Daca doriti sa va spuneti parerea despre acest site, despre continutul sau, sau despre un subiect care va preocupa, nu ezitati sa ne lasati un mesaj in cartea de oaspeti!
" href="social/6-ani-de-darabaneni-roa-cui-mai-folosesc-astazi/">continuare
Cultura
Ateliere de educație prin cultură pentru copiii din Darabani și Botoșani
Joi, 26 August, 2021Asociația Nord organizează în lunile august și septembrie 15 ateliere educative prin cultură susținute de artiști din toată țara și adresate copiilor și adolescenților din Daraban și Botoșani. O parte dintre aceste ateliere vor avea loc în perioada 27-29 august, în cadrul festivalului Zilele Nordului, ajuns la ediția cu numărul 8. #AteliereleNordului este un proiect derulat de Asociația Nord și finanțat prin programul „În Stare de Bine”, susținut de ... continuare »
Numărăm orele până la startul festivalului ZILELE NORDULUI
Joi, 26 August, 2021
Subcarpați, Zdob și Zdub, Doru și Andrei de la The Mono Jacks, Dan Byron și Mircea Baniciu sunt între artiștii care urcă în acest an pe scenele Zilele Nordului, la ultimul festival al verii, în Darabani, cel mai nordic oraș din România. În perioada 27-29 august Scena Conac găzduiește în fiecare seară concerte acustice, spectacole de teatru și proiecții de film, iar Poiana Teioasa show-uri Subcarpați, Zdob și Zdub, Baba Dochia, The Kryptonite Sparks, Melting ... continuare »
RĂDĂCINI, turneul care aduce muzica românească mai aproape de tineri, vine și la Darabani
Miercuri, 21 Iulie, 2021Asociația Klavier ART aduce muzica românească mai aproape de tineri prin turneul „Rădăcini”. Vor fi prezentate în primă audiție două lucrări inspirate din folclorul românesc, compuse anul acesta: Oltenisme la patru mâini și Rapsodia Moldavă, de Marius Sireteanu. Turneul va avea loc în următoarele localități: Darabani (23 august a.c., ora 19:00), București, Dorohoi, Fălticeni, Horodnic de Sus, Ipotești, Liveni, Putna, Rădăuți, Siret, Sinaia ... continuare »
COMENTARIUL SĂPTĂMÂNII Un conac abandonat în noaptea în care ar fi trebuit să strălucească
Marti, 15 Iunie, 2021Sâmbătă seară, pe 12 iunie, a fost mare forfotă prin orașele Europei, fie ele capitale, municipii sau târguri de provincie. După un an cu restricții, oamenii au simțit nevoia să se bucure de spectacolul oferit de „Noaptea Europeană a Muzeelor”. Prin țară, în fiecare oraș mai mare sau mai mic, ce găzduiește un muzeu, o colecție muzeală sau o casă memorială, au fost organizate diferite evenimente, menite să-i atragă pe cei interesați și să celebreze ... continuare »
LA MULȚI ANI! Simona Chițan, ”corespondență” din Stockholm
Miercuri, 10 Februarie, 2021Dărăbăneanca Simona Chițan este deja un nume foarte cunoscut în presa culturală din România. Colaboratoare a mai multor ziare importante precum Evenimentul Zilei sau Adevărul, ea și-a pus semnătura și pe două volume foarte valoroase. Prima carte este un volum de interviuri ”30 de interviuri eveniment“, printre personalitățile care au răspuns întrebărilor jurnalistei numărându-se Octavian Paler, Nicolae Manolescu, Mircea Cărtărescu, Horia-Roman Patapievici, ... continuare »
DOR DE EMINESCU la școala din Rădăuți-Prut FOTO&VIDEO
Joi, 21 Ianuarie, 2021Prima săptămână de școală online din luna ianuarie a inclus și Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie, ziua în care s-a născut marele poet Mihai Eminescu. Pe parcursul acestei săptămâni, elevii claselor V – VIII de la Școala Gimnazială Nr. 1 Rădăuți-Prut, coordonați de d-na prof. Covaș Simona, elevii claselor a II-a și a IV-a de la Școala Primară Rădăuț-Prut, coordonați de d-na învățătoare Matei –Popescu Luminița, precum și elevii claselor I și ... continuare »
Ștefan Teișanu a devenit membru al Consiliului Economic și Social
Joi, 07 Ianuarie, 2021Ștefan Teișanu a fost ales alături de alți doi clujeni implicați în activități culturale, este vorba despre Marton Balogh și Cristian Hordilă. Ultimul este manager al Festivalului de Film Transilvania. Consiliul Economic și Social (CES) din România este un organism instituțional consultativ al Parlamentului și al Guvernului. Acest for constituțional ar trebui să fie un loc de reprezentare, dialog și dezbatere al partenerilor sociali și societății civile ... continuare »
Reconstrucția primei școli sătești de stat din Moldova a făcut pași importanți în 2020
Joi, 31 Decembrie, 2020
Asociația Nord și-a propus în 2019 derularea unui proiect care prevedea reconstrucția primei școli sătești din Moldova, înființată de hatmanul Theodor C. Balș la 1841. Clădirea, astăzi dispărută, a fost un monument de o valoare extraordinară pentru Darabani și în general pentru nordul județului Botoșani. S-au alăturat acestui demers mai multe organizații, instituții și personalități locale, printre care amintim Ordinului Arhitecților din România, ... continuare »
S-a stins din viață fondatorul Muzeului Nordului „O personalitate incontestabilă, un patriot ardent…”
Sambata, 31 Octombrie, 2020Dumitru Haha, cunoscutul colecționar și om de cultură dărăbănean a trecut la cele veșnice sâmbătă, 31 octombrie 2020, după o grea suferință. Născut în 1953, la Bajura, Dumitru Haha a fost primar al Orașului Darabani, imediat după 1989, ulterior, fiind director al filialei Darabani a Băncii Comerciale Române. Era cunoscut de toată lumea ca un mare pasionat de istorie și un colecționar cu acte în regulă. În casa părintească de la Bajura, de-a lungul ... continuare »
Festivalul Zilele Nordului, premiat la Gala Tineretului din România
Luni, 28 Octombrie, 2019Festivalul „Zilele Nordului” a fost înscris la secțiunea Cultură, unde a primit premiul trei. Faptul că a festivalul a ajuns în finală și a fost și premiat, arată că este deja cunoscut drept gazdă a unuia dintre cele mai bune proiecte culturale de tineret din România, ne spun organizatorii. Aceștia mai susțin că premiul este o recunoaștere a efortului depus de elevii și studenții din zonă, care an de an s-au impliat în organizare. În fond, este un festival ... continuare »
Zilele Nordului la Gala Tineretului din România. VOTAȚI festivalul dărăbănean!
Marti, 22 Octombrie, 2019Ministerul Tineretului și Sportului organizează în data de 26 octombrie 2019, la Casa de Cultură a Studenților din Iași, Gala Tineretului din România, eveniment de tradiție, aflat la cea de-a șasea ediție. Printre finaliști se află și festivalul Zilele Nordului. Gala Tineretului din România își propune să evidențieze și să recunoască importanta contribuție a tinerilor la dezvoltarea comunităților din care fac parte ... continuare »
BLOCAJ Un monument istoric cu imens potențial turistic și social, bani
europeni care așteaptă să fie cheltuiți și licitații în gol GALERIE
FOTO
Duminica, 15 Septembrie, 2019
”Relația lui Ion Pillat cu moșia și satul Miorcani a fost intensă și permanentă. Și în general cu județul Dorohoi interbelic, pe care l-a reprezentat ca parlamentar și condus apoi, timp de 4 ani, între 1934-1938, ca președinte al Consiliului județean. Cât despre satul și vecinătățile Miorcanilor, cu aerul lor de patriarhalitate aproape sacră, se pare că ofereau poetului climatul cel mai potrivit pentru îndeletnicirile sale de scris. De altfel multe din ... continuare »
O celebră actriță, originară din Rădăuți-Prut, s-a stins în Ajunul Crăciunului
Joi, 27 Decembrie, 2018
Actriţa de teatru şi film Eugenia Bosânceanu a încetat din viaţă la vârsta de 93 de ani, a anunțat UNITER. „În Ajun de Crăciun ne-a părăsit marea actriţă de teatru şi film Eugenia Bosânceanu, la vârsta de 93 de ani”, se arată într-o postare pe Facebook a UNITER. Eugenia Bosânceanu s-a născut la 8 februarie 1925 în localitatea Rădăuţi-Prut, judeţul Botoşani. A avut numeroase roluri în teatru şi film, prima producţia cinemat ... continuare »
Dublă lansare de carte la 100 de ani de România Mare GALERIE FOTO
Duminica, 02 Decembrie, 2018”Este ca o minune pentru mine, la 100 de ani să fiu în orașul meu natal…este o bucurie să mă aflu aici…Vin să vă aduc o poveste frumoasă, o poveste despre bunicii și străbunicii dvs., care acum 100 de ani, în cel mai important moment al istoriei românilor, au fost eroi și martiri” a spus pr. Iordachi, care le-a vorbit dărăbănenilor despre personalitățile care au contribuit la făurirea Marii Uniri, precizând că 96 de soldați din Darabani au murit pe ... continuare »
O nouă activitate transfrontalieră în cadrul proiectului CREDINȚA CARE NE UNEȘTE GALERIE FOTO
Marti, 27 Noiembrie, 2018
Aşa este frate (Grigore Vieru), proiectul ”Cartea uneşte inimi” merge mai departe, bifând o nouă activitate în contextul Săptămânii Educaţiei Globale - ”Lumea se schimbă! Noi?”. Activitatea s-a numit Credința care ne unește şi s-a desfăşurat la Liceul Teoretic Lipcani, vineri, 23 noiembrie 2018. Activitatea a pornit din inițiativa profesorilor de Religie de la Liceul Teoretic Lipcani și Școala Gimnazială Rădăuți-Prut, re ... continuare »
CARTEA-PUNTE PESTE PRUT activitate emoționantă a elevilor de la Școala Rădăuți-Prut și Liceul Teoretic Lipcani FOTO
Joi, 11 Octombrie, 2018
Vineri, 05 octombrie 2018, cu ocazia Zilei Mondiale a Educației, gândul elevilor de clasa a VIII a din Rădăuți-Prut și Miorcani s-a îndreptat spre frații noștri de peste Prut, ne-a transmis prof. Vasile Postolachi. Astfel, la inițiativa și prin implicarea domnilor diriginți ai claselor a VIII a Rădăuți-Prut și a VIII a A Miorcani, respectiv doamna Covaș Simona, profesor de Limba și Literatura Română și domnul Postolachi Vasile, profesor de Religie ... continuare »
Ștefan Teișanu, directorul ZN: ”E vremea ca Zilele Nordului să devină un festival emblematic pentru România”
Miercuri, 29 August, 2018
Un interviu cu Ștefan Teișanu a fost mereu o călătorie în timp, o sărbătoare a ideilor, un pelerinaj prin cele ale sufletului. Pentru că Ștefan Teișanu se preumblă pe potecile încâlcite ale prezentului la fel cum, în frac și cu joben, ar sta la pupitrul celui mai pretențios edificiu al lumii. Despre Festivalul Zilele Nordului, despre oameni și fapte, despre speranțe și curaj. Mai ales despre CURAJ este interviul pe care vi-l oferim în acest an, chiar în ziua ... continuare »
Ion Pillat și Grigore Vieru, comemorați de către elevii din Rădăuți-Prut în cadrul proiectului ”Cartea unește inimi”FOTO
Miercuri, 02 Mai, 2018Rădăuţi –Prut, ne-au comunicat cadrele didactice implicate în proiectul transfrontalier ,,Cartea uneşte inimi”, prof. de limba română Covaş Simona şi consilierul educativ, prof. Ceică Cristina Luminiţa, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Rădăuţi –Prut, au ţinut să amintească elevilor, părinţilor şi membrilor comunităţii locale, că, pe cele două maluri ale Prutului au ”luminat” două importante stele ale liricii româneşti: Ion Pillat şi ... continuare »
ROMEO RÎMBU și forța destinului GALERIE FOTO DE COLECȚIE
Marti, 06 Martie, 2018Romeo Rîmbu este muzicianul perfecționist care a plecat dintre lăutarii ce cântau pe prispa casei din Teioasa (Darabani) și a ajuns să dirijeze cele mai mari orchestre ale lumii. Profesor univ. al Facultății de Arte din Oradea, dirijor al Filarmonicii de Stat din orașul de pe malul Crișului și conducător de doctorate la Universitatea de Vest din Timișoara, Romeo Rîmbu este doctor în muzică, fiind felicitat, în 1990, chiar de Papa Ioan Paul al II-lea după un ... continuare »
ISTORIA Ateneului de la Darabani
Miercuri, 03 Ianuarie, 2018În 21 iunie1924, de ziua orașului, la Darabani se inaugura filiala locală a Ateneului Român. La ceremonie a fost prezent și Constantin I. Angelescu, Ministrul de atunci al Instrucțiunii Publice. De altfel, Angelescu a fost numit Președinte de Onoare al Ateneului, într-un comitet onorific din care făceau parte, printre alții, poetul Ion Pillat, generalul Ludovic Mircescu și prefectul Ștefan Lascăr, cel care avea să devină primul cetățean de onoare al orașului. ... continuare »
Dărăbănenii se pot mândri cu încă un academician ”Gândul și sufletul meu se leagă…”