu o colegă din Piatra Neamţ şi cumpăram bucăţi de zahăr Candia pe care le împărţeam în mod egal ca să ne ajungă toată săptămâna. Peste 10-15 ani, când am revenit la Iaşi să susţin examenele de grad, am remarcat schimbări majore. Se mânca la „împinge tava”, iar foştii magazioneri şi măturători deveniseră şefi ai cantinelor studenţeşti şi îşi etalau ghiulurile. Atunci am înţeles că societatea se degradase.

„În trecut pământul nu era murdărit. Acum primează nonvaloarea”De ce s-a degradat societatea actuală?

Din cauza avariţiei şi a lipsei de cultură. În prezent nu mai există o ierarhizare a valorilor. Înainte nu îşi permitea nimeni să meargă nespălat la şcoală sau la medic, ca acum. Pământul reprezenta ceva nobil, nu era murdărit ca în prezent. Nu exista nici o bucată de pământ nelucrat, nu era terfelit cu chimicale. Oamenii lăsau florile flori şi iarba iarbă. Exista o comuniune teribilă între oameni, care între timp şi-au ştirbit din valoare. De exemplu, dacă un cizmar îţi punea un petec la un pantof, nu se rupea acel petec cât restul încălţămintei. Nu credeam atunci că există minciună, falsitate.

Şi acum primează falsele valori?

Nici măcar atât, acum primează nonvaloarea.

Cum aţi suportat rigorile vechiului regim?

Ei spuneau ce vroiau, eu auzeam ce doream. Înainte, Blaga era interzis, dar d-l Caraman, D-zeu să-l ierte, punea o carte alături şi dacă venea un control punea a doua carte peste prima. Risca enorm. Eu scriam la cursurile de socialism ce nu era voie printre rânduri.

Bătrânii conştientizau realitatea şi ne induceau cultura

Ce v-a atras spre literatură şi folclor: viaţa la ţară, şcoala sau şcoala vieţii?

Cred că şcoala vieţii, dar mai ales oamenii. Am fost atrasă de unele expresii populare pe care la început nu le înţelegeam. De exemplu, vorba lui moş Petrache care era invalid de război şi care spunea „Merg creţ”. Îmi plăcea să ascult oamenii mai în vârstă. Nu spuneau ei foarte multe pentru că nu era voie. Erau interzise obiceiurile de iarnă, colindele. Bătrânii conştientizau realitatea şi ne induceau cultura. Ne-o inoculau discret, şi care a vrut să se prindă s-a prins.

Sigur aţi avut posibilitatea să profesaţi într-un oraş mai mare. De ce aţi ales să rămâneţi în Darabani?

Pentru oameni. Erau oameni curaţi, sinceri, naivi, dar nu în sensul prostiei. Am avut elevi care nu ştiau să scrie şi mă întâlneam cu ei dimineaţa la 7:00 şi făceam meditaţii. Stăteam cu ei în bancă, nu stăteam la catedră ca să nu-i jignesc. Îmi povesteau de acasă cum mergeau pe jos până la Conceşti, cum furau nuci de la vecini etc. Îşi deschideau sufletul către mine. Erau lucruri pe care ei le spuneau cu drag, dar care astăzi ar putea părea ridicole. În timp ce unii aşteptau o oră autobuzul, alţii ajungeau deja la Conceşti sau Păltiniş pe jos. Era o oră de reoxigenare a organismului. Nu vedeţi cât a crescut rata obezităţii în ziua de astăzi?A predat 40 de ani doar la liceul din Darabani

Ce a reprezentat catedra pentru d-voastră: un deziderat căruia i-aţi dedicat viaţa sau o meserie?

M-am dăruit total profesiei de dascăl. Fiecare oră era diferită, chiar dacă era vorba de aceeaşi lecţie. Am predat toată viaţa limba română, foarte puţin latină şi limba franceză. Există în literatură o magie a cuvântului, o transă, o ieşire din Eu. Fiecare cuvânt are în el şi geometrie, fizică şi medicină. Fiecare cuvânt conţine tot ce vrea Dumnezeu. Numai că trebuie să ştii să vezi acest lucru.

Se mai face şcoală în ziua de astăzi?

Şi nu, şi da. Unii vin la şcoală numai ca să se afle în treabă, ia alţii urmăresc pasul şi galbenul. Dacă urmăreşti numai banul, nu ai cum să câştigi în viaţă. Sunt însă şi copii buni în ziua de astăzi, care apreciază altceva decât le poate oferi tembelizorul şi discoteca. Probabil că acesta este mersul istoriei. Durerea mea cea mai mare este că astăzi nu se vorbeşte cu copilul. Când predam, ştiam mai multe din greutăţile copiilor decât părinţii lor. Să fiu eu sănătoasă de câte ori au mâncat elevii la mine acasă şi găseam borcanul cu miere de albine spart. Poate că şi noi suntem vinovaţi că nu ne-am adaptat la firea românului.

Locuinţa d-voastră este un adevărat muzeu, o lume diferită de haosul de afară.
Asta mi-am şi dorit. De exemplu, fiecare dintre cele peste 200 de ouă închistrite conţine închipuirea ţăranului, a creatorului de frumos.

N.r.: Mai dau o filă a agendei pe care am schiţat câteva întrebări. Vine imediat întrebarea: E tot caietul?

„Vulpea are şovinism pe găini”Ce amintiri păstraţi de la foştii elevi? Mai ţineţi legătura cu ei, şi cu care vă mândriţi cel mai mult?

Nu e vorba de mândrit. Suntem prieteni. Cu Ghiţă Cliveti m-am întâlnit de curând la înmormântarea mamei sale. Parcă ieri m-aş fi despărţit de el, şi l-am avut elev în ’64. Îmi vin acum în minte d-na Meţler, Ailoaie (mama lui Costel Negru) şi o elevă Elena, care dacă citea o carte o ştia pe de rost. În clasa a VI-a am discutat la ore despre şovinism, iar Tilică Purice se ridică în picioare şi spune: „Vulpea are şovinism pe găini”. Omul era motivat. De câte ori vreau să-mi revină zâmbetul pe buze, îmi amintesc de acest moment. Sau un alt elev, Viorel Cojocaru, mă sună la unu noaptea şi-mi spune: „Vă salută un om de pe Vf. Omu”. Cu puţin timp în urmă, un fost elev a venit pe jos din Vatra ca să-mi aducă o bucată de miel făcută la ceaun. Poate că unii cred că astea sunt prostii, dar pentru mine nu sunt prostii.

Să revenim la poezie şi la lansarea de carte…Puţină lume a ştiut despre acest eveniment cultural.

M-a stors, a fost foarte greu. Nu aş fi publicat niciodată această carte, dacă nu ar fi insistat prietena mea de la Piatra Neamţ, prof. Olga Chiţu. Oamenii sunt singurii vinovaţi dacă nu au ştiut de această lansare. Am apelat la câţiva sponsori, dar am fost refuzată acum 2-3 luni, iar acum mă întrebau de ce nu am mers la ei. Nu-s farisei? Şi de la Primărie am primit multe promisiuni, dar până la urmă nu m-am ales nici cu „Mulţumesc!”. Au vrut să le dau un album, dar nu le dau. Am scris despre copilărie, despre oameni şi unele poeme în proză în care am pus mult suflet. Invitaţii de onoare de la lansarea volumului „Incantaţii” au fost profesorii Dumitru Ţiganiuc şi Maria Baciu, poeţi. 

Ţineţi legătura şi cu alţi poeţi botoşăneni?

Nu, nu-i deranjez. Ei sunt prea mari. Eu am lucrat în învăţământ, am predat până la orele 14:00 şi am avut şedinţe până la 16:00. Nu am avut timp să fiu boemă.

Care este poetul/scriitorul d-voastră preferat? (n.r.: răspunde într-o secundă)

Eminescu…apoi Dostoievski, Pillat. Dacă aţi şti cine este Pillat? Dan Puric nu este scriitor, dar este un mare OM.

„Ţăranul este singura mare nobleţe a unui popor”

Prof. Gabriela Anisie îşi ia în serios rolul de ghid al muzeului din locuinţa sa (vezi Galeria foto) cu obiecte tradiţionale pe care le colecţionează din 1969. Ne arată coloana infinitului a lui Brâncuşi pe o piatră, ceramică dacică, un altar din lut, cioburi de la cetatea Enisala din Babadag, lustra originală din vase de lut. Colţul ei favorit este cel cu icoana Maicii Domnului şi Isus la care se închină  trei lumânări topite de soare şi vegheate de un clopot din care cu mulţi ani în urmă copiii beau apă ca să aibă glasul limpede. Eminescu are şi el un loc special în faţa a trei lumânări tricolore. Piesa de rezistenţă este însă un album pe filele cărora s-au aşternut secole de istorie, fiecare pagină fiind tapetată cu câte o ţesătură, bucată de pânză sau fragmente din costume populare.

Fiecăruia dintre aceste obiecte îi este dedicată câte o strofă scrisă de Gabriela Anisie. Aparatul de fotografiat nu are acces în interiorul albumului, ci doar la prima pagină unde citim cuvintele Marthei Bibescu: „Ţăranul este singura mare nobleţe a unui popor” . Profesoara închide albumul şi aşează peste el o cruce (foto dreapta), afirmând că oamenii nu merită să vadă această colecţie. „Să se ducă la muzeu. Eu am stat în ‘70 trei ore în gară la Ciucea împreună cu elevii şi am mâncat pere sălbatice, aşteptând să vizităm Casa Goga” ne-a mărturisit prof. Anisie. Ne declarăm impresionaţi de toate obiectele de artă din locuinţa d-şoarei.

„Nu e frumos, eu mă simt bine aşa cum este. E o casă de OM presărată cu puţină nebunie”, ne-a spus Gabriela Anisie.

Acum, în prag de sărbători, aveţi un mesaj pentru dărăbăneni?

Să fie OAMENI, în primul rând. Şi să se aplece la ţărână, pentru că pământul nu ne poate trage de mânecă să ne arate, de exemplu, o floare frumoasă. Majoritatea uită să fie oameni. Dacă au maşini, bani, lux, inele, cred că sunt unicaţi. Sărbători fericite tuturor dărăbănenilor! (interviu realizat de Lucian Bălăucă. Mulţumiri prof. Lucian Sîrbu)

Click pe prima fotografie pentru a viziona Galeria foto
          

 2:18 pm Sambata, 24 Decembrie, 2011

30 Comentarii la “Prof. Gabriela Anisie: „Sa fiti OAMENI!” GALERIE FOTO”

 1. sorin spune:

  Un interviu care,ne pune putin pe ganduri si ne face sa ne intrebam incotro mergem?

 2. fost elev spune:

  Mă plec în faţa dumneavostră. Să vă dea Dumneyeu sănătate şi ani cât mai mulţi.

 3. C.Muraru spune:

  Sarut mana,distinsa profesoara !Sunt un fost elev al dv.absolvent promotia 1964 !Va voi ramane vesnic recunoscator,pentru profesionalismul dvs.La randul meu,am lucrat o scurta perioada in invatamant si am cautat sa impun prin conduita,afinitatea spre cultura !In tot ce am facut,am tinut cont si de sfaturile dvs.Va doresc ,viata lunga,plina de impliniri !Va doresc un sincer La Multi Ani !Felicitari autorului articolului,Dl.Balauca !

 4. Simona Chitan spune:

  Felicitari, Lucian, pentru acest interviu! Complimente dnei Anisei, e extraordinara. Nu am avut sansa sa-mi fie profesoara, dar am cunoscut-o "din auzite"- am inteles ca e un dascal promotor al valorilor traditionale, sincer, vertical, cu un caracter foarte puternic. Un Om cu adevarat deosebit, care merita tot respectul nostru. E mare lucru ca mai exista asemenea Profesori! Citind interviul, mi s-a facut dor de casa si de tot ceea ce am iubit/ iubesc in Darabani. Din tot sufletul, va urez sarbatori fericite tuturor. La multi ani!

 5. Martin spune:

  Pt cei inculti ea pare un soare. Dar cand era indrumator UTC si-i turna pe colegi? Dar cand scria, in 1975 "haMbal" cu pixul la proiectul de UTC? Cine turna la Burlacu(inspector sef politruc)? Se laudau intre ei! Era numai galagie! Ea are cultura? Habar nu are de mitologie, pronunta gresit cuvinte romanesti! Este o statuie falsa care are doar o coaja ca de ou! Ea este incultura promovata de comunism! Cine nu o cunoaste crede ca este o minune! Un coleg i-a zis in fata, in cancelerie, ca fiecare cuvant al ei este venin! Pt ea toti sunt prosti . In fata te lauda, in spate te barfeste. Il atata pe secretarul de partid Bejenaru impotriva colegilor. Daca vreti o biografie completa si cum lua plocoane de la seralisti va pot spune!

 6. Ticu Boz spune:

  De ce ne atacati valorile? De ce nu ati vorbit acu 20 de ani? Posibil sa aveti dreptate, dar cred ca este prea tarziu.... Oare nu e ranchiuna,......

 7. Aston Martin spune:

  Iti dai seama, mai martine, ce a putut sa faca timpul trecut degeaba, din tine? Cat despre plocoane, se vede cu ochiul liber ce ,,avere" a adunat doamna... Invidia si rautatea unui suflet mic, mic de tot ti-a intunecat si ultimul strop de ratiune...Cum spunea cineva, ... ai pierdut un bun prilej de a tacea!...Ne este mila de dumneata...Dar trebuie sa avem si din astia ca dumneata pe Pamant, nu-i asa? Nu e de mirare ca una dintre cele mai bune carti citite de dumneata vreodata este ,,Mersul trenurilor" editia 1974, editura CFR...Traiasca libertatea de exprimare, mai ales cand lipseste continutul...

 8. Maria spune:

  Daca sunteti "cu caracter" veti "da drumul" si Comentariului: Pt Ticu Boz: Nu esti de acord cu mica caracterizare facuta de Martin? Bai Ticu, tu faceai parte din pleiada de catelusi dresati de D-soara. Ii mancai din palma(daca esti cu adev Ticu Boz din Teioasa - sef la UTC, pe timpul ei). Cand secretarul de partid, îndrumatorul UTC de atunci, o prof cu FACULTATE MUNCITOREASCA și un director facut pe "peșcheșuri" puneau treburile la cale. Idolul tau se sprijinea pe un inspector analfabet care era tot din Paltinis ca...

 9. adriana fosta nisfoeanu spune:

  O iubesc enorm pe Doamna profesoara. Spun Doamna pentru ca a fost si este o Doamna. Mi-a cultivat in cadrul orelor de curs acea libertate de gandire si creativitate care lipseste si acum din obiectivele efective ale procesului de invatare. Eu spun ca este un exemplu pentru multi. E usor sa improsti cu noroi atunci cand esti limitat si treci faptele doar prin filtrul personal. Fiecare ii judeca pe ceilalti inh functie de valorile sale si de stilul propriu de gandire. Pe scurt si pe intelesul tuturor: "Hotul se teme sa nu fie furat".

 10. Mihai spune:

  Ce trist este ca unii se iau dupa o poleiala ieftina si nu vad padurea de copaci. Oamenii mici se multumesc cu putin. Anisie , a fost, butoiul gol al fabulistului. A trait dintr-un spectacol ieftin care a prins la cei cu putina cultura(mai crect fara). E trist! Voi nu stiti sa deosebiti teatrul sublimului de balci! Traind in cercul vostru stramBBB! Adio neandertalilor! De fapt si neandertalii va erau deasupra mult... Sunteti jalnici, nu meritati atentie...

 11. pentru Mihai spune:

  Săracu` de tine, cultura lu` pește prăjit...înainte de a comenta, nu ți-ar strica să studiezi nițel un Dicționar al Limbii Române, așa vei afla că cei despre care vorbești tu se numesc NEANDERTALIENI! Și nu ți-ar strica și puțină atenție în ceea ce privește semnele de punctuație! Ah, ce vă mai place unora să vă dați deștepți, dar de fapt sunteți doar niște forme fără fond!

 12. Pt. admin. spune:

  Un articol foarte reuşit! Felicitări! Totuşi, cred că anumite comentarii injurioase cum este cel de la nr.10 ar putea fi puţin analizate înainte de a fi publicate, conform termenilor de mai jos...Mulţumim.

 13. Pt 11 spune:

  Fii sigur ca forma corecta este NEANDERTHAL, cu h dupa t si nu cum corecteaza omniscienta voastra. Voi care comentati sunteti latratori in van pt ca nici unul nu aveti INCANTATIILE de poetesei.

 14. Victoras spune:

  Sub anonimat multi vb vrute si nevrute. 1. Majoritatea iubesc vulgaritatea; si profa in cauză. Zicea elevelor "curve", etc. Asta-i incanta pe prosti. Ei nu raman in cap decat cu vb urate. Profa la ore, mai mult asculta obiceuri de la Craciun, anul nou( anume am scris anul nou cu litere mici sa aiba ce comenta un "Guluta" care da lectii pe aici!). 2. Nici unul nu a citit cartea: nu se vb deloc de ea; 3. Nu stiu ca la comentarii se utilizează un vocabular "ușor"? De ex in vorbirea familiar-academica se admite termenul "neandertalii"n loc de "neandertHalieni", profa, mate, gradi, etc., cuvinte nearticulate, etc. 4. Unii semidocti au ocazia sa-si arate desteptaciunea: ca broasca din fabula lui Kralov. 6. De fapt cred ca nu am sa va mai "inoportunez" cu coment mele, nu mă pot ridica la nivel unora de aici: vezi termenii "telectualului " cu "peste prajit", etc., expresii prea elevate pt nivelul meu. Adio si "succesuri"!

 15. pt victoras spune:

  Victoraş, dacă nu-ţi place, nu citi! De ce vrei să fii tu neapărat mai răutăcios decât alţii? E Crăciunul totuşi...Oricum, zi mersi că ţi s-a dat şi ţie prilejul să înjuri pe cine vrei, cât vrei, cum vrei, că doar e democraţie. IMPORTANT ESTE CĂ LUMEA ŞTIE SĂ FACĂ DIFERENŢA ÎNTRE OAMENI ŞI jigodii!

 16. cristi spune:

  ho!ho!ho!de unde am plecat cu articolul şi unde am ajuns. Vreţi vb urâte? Le doresc celor ce şi le doresc să aibă parte din plin de ele "pe peste tot"ho!ho!ho!Bv. admin pt material, la fel nr 14 pt "coment"

 17. cristi spune:

  cartea este o încântare, un remediu pt cei nostalgici după natura copilăriei,autoarea este întradevăr greu de înţeles pentru că ne uităm la ea prin zero-urile milioanelor, şi după ce am ne-am ghiftuit cu "tradiţionalele" fripturi şi ciorbe de burtă

 18. Pt 11 spune:

  Tu unde ai ajuns cu studiul Dictionarului? Ai aflat si cum se cheamau, corect, oamenii cei din vechime care-ti seamană ca nivel de cultura si ale căror fosile s-au gasit pe la Neanderthal (sau la tine la Darabani?!) Posteaza o poza de a ta sa o examineze tinerii exagerat de studiosi din Darabani, sa vada evolutia(sau, mai curand, involutia?) ta?

 19. Darabaneni.ro spune:

  Orice comentariu jignitor nu va mai fi postat! Vă mulţumim pentru înţelegere! Sărbători fericite!

 20. C.C. spune:

  Doamne ajuta,ca ati intervenit,oprind aceasta avalansa de rautati! Ar trebui sa fim mandri,sa ne bucuram de aceste realizari,raman ca niste comori ale orasului ; poate nepotii nostri le vor valorifica si vor pretui ceea ce au gasit in ,,cufarul culturii darabanene,,

 21. vivi spune:

  Sa-i dea d-zeu foarte multa sanatate si fericire asa valori mai rar in ziua de azi ,cat mai sunt printre noi sa-i apreciem,sa nu va para rau mai tarziu de comentariile ,,piperate''facute de unii care nu stiu sa aprecieze valorile,sa vad ei de c sunt in stare (un fost seralist )

 22. I.D spune:

  Felicitari pentru acest interviu. Ii multumesc doamnei profesoare pentru tot ceea ce mi-a impartasit din vasta ei cultura generala, dar mai ales pentru ca m-a invatat carte. Un dascal desavarsit si un o exceptional. Ii doresc multa sanatate si pacat ca sunt din ce in ce mai putini profesori ca domnia sa.

 23. iluta spune:

  Multumesc pt.articolul interviu despre d-ra prof Anisie(La multi ani D-ra PROFESOARA!);sunt un fost elev al domniei sale si ii multumesc pentru limba romana pe care o stiu(gramatica si literatura); rezultatele muncii sale se vad si in numarul mare de literati din Darabani! nu cred ca e bine sa apara comentarii rautacioase pe site-ul oamenilor de caracter,care aleg fotbalul in loc de politica! Va imbratisez pe toti acum in prag de AN NOU si va spun un sincer "La multi si fericiti ani"

 24. Capone spune:

  A;teptăm un interviu cu domnul C. dacă se poate, un desebit biolog care a avut rezultate remarcabile în lcoala dărăbăeană

 25. catalin pribeagu spune:

  Am scris o multime de versuri.Nu stiu cui sa ma adresez!Va rog sa ma ajutati! SA NU MA PLANGI! Sa nu ma plangi si nici sa-ti para rau, cand soarele v-apune pentru mine,. Dar daca totusi vrei sa-ti fie bine, Sa vii s-asezi o floare pe-a mea groapa! Cu lacrimi s-o stropesti si nu cu apa! In umbra tremuranda a frunzelor de plopi, Sub recea mangaiere a ochilor tai sropi, Va inflori si floarea,cand soarele-n apus, Dupa cortina noptii demult va fi ascuns! In noaptea ce cuprinde, tacut,intreaga lume, doar inflorita floare te va chema pe nume...! TU!de vei auzi-o,sa vii sa ii vorbesti! Cu mainile-ti frumoase,prin noapte s-o-ngrijesti! Injurul gropii insa,la fiecare pas, In a noptii tacere,vei auzi un glas: E glasul ce te cheama si te striga mereu, Cum te strigam,iubito,intotdeauna,EU. E vocea mea de gheata,e glasul meu pierdut, Ce peste-hotarul lumii rasuna stins,tacut! ************************ Dar daca vei vedea-ntr-o zi gingasa floare Ca se usuca,se-ofileste,moare, Sa nu mai plangi la capataiul meu, Chiar daca stiu ca doare si ti-e greu! Pe mine ma va plange numai vantul, Si buruienile imi vor umbri mormantul, Iar crucea grea,facuta de sejar, Va putrezi si vei veni-n zadar La musuroiu-acela de pamant Care a fost odat'al meu mormant! In acel loc,nimic n-ai sa gasesti! dar daca totusi vrei sa ma privesti, Aseazate-n genunchi,cu inghiat-ti tu sapa, Si scoate-a afara din prea tacuta groapa! capruii-ti ochi nu planga,sa poti vedea mai bine, Acel alb pumn de oase ce-a mai ramas din mine1 Sa nu te inspaimanti,sa nu te-apuce frica_ In gand sa te intrebi:Ce-i omul?E NIMICA! De-ai fi frumos si bun,puternic sau voinic, Bogat sa fii cat zece,nu valorezi nimic In fata lumii care nepasatoare trece, Din nastere spre moartea tacuta,neagra,rece! SA NU TE-NCREZI ACELOR CE-TI SPUN CA DRAG LE ESTI! Sa nu le crezi cuvantul,sa nu te amagesti! In fata tuturor esti doar o frunza-n vant, Pe care-o poarta anii,spre un ascuns mormant! SI CIN"SE MAI GANDESTE IN ZILELE FRUMOASE, LA CE AI FOST IN VIATA,CAND ESTI UN PUMN DE OASE/ SI CIN"SE MAI GANDESTE IN ZILELE SENINE LA ALBUL PUMN DE OASE,CE-A MAI RAMAS DIN TINE?

 26. Ion Giurca spune:

  Abia azi,14 februarie 2012,am citit interviul cu D-ra Anisie,diriginta noastra ,a celor de la XII B,promotia 1971. Un profesor si un om de exceptie,care nu poate si nu trebuie uitat. Am adus-o in discutie si am dat un exemplu in privinta laturii profesionale si umane a Domniei Sale. Intreviul este de o sinceritate dezarmanta,profilul moral a ramas acelasi ca in anii '70,cand noi adoledcentii primeam ce ne trebiue pentru scoala si viata intr-un mod atat de natural si cu seninatetea celui implinit si fericit a avea un asemenea dascal.Sartut mana D-ra Diriginta.

 27. Anna T. spune:

  Vreau sa felicit pe d-nii care au luat acest interviu d-rei Gabriela Anisie,un interviu de 10 +toata stima si respectul pt. prof. G. Anisie,merita demult sa fie in atentia presei.Nu fac polemici,am fost una dintre miile de eleve ,care a avut ce invata si pe plan profesional si de viata de la d-ra Anisie,apoi imi amintesc cu drag de excursiile facute impreuna cu ea si alti colegi de clasa.Vreau sa zic ca daca luai un 7 la romana ....ehee era o nota mare,trebuia sa inveti pt. acel 7 iar daca unii nu le place articolul nu sunt obligati sa-l citeasca.Eu atata stiu, la liceul teoretic Darabani se facea carte,nu gluma.Nu numai d-ra Anisie,dar si d-na Stoian ,dl. Bejinaru(d-zeu sa-l ierte)dl. Ciobanu si cati altii erau niste profesori nemaipomeniti de buni. Le multumesc la toti ,fara de ei nu stiu daca astazi as fi ajuns unde am ajuns.Felicitari d-rei Anisie pt. carte,cand o sa vin in vacanta, in tara o sa o cumpar si o sa o vizitez pe d-ra sa-mi dea un autograf.Cu stima,Anna Turcanu-Dumitrel.

 28. Anna T spune:

  Va rog sa-mi scuzati modul de exprimare ,mai ales in scris,dar sunt f.f. multi ani de cand sunt plecata din tara,nemaivorbind limba -romana .......stiti cum e..mai faci si greseli.Multumesc pt. intelegere. ma corectez: daca unora nu le place.

 29. Alimosu` spune:

  Chiar daca nu va sunam, chiar daca nu va vizitam noi tot va iubim!

 30. Alimosu` spune:

  Desi imi displace sa cobor la nivelul acestor discutii, as vrea sa fac unele precizari privind unele comentarii rautacioase, chiar analfabete, care explica atitudinea fata de Domnisoara Profesoara Anisie. Dumneaei este o persoana incomoda pentru ca-i spune omului in fata ce gandeste, ori pe prosti asta-i deranjeaza. Nu-i suporta pe lenesi, fatarnici, hoti. Intotdeauna, pentru noi, cei de la tara(majoritatea) era al doilea parinte, ne incuraja, ne cara cu Dumneaei prin tot felul de excursii, in toata tara, destupandu-ne mintile. Cred ca era si un coleg incomod, pentru ca era taioasa cand era vorba despre interesele copiilor, de ceea si unele cometarii tendentioase. Noi cei multi si speriati de la tara, care acum suntem imprastiati prin toata lumea, realizati,cred si modesti, va multumim. Dvs. si tuturor profesorilor care ne-ati luminat adolescenta: familia Arnautu, Hutanu,Sandu Pintilei, Dinu, Mihaescu, Cliveti, Iacoban si toti pe care memoria, pe moment, nu ma ajuta. Celor in viata, sanatate, celor plecati, pomenire vesnica, tuturor respect si recunostinta. Telefonul meu este 0744323785-Toma

 31. Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


  Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copiii refugiaților ucraineni le-au oferit amintiri de neuitat celor care i-au găzduit la Păltiniș. De asemenea, părinții lor au lăsat un mesaj de mulțumire locuitorilor din cea mai nordică localitate din țară. Click pe fotomontaj pentru a viziona fotografiile separat

PS: Revenim curând cu un reportaj emoționant realizat în Nord.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare