Vremea
Calendar Ortodox
Carte de Oaspeti

Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!


Editorial
În 17 iulie Darabaneni.ro a împlinit 11 ani cu bune şi cu rele. Orice drum are un început, dar şi un sfârşit. Dumnevoastră, cititorii, dar mai ales Dumnezeu ne va îndruma calea în continuare. Tânăr și entuziast fiind, ai p... Darabaneni.ro…Cui mai folosesc astăzi?
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Horoscop
 

O ALTFEL DE CAMPANIE Un vot de incredere pentru tinerele talente „Cangurul de aur” FOTO



Există viaţă şi după campania electorală. După ce a trecut şi acest val, ne îndreptăm din nou atenţia spre ce ar trebui să ne intereseze cu adevărat: promovarea tinerelor talente de pe plaiurile dărăbănene. De această dată eroina noastră este Miruna Chirilă, adolescenta din Păltiniş care, la numai 14 ani, are deja vitrina plină de medalii şi diplome obţinute la concursurile şi olimpiadele şcolare. Profesorul de matematică Ionel Bichir o caracterizează ca fiind „o fată profundă” şi de acest fapt vă veţi convinge după ce citiţi mini-interviul acordat publicaţiei Darabaneni.ro. Fosta elevă a Grupului Şcolar, în prezent la Şcoala Gimnazială „Leon Dănăilă”, a obţinut la sfârşitul lunii aprilie locul I la concursul naţional de limba şi literatura română „Poveştile Cangurului”. Pentru performanţa obţinută, adolescenta a fost recompensată cu un tur al Europei, urmând să viziteze mai mute capitale precum Viena, Praga, Berlin sau Bratislava. Acum se va întoarce cu siguranţă, dar mai târziu? Va fi capabilă România să-şi păstreze valorile? Sau vom pregăti în continuare tinerii pentru a profesa pe meleaguri străine?

„Sunt sigură că pasiunea mea pentru cărţi şi pentru universul imaginar m-a ajutat”



Cum a fost acest ultim concurs la care ai participat? Te-ai pregătit suplimentar pentru a obţine acest rezultat?

Pentru mine, acest concurs a reprezentat o experienţă interesantă, unde am putut să îmi descopăr limitele, dar şi să văd rezultatele muncii depuse în decursul anilor. De asemenea, am reuşit să întâlnesc elevi din toate părţile ţării şi să îmi fac noi prieteni. Nu pot spune că m-am pregatit exclusiv pentru acest concurs, rezultatul reprezentând munca depusă în decursul anilor. Dar sunt sigură că pasiunea mea pentru cărţi şi pentru universul imaginar m-a ajutat.

Este cea mai importantă performanţă obţinută de tine la un concurs şcolar?

Acest rezultat este cea mai mare performanţă obţinută până acum, dar mereu există loc şi de mai bine. În acest an şcolar am mai obţinut premiul I pe judeţ  la Olimpiada de limba engleză, menţiune la Olimpiada de limba română şi matematică, premiul I la concursul „Euclid" de limba română şi matematică, premiul I la concursul interdisciplinar „Amintiri din copilărie”, locul I la „Cangurul Lingvistic" secţiunea franceză-germană. În clasa a V-a am obţinut locul III pe ţară la „Poveştile Cangurului", proba de baraj.

Care este până la urmă domeniul tău favorit: cel uman (limba română, limbi străine) sau real (ştiinţele exacte)?

Consider că în dezvoltarea propice a unui elev, domeniul uman este la fel de important precum cel real, ambele având un rol în dezvoltarea acestuia. Fiecare are trăsături aparte, primul ajutându-ne să ne formăm o părere proprie despre societate, formând opiniile şi caracterul, iar cel de-al doilea ne ajută să înţelegem lumea subiectiv, formând raţionamentul şi logica. De aceea, nu ştiu dacă aş putea să exclud unul dintre cele două domenii.



Mai ai timp şi pentru alte lucruri în afară de învăţătură? Care ar fi celelalte pasiuni ale tale în afară de carte?



Cititul este activitatea mea preferată deoarece pot descoperi o infinitate de sentimente înghetate în timp şi de gânduri. Pot descoperi în acest mod diferite obiceiuri, tradiţii şi mentalităţi care diferă de la o naţiune la alta. Cartea mea preferată este  „Zece negri mititei” scrisă de Agatha Christie, dar îmi plac şi romanele sale poliţiste. Cărţile de nonficţiune, în special cele care surprind momente din istoria secolului XX şi confruntările dintre comunism şi capitalism mă pasionează, de asemenea. O a doua pasiune ar fi călătoriile deoarece pot compara imaginile descoperite printre rânduri cu realitatea.

Ţinând cont de faptul că ai călătorit şi în străinătate, consideri că societatea noastră este una propice dezvoltării tinerelor talente?

În comparaţie cu celelalte ţări pe care le-am vizitat , consider că ţara noastră nu oferă la fel de multe posibilităţi tinerilor de a-şi valorifica talentele.

Care sunt persoanele care te-au ajutat şi influenţat în obţinerea acestor rezultate?

Persoanele care m-au ajutat în realizarea acestor performanţe sunt familia mea, care m-a susţinut în fiecare situaţie atât material, dar şi spiritual. Doamna învăţătoare Filomica Gheoghiciuc, domnii şi doamnele profesoare m-au susţinut de asemenea, având grijă să-mi lumineze drumul prin sfaturile şi preocuparea dumnealor.



Te-ai transferat la Şcoala „Leon Dănăilă” pentru că o consideri mai competitivă, cel puţin la ciclul gimnazial?


Am considerat că aici sunt mai multe persoane care îmi împărtăşesc pasiunile.

Cum se vede viitorul educaţional şi profesional prin ochii unei adolescente de 14 ani? Vei dori să studiezi şi chiar să lucrezi în străinătate?

Pentru moment, gândurile mele de viitor se îndreaptă spre Evaluarea Naţională şi liceu. Mi-ar place să studiez în străinătate, dar pentru moment nu am pus această posibilitate pe primul plan.

Mai pe româneşte, ce vrei să te faci când vei fi mare?

Nu pot spune cu siguranţă ce meserie mi-aş dori să practic, deoarece cred că ar trebui să cântăresc atent variantele. (Lucian BĂLĂUCĂ, foto: Vasile AMITROAIEI)



Părerile profesorilor despre Miruna Chirilă:

Lucian Florea, directorul Şcolii Gimnaziale „Leon Dănăilă” : Miruna Chirilă este o elevă foarte bună la toate obiectele, cu care şcoala noastră se mândreşte. Noi am felicitat-o în cadrul unui careu pe care l-am organizat pentru a-i motiva şi pe ceilalţi elevi. ”

Ionel Bichir, profesor de matematică Liceul „Dimitrie Cantemir”: „O fată foarte profundă, mereu în luptă cu autodepăşirea”

Ramona Hrimiuc, profesor de limba şi literatura română Şcoala „Leon Dănăilă”: „Este o fetiţă foarte bună, cu mult bun simţ, este mereu cu o carte în mână, faţă de alţi copii”

PS: Pe noi ne-a convins, mai este nevoie ca şi politicienii noştri să-i „voteze” viitorul.






Te-ar mai putea interesa si:  Şcoala Gimnazială „Leon Dănăilă”Lucian FloreaMiruna ChirilaIonel BichirRamona HrimiucLiceul „Dimitrie Cantemir” Darabani
11:26 pm Sambata, 24 Mai, 2014

Postarea comentariilor presupune implicit crearea unui cont de facebook. Sunt interzise postarile multiple ale aceluiasi mesaj (spam) si orice forma de reclama in cadrul comentariilor. Nu sunt permise mesajele cu tenta antisociala, cu caracter xenofob sau rasist, mesajele obscene si injuriile. Va rugam nu deviati de la subiect, nu lansati atacuri la persoana autorului (autorilor) articolelor sau injurii la adresa cititorilor care comenteaza. Sunt interzise comentariile care incita la actiuni ilegale, precum si cele care contin amenintari sau violeaza intimitatea si viata privata a cuiva. Utilizatorul este singurul responsabil de continutul mesajelor si isi asuma consecintele in cazul unor actiuni in justitie. Administratorul acestui site isi rezerva dreptul de a radia comentariile care nu respecta regulile de mai sus si de a restrictiona accesul utilizatorului respectiv pe site. Publicatia Darabaneni.ro nu raspunde pentru opiniile postate in cadrul comentariilor, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.


Adauga un comentariu

Poza saptamanii

Copii adorabili, momente emoționante la Teioasa Trail.

Sondaj
Vă vaccinați împotriva coronavirusului?

   
   
   
   

Slideshow
Stiri nationale si internationale
Clipul saptamanii
Toate drepturile rezervate | Orice reproducere partiala sau integrala a continutului acestui site(fotografii sau texte) se pedepseste conform legilor in vigoare